Social 4 Mai 2009 00:03
Sindicalistii din invatamant, care se vor intalni, luni, cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si cu cel al Finantelor, Gheorghe Pogea, au declarat ca sunt dispusi sa renunte la grevele programate in zilele tezelor unice numai daca se creeaza premisele respectarii legile in vigoare.
Potrivit sindicalistilor, intalnirea anuntata pentru ora 12.00, la Ministerul Educatiei, vine mult prea tarziu si nu se asteapta, din partea guvernantilor, la alte raspunsuri decat cele de pana acum. "Nu renuntam la greva decat daca suntem asigurati ca se respecta legile in tara asta, pentru ca, pe langa anularea in mod nencostitutional a legii majorarii salariilor cadrelor didactice, guvernul a dat o serie de ordonante nejustificate si abuzive. Ne referim la ordonanta prin care sunt demisi inspectorii generali scolari, prin care se legifereaza politizarea invatamantului, la ordonanta rectificarii bugetare. Sa ne explice si noua ministrii cum se pot incadra intr-un buget de salarii mai mic decat este necesar fara sa scada lefurile si fara sa reduca din personal", a precizat, pentru NewsIn, secretarul general FEN, Constantin Ciosu.

Acelasi punct de vedere il are vicepresedintele FLSI, Simion Hancescu. "Maine (luni - n.r.) vom discuta, probabil, despre rectificarea bugetara. Degeaba spune ministrul Andronescu ca nu se fac disponibilizari si nu scad salariile. Noi avem dovezi de la directiile contabile din teritoriu ca nu sunt bani pentru salarii si se vor lua masuri care contesta declaratiile ministrului. Vrem sa ni se arate cum se va imparti bugetul redus astfel incat sa ramana toti angajatii in sistem si sa ia aceiasi bani", a explicat spune Hancescu.

Vicepresedintele FSLI spune ca sansele de se renunta la greva sunt minine, pentru ca sunt foarte multe probleme in sistem care ii nemultumesc pe dascali. "Vrem sa avem asigurari constitutionale ca se va aplica Legea 221/2008, macar din ianuarie 2010. Este o lege data de parlament si trebuie respectata. Dar asta nu este singura problema, mai sunt multe alte decizii pe care guvernul le-a luat in mod necorespunzator, de exemplu ordonanta deconcentratelor, prin care sunt demisi sefii inspectoratelor. Mai este legea salarizarii unice, la care Justitia nu vrea sa participe, nu cred ca vom renunta prea curand la greva", a mai spus Hancescu.

La intalnirea motivata de recent anuntata greva a cadrelor didactice vor participa reprezentantii tuturor celor patru federatii sindicale din invatamant - Federatia Educatiei Nationale (FEN), Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Spiru Haret si Federatia Alma Mater.

Protestul cadrelor didactice este programat sa inceapa o zi mai tarziu, marti, cand elevii claselor a VII-a si a VIII-a ar urma sa sustina teza cu subiect unic la limba si litaratura romana, aceasta fiind unul dintre examenele care conteaza atat pentru incheierea mediilor si, implicit, a anului scolar, cat si pentru admiterea la liceu.

Sindicatele din educatie au anuntat ca vor face greva si in celelalte zile ale tezelor unice, respectiv 13 si 21 mai, situatie in care, potrivit Ministerului Educatiei, examenul ar putea fi reprogramat in intervalul 28 mai - 4 iunie.

"Reprogramarea tezei nu este o solutie, pentru ca noi vom face greva in zilele cu teze unice, indiferent ca este vorba despre data de 5 mai sau 20 mai. Ideea este sa boicotam examenele nationale, adica si bacalaureatul si titularizarea. Aceasta asa-zisa rezolvare pe care a gasit-o ministerul, respectiv reprogramarea examenelor, nu va face decat sa incinga spiritele printre profesori", spune reprezentantul FEN.

Potrivit sindicalistilor, marti, in ziua grevei, cadrele didactice vor veni la scoala, insa nu vor tine ore, indiferent de disciplina pe care o predau. "Institutiile de invatamant au putut decide singure daca sa cheme sau nu elevii la scoala, insa, chiar daca vin, elevii nu vor face ore, ci doar vor fi supravegheati", precizeaza reprezentantii sindicatelor.

Greva profesorilor vine pe fondul a numeroase nemultumiri cauzate de salarii si dupa numeroase amenintari cu proteste pe care acesteasta categorie de bugetari le-au facut inca din octombrie anul trecut. Motivele pentru care sindicalistii au decis declansarea grevei generale sunt reducerea bugetului educatiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii si alte 676 milioane lei din fondurile de investitii, reducerea bugetului cercetarii cu peste 70% fata de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care ii defavorizeaza pe bugetarii din invatamant, politizarea functiilor de conducere prin ordonanta deconcentratelor si nerespectarea Legii 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.