Judecatorii au chemat in judecata Ministerul Muncii, pentru ca n-au fost invitati la negocieri pe tema legii unice de salarizare a bugetarilor, actul normativ care urmeaza sa inghete cativa ani salariile mari.
Dupa adoptarea legii unice, salariile angajatilor mai saraci ai statului nu vor mai fi de 50-70 de ori mai mici decat cele ale bugetarilor de lux, ca astazi, ci doar de 10-15 ori mai mici, explica sindicalistii.
Legea nenascuta a salarizarii unice, la care lucreaza de zor reprezentantii Guvernului si ai sindicatelor, reuniti intr-o comisie speciala la Ministerul Muncii, a fost atacata la tribunal de catre judecatori. Motivul nu este acela ca noua lege ar ingheta timp de cativa ani salariile magistratilor (considerati "bugetari de lux"), ci faptul ca judecatorii n-ar fi fost invitati la discutiile de la Ministerul Muncii. Premierul Emil Boc spune insa ca procesul de consultare nu s-a incheiat si ca el va continua in ritm accelerat dupa Pasti, cand vor fi analizate principiile de baza ale viitoarei legi in Guvern