Presedintele Projust, Stefania Teleman, a declarat luni, pentru agentia NewsIn, ca nu au ajuns la o intelegere cu ministrul Catalin Predoiu in privinta declansarii grevei de avertisment si a drepturilor salariale, acesta transmitand sindicalistilor ca raportul pe tara al CE depinde de actiunile lor

"Nu s-a intamplat nimic, situatia este exact la inceput", a declarat Stefania Teleman, pentru NewsIn, la finalul intrevederii de aproximativ 2 ore cu ministrul Catalin Predoiu.

Presedintele Projust sustine ca ministrul Justitiei ar fi comunicat faptul ca "greva justitiei" va atarna "greu" la raportul Comisiei Europene din aceasta vara. "Dar vreau sa se inteleaga un lucru: nu justitia face greva, noi facem greva. Nimeni nu stie de existenta noastra", a punctat Stefania Teleman.
Presedintele Projust a mai declarat, pentru NewsIn, ca ministrul le-ar fi spus reprezentantilor Projust ca, din cauza grevei, este posibil ca fondurile europene sa fie taiate. "A recunoscut ca putem sa facem greva, din punct de vedere legal, dar ne-a atras atentia ca mingea este in terenul nostru si trebuie sa avem grija cum o jucam", a mai declarat, pentru NewsIn, presedintele Projust.

Stefania Teleman a precizat ca asteapta, marti, raspunsul ministerului cu privire la notificarea transmisa vineri, 24 aprilie, privind declansarea conflictului de munca, raspuns pe care il va comunica personalului auxiliar din justitie. "Nu stiu daca mai avem cale de intoarcere", a mai spus Teleman, dand de inteles ca o decizie definitiva referitoare la posibilitatea de a declansa, pe 29 aprilie, greva de avertisment, va fi luata in cursul zilei de marti, 28 aprilie.

Reprezentantii Projust si ai MJ au avut o noua intrevedere, luni, inainte ca personalul auxiliar din justitie sa declanseze greva de avertisment cel mai probabil miercuri, a declarat, pentru agentia NewsIn, presedintele Projust, Stefania Teleman, nemultumirile vizand si contractul colectiv de munca.
Stefania Teleman a declarat, pentru NewsIn, ca vineri, 24 aprilie, Ministerul Justitiei le-a fost comunicat contractul colectiv de munca, publicat, in aceeasi zi, in regim de urgenta, in Monitorul Oficial, ca un "gest disperat" in incercarea de a opri personalul auxiliar din justitie sa declanseze greva.

"Acum l-au publicat. E un gest disperat si incorect fata de noi, doar sa nu ne prinda fara contract, crezand ca existenta acestuia nu va declansa miscarile personalului in justitie. Din pacate pentru ei, legea ne permite", a precizat presedintele federatiei sindicale, pentru agentia NewsIn.

Stefania Teleman a explicat, pentru NewsIn, ca Projust cere drepturi pe care le personalul auxiliar le are si care nu sunt respectate, si ca nu este vorba despre drepturi pe care doresc sa le dobandeasca, facand referire la plata drepturilor salariale restante, recunoscute prin hotarari executorii ce nu au fost puse in aplicare.

Stefania Teleman a vorbit si despre presiunile la care sunt supusi unii dintre colegii ei. "Au fost si sunt situatii, in continuare, in care se fac presiuni, unii dintre colegii nostri au fost pusi sa dea declaratie scrisa ca inteleg sa nu mai participe la proteste, sub amenintarea ca vor fi sanctionati si ca le vor fi desfacute contractele de munca. Legal nu se poate face asta, dar, daca un presedinte vrea, te poate sanctiona", a declarat presedintele Projust, pentru agentia NewsIn.

Nemultumirea personalului auxiliar din justitie vizeaza si contractul colectiv de munca, publicat recent in Monitorul Oficial, despre care Stefania Teleman afirma ca a fost semnat in decembrie anul trecut si folosit ca sa le "inchida gura".

"In perioada februarie - decembrie 2008, am negociat contractul colectiv de munca pentru sistemul justitiar. La finele lunii decembrie, in jur de data de 16, l-am semnat toate partile, adica Ministerul Justitiei, in calitate de ordonator principal de credite, angajatorii nostri, respectiv curtile de apel, si noi, cele doua federatii sindicale. Contractul a ramas practic in suspensie pana in luna martie, in sensul in care nu a fost trimis, nu a fost inregistrat, pana in momentul in care oamenii au inceput sa-si manifeste nemultumirea", a explicat Teleman.

Dupa amenintarile cu greva din luna martie, Ministerul Justitiei a trimis contractul Ministerului Muncii pentru a fi inregistrat. "A fost trimis abia in 26 martie, pentru ca ni s-a spus ca nu era semnat de toata lumea. Ulterior, Ministerul Muncii a recomandat eliminarea unor articole negociate in contractul colectiv de munca. Aceste obiectiuni ne-au fost comunicate de Ministerul Justitiei, dar, odata cu aceste obiectiuni, ministerul ne-a comunicat si forma modificata a contractului, forma cu care nu am fost de acord niciuna din cele doua federatii. Unele dintre obiectiuni se refereau la locurile de munca in conditii speciale si la plata orelor suplimentare. Cert este ca nu am fost de acord cu eliminarea, lucru pe care l-am comunicat ministerului Justitiei, precizand ca nu vom semna in acesta forma, deoarece Ministerul Justitiei nu avea calitatea sa faca astfel de modificari, iar cele doua ministere nu au comunicat modificarile si angajatorilor nostri. Din punct de vedere legal, ne aflam in fata unei noi negocieri", a explicat Stefania Teleman, pentru NewsIn.

