Social 6 Mai 2009 13:42
Virusul de tip A H1N1, aflat la originea actualei epidemii de gripa porcina ale carei simptome sunt cel mai adesea usoare, a intrecut in celebritate in aceste zile agenti patogeni mult mai periculosi, care se fac vinovati anual de moartea a milioane de persoane in intreaga lume.
Astfel, gripa sezoniera imbolnaveste in fiecare saptamana in lume intre 57.000 si 96.000 de persoane, dintre care intre 4.800 si 9.600 mor. Spre comparatie, virusul care a aparut in Mexic nu a contaminat in zece zile decat 1.085 de persoane in 21 de tari si s-a soldat cu moartea a 27 dintre ele, dintre care 26 in Mexic si una in Statele Unite, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Aceasta infectie se comporta ca o gripa sezoniera tipica, nu ca pandemia din 1918", a declarat James Nataro, epidemiolog la Universitatea din Maryland. Numarul cazurilor de imbolnavire si al deceselor atribuite virusului AH1N1 este mic in comparatie cu cel constatat in fiecare an in cazul gripei sezoniere, arata medicul, remarcand virulenta moderata a noului virus.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproape 90% din decesele provocate de bolile infectioase sunt cauzate de sase tipuri de maladii, care afecteaza cu precadere tarile in curs de dezvoltare - tuberculoza, pneumonia, diareea, rujeola, paludismul si SIDA.

HIV provoaca moartea a peste doua milioane de persoane pe an si peste 33 de milioane de persoane in lume sunt purtatoare ale virusului imunodeficientei umane.

Tuberculoza, revenita in forta in ultimii ani, ucide 1,5 milioane de persoane anual si peste jumatate de milion de cazuri din cele 9,27 de milioane care se inregistreaza anual sunt forme de tuberculoza multirezistenta la antibiotice, aparute din 2006 mai ales in China. O forma teoretic incurabila de tuberculoza, asa-numita "intens rezistenta", s-a dezvoltat in 37 de tari in ultimii doi sau trei ani, intre care cinci foste republici sovietice.

In lipsa vaccinarii, in tarile in curs de dezvoltare anual mor 900.000 de oameni din cauza rujeolei, cea mai contagioasa dintre bolile infectioase.

Paludismul (malaria), provocat de un parazit transmis prin intepatura tantarului anofel, afecteaza intre 300 si 500 de milioane de persoane, dintre care 1,5 pana la 1,7 milioane - in special copii mici - mor in fiecare an, cei mai multi in Africa.

In afara de aceste mari flageluri infectioase, virusul cel mai periculos ramane Ebola, transmis prin sange, sperma sau saliva, a carui rata de mortalitate poate atinge 90%. Aparut in 1976 in Congo, virusul provoaca o febra hemoragica extrem de rapid. Virusul se reactiveaza periodic, ultima data in 2008. Intotdeauna s-a reusit insa limitarea contaminarii la comunitati mici. Puterea sa devastatoare a inspirat filmul "Outbreak", din 1995, cu Dustin Hoffman.

Virusii sunt clasati in patru categorii, in functie de pericolul pe care il reprezinta, tinand cont atat de capacitatea lor de a se propaga cu usurinta, cat si de mortalitatea provocata. Nivelul 4 include in special virusul Ebola, denga (gripa tropicala transmisa prin intepatura de tantar) si virusul de tip H1N1 responsabil pentru pandemia din 1918 care s-a soldat cu pana la 50 de milioane de morti.

Cel mai mare pericol infectios pentru om provine din marea variabilitate genetica a unui agent patogen comun cum ar fi cel al gripei, arata specialistii in boli infectioase. Este motivul pentru care, spune doctorul Neal Cohen, epidemiolog la Facultatea de Medicina de la Hunter College (New York) "trebuie urmarit virusul gripei porcine, pentru ca ar putea suferi noi mutatii".

"Fie ca se transforma sau nu, ar putea reaparea in timpul toamnei sau al iernii viitoare", ceea ce lasa suficient timp pentru dezvoltarea unui vaccin care va furniza o anumita protectie, a explicat specialistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.