Calendarul national de vaccinare din Romania va cuprinde, pana la sfarsitul anului 2009, vaccinuri hexavalente (combinate) care vor preveni, cu o singura injectie, mai multe boli infectioase, a anuntat joi consilierul ministrului Sanatatii, Geza Molnar, cu ocazia Saptamanii Europene a Vaccinarii.

"Aceste vaccinuri se fac deja in multe tari europene si au inceput sa fie administrate si in unele zone din Romania. Astfel, cu mai putine intepaturi, vom vaccina copiii impotriva mai multor boli", a explicat Geza Molnar, potrivit NewsIn.

Consilierul Ministerului Sanatatii a sublinitat importanta vaccinarii in primii ani de viata si a adaugat ca, din 10 milioane de decese la copii pe an, aproape 1,5 milioane ar putea fi prevenite prin vaccinare.

Potrivit datelor Centrului pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile, incidenta cazurilor de rubeola la copii a scazut, din 1998 pana in 2008, de la 228 de cazuri la 100.000 de locuitori, la doar 10,7 cazuri.

"Incidenta acestor boli, cum ar fi rubeola, rujeola sau oreionul, a scazut semnificativ datorita vaccinarii bebelusilor inca din maternitate. Insa, din pacate, acoperirea vaccinala in Romania este in scadere, in 2008 fiind de 90%, fata de 95% acum patru ani", a declarat seful Centrului pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile.

Coordonatorul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Victor Olsavszky, considera ca principalele cauze pentru care mai putini copii au fost vaccinati in ultimii ani sunt mesajele agresive impotriva vaccinarii. "Oamenii si-au pierdut increderea in vaccinuri, din cauza unor mesaje gresite si a dezinformarii. Vaccinurile nu produc moarte subita, iar efectele secundare, daca apar, sunt mult mai putin periculoase decat boala impotriva caruia a fost facut vaccinul", a precizat Olsavszky.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.