Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru NewsIn, ca nu vor fi facute disponibilizari si, mai mult, vor fi angajate cadre didactice care sa acopere necesarul de personal, desi ordonanta de rectificare bugetara prevede ca posturile vacante sa fie ocupate doar in proportie de 15%.

"Nu se pune problema sa nu mai facem angajari in sistemul de invatamant, pentru ca necesarul de personal nu poate ramane neacoperit. Sistemul de invatamant cuprinde un numar de elevi si un numar de ore. Daca se pensioneaza 10.000 de profesori, ei vor trebui inlocuiti. Nu vom lasa clasele fara dascali, nu vom face disponibilizari si vom angaja numarul necesar de oameni, cat va fi nevoie", spune ministrul Andronescu, conform NewsIn.

Sindicalistii din educatie spun ca, prin ordonanta de rectificare bugetara, care prevede ca posturile vacante din invatamant sa fie ocupate doar in proportie de 15%, guvernul ar pune problema eliminarii din invatamant a suplinitorilor. Mai mult, ordonanta ar insemna si reducerea personalului auxiliar, respectiv bibliotecare, femei de serviciu, agenti de paza sau tehnicieni.

"Nu vedem cum se poate aplica ordonanta prin reducerea posturilor didactice, pentru ca este imposibil sa fie lasatele clasele fara profesori. Decat daca nu se renunta la suplinitori si sunt marite normele la mai mult de 18-20 de ore de predare pe saptamana, cat sunt in prezent. Cei mai afectati de ordonanta vor fi, probabil, bibliotecarii, agentii de paza, femeile de serviciu, adica personalul auxiliar", comenteaza liderul federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Ordonanta privind rectificarea bugetara a fost publicata, saptamana trecuta, in Monitorul Oficial si prevede, printre altele, ca posturile vacante din sistemul de invatamant de stat sa poata fi ocupate doar in proportie de 15%, desi in varianta initiala a actului normativ educatia era exceptata de la aceste prevederi. "Pentru posturile din sistemul de invatamant de stat, urmarirea incadrarii in procentul de maximum 15% se realizeaza la nivelul intregului siste de invatamant de stat, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Educatiei", se arata in textul actului normativ publicat marti.

Pe langa aceasta restrictie la angajarea in sistemul de invatamant, Educatia a mai pierdut, la prima rectificare bugetara din acest an aproximativ 1,5 miliarde de lei, atat din fondul de salarii, cat si din cel de investitii.

Sindicalistii din educatie au anuntat ca vor stabili, pana la sfarsitul acestei saptamani, calendarul protestelor fata de aceste masuri si fata de amanarea aplicarii Legii 221/2008 privind majorarea salariilor profesorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.