"In urma diverselor adrese pe care le-am facut Ministerului Muncii, privind declansarea procedurii de conciliere, urmand a se declansa greva, atunci am aflat ca contractul a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial, in forma initiala. Pana vineri, cand s-a publicat, nici n-am stiut ca e varianta negociata si semnata de noi sau varianta modificata", a mai spus presedintele Projust.

Stefania Teleman nu exclude posibilitatea de a da in judecata Ministerul Muncii, pe care-l acuza ca a incalcat legea in tot acest demers. "Ne gandim la o actiune in justitie fata de modul in care a inteles Ministerul Muncii sa raspunda la prevederile legale in urma notificarilor noastre privind concilierea. Dar ministerul, in loc sa-si respecte atributiile si sa convoace partile la conciliere, nu a facut altceva decat sa se erijeze in instanta de judecata, apreciind asupra unui conflict declansat de noi, sustinand ca nu exista conflict in situatia existentei contractului colectiv de munca. Ministerul Muncii a fost partinitor in acesta situatie si a incalcat legea", apreciaza Teleman, in declaratia acordata agentiei NewsIn.

Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat in data de 24 aprilie, pentru NewsIn, ca greva de avertisment din sistemul judiciar nu poate fi declansata, din cauza ca nu sunt indeplinite conditiile legale referitoare la conflictul colectiv deschis, fiind incheiat contractul colectiv de munca. "Exista, sigur, o serie de considerente formale si legale atunci cand vorbim de un conflict colectiv deschis. In opinia noastra, aceste considerente formale si legale nu sunt indeplinite in acest moment, pentru ca exista deja incheiat contractul colectiv de munca si probabil ca astazi (n.r. vineri) va fi publicat si in Monitorul Oficial. Dar asta nu ne impiedica sa discutam revendicarile domniilor lor pe fond, pentru ca ministerul isi pastreaza deschiderea pentru dialog", a declarat Catalin Predoiu, pentru NewsIn.
Ministrul Justitiei a sustinut, de asemenea, ca se afla in continuare in dialog cu federatiile, carora le-a explicat, deja, care este "marja de manevra a ministerului in problemele semnalate". "Suntem in legatura cu reprezentantii personalului auxiliar din justitie. Am avut o intalnire ieri (n.r. joi) si o sa-i invitam la o noua intalnire luni. Oricum, problemele pe care le ridica federatiile personalului auxiliar au legatura cu problematica ridicata de magistrati pe zona salarizarii", a precizat ministrul, pentru agentia NewsIn.
Pe de alta parte, presedintele federatiei Projust, Stefania Teleman, a declarat, pe 24 aprilie, pentru NewsIn, ca tocmai a aflat ca a fost incheiat contractul colectiv de munca. "Este semnat din decembrie si abia azi, la 12.40, ni s-a comunicat. Au facut asta ca sa ne inchida gura, dar mai rau au facut", a declarat presedintele Projust pentru NewsIn.

In consecinta, reprezentantii Projust au depus, vineri, la Ministerul Justitiei, o notificare in care precizeaza ca au ajuns la concluzia ca MJ nu a gasit, inca, o solutie pentru rezolvarea problemelor semnalate cu ceva timp in urma. "Ministerul Justitiei nu a gasit inca o solutie de rezolvare a problemelor, de a satisface revendicarile noastre referitoare la salarizarea personalului, eliminarea discriminarilor existente la acest moment prin ordinele contradictorii emise sau prin conditionarea acordarii sporurilor de existenta unor titluri executorii. Nu au fost platite orele suplimentare efectuate, dar nici nu s-a reusit sa ni se prezinte o solutie concreta si viabila de respectare a duratei timpului de lucru. Nu s-a rezolvat problema conditiilor dificile de lucru prin subfinanatarea sistemului judiciar si prin deblocarea posturilor vacante din sistem", se arata in notificarea depusa, vineri, la MJ.

Avand in vedere aceste nemultumiri, Projust invoca, in notificare, exceptia de la regula potrivit careia salariatii nu pot declansa conflicte de interese pe durata unui contract colectiv de munca. "Conflictele de interese pot fi declansate in caz de divergenta la negocierea anuala privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca", prevede exceptia in baza careia personalul auxiliar din justitie va declansa, cel mai probabil miercuri, greva de avertisment, a explicat, pentru NewsIn, Stefania Teleman, precizand ca termenul de 48 de ore de la notificare vizeaza zilele lucratoare.
Presedintele executiv al Projust, Eugen Purcaru, a afirmat, pentru NewsIn, ca termenul pentru reconciliere intre federatie si Ministerul Justitiei a expirat vineri, 17 aprilie, fara ca Ministerul Muncii sa-i fi chemat pe liderii Projust la reconciliere.

Sute de reprezentanti ai personalul auxiliar care lucreaza in mai multe instante din tara au protestat in fata Ministerului Justitiei, in 13 aprilie, cerand demisia ministrului Catalin Predoiu, pe care l-au acuzat de nerespectarea hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus plata drepturilor salariale restante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.