Raportul national privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, realizat de Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie si coordonat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, a relevat ca in tara noastra, desi s-au facut ceva progrese in acest domeniu, discriminarea este inca prezenta. Astfel, chiar daca au fost adoptate cateva legi si infiintate agentii de aplicare a acestora, mai sunt foarte multe de facut pentru realizarea de facto a egalitatii intre femei si barbati. Potrivit datelor din studiu, peste un sfert din femeile casatorite au declarat ca au suferit cel putin o forma de agresiune din partea unui partener, cum ar fi violenta verbala, fizica si sexuala. Totodata, functiile de conducere in aparatul executiv, organisme guvernamentale si organe teritoriale alese, apartin aproape in totalitate barbatilor.

Chiar in actualul Guvern, din 15 ministere si 25 de ministri, doar 3 ministere au fost incredintate femeilor, adica o proportie de 12%. Din cele 60 de posturi de secretari de stat, doar 13,3% sunt ocupate de femei, mai releva studiul, iar in Parlamentul Romaniei, doar 10,66% din deputati si senatori sunt femei. Desi legislatia tarii noastre garanteaza drepturi egale ale cetatenilor de a participa la viata economica, segregarea profesionala a femeilor persista inca, acest lucru determinand disparitati intre venituri. Femeile sunt majoritare in domeniile de activitate prost platite si ocupa pozitii ierarhice pana la nivel mediu, care nu le asigura venituri mari.

Concluziile raportului stipuleaza ca obiectivele prioritare pentru viitor ar trebui sa fie cele legate de schimbarea mentalitatilor care perpetueaza stereotipurile privind rolurile de gen. La nivel politic, problematica egalitatii de sanse ar trebui inclusa ca prioritate pe agenda guvernamentala, asigurandu-se alocarea de resurse financiare corespunzatoare. In acelasi timp, se mai precizeaza in documentul citat, este nevoie de cresterea autonomiei economice a femeilor prin facilitarea accesului la micro-credite, precum si de promovarea serviciilor medicale specifice nevoilor femeilor pe toata durata vietii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.