Festivalul Culturii Romane va avea loc intre 23 si 30 aprilie, in spatiile publice si culturale iconice ale Cracoviei, cel mai frumos oras al Poloniei. Spectacolele Teatrului Masca si concertele Cvartetului Balanescu si al trupei Shukar Collective vor fi punctele forte ale programului.
Se spune ca personajul istoric cel mai detestat in Cracovia este Sigismund al III-lea, rege polonez din dinastia suedeza Vasa. Motivul e simplu: a mutat capitala Poloniei la Varsovia, deschizand o rana care nu s-a inchis pana astazi. Rivalitatea dintre vechea si noua capitala nu s-a stins inca si se face simtita in toate domeniile, fiecare clamand intaietatea.

Oricum, chiar si fara statutul de capitala, Cracovia ramane probabil cel mai frumos oras din Polonia, un centru cultural si academic foarte puternic si una dintre adresele cele mai frecventate ale turismului global. Indiferent de statutul oficial, Cracovia e cu siguranta orasul festivalurilor, care se desfasoara in toate anotimpurile, in sali de spectacole, dar si pe strada, adresandu-se atat cracovienilor, cat si turistilor care acapareaza Orasul Vechi sau cartierul evreiesc, Kazimierz.

E normal, deci, ca o mare parte dintre proiectele Institutului Cultural Roman din Varsovia sa se desfasoare in acest oras superb si primitor, de care sunt legate atat de multe nume sacrosancte ale culturii poloneze, dar si cativa dintre cei mai cunoscuti romanisti din Polonia.

Statistic, Festivalul Culturii Romane inseamna: 23 de evenimente, adica 6 evenimente mari si 17 evenimente medii si de mai mica anvergura, derulate in 7 zile, intre 23 si 30 aprilie, in 17 locatii, inclusiv Piata Mare a Orasului Vechi, Piata Mare a Orasului Evreiesc, sali de concert, cluburi, librarii foarte cunoscute; aproximativ 50 de invitati din Romania; 5 patroni media, printre care TVP Kraków, Radio Dwójka, Revista „Kino”.

Un moment important, indelung asteptat, il constituie lansarea oficiala a Marelui dictionar roman-polon realizat de Halina Mirska Lasota si Joanna Porawska, una dintre cele mai importate opere filologice ale romanisticii poloneze din toate timpurile, aparut cu sprijinul Centrului National al Cartii al ICR, care va fi prezentat publicului in 28 aprilie, la Libraria „Pod Globusem”.

Un alt eveniment semnificativ, derulat la Dom Polonii in seara de 29 aprilie, va fi ceremonia de inmanare a diplomelor aniversare a 70 de ani de la Marele Refugiu polonez in Romania (1939-1947), acordate de Institutul Cultural Roman putinilor fosti refugiati aflati inca in viata, ca semn de pretuire a rolului lor de pastratori si difuzori ai limbii si culturii romane in Polonia.

Festivalul va avea in vedere si un grup tinta mai putin frecventat – copiii. Evenimentul dedicat lor se numeste „Vampirasii de la miezul zilei”, calea spre cultura romana si Romania fiind in acest caz chiar jocul.

In plus, Festivalul mai include: un atelier de dansuri romanesti, cursuri demonstrative de limba romana, o prezentare oenologica, o conferinta despre Constantin Noica si cultura romana si o expozitie de fotografie despre Romania facute de tineri calatori polonezi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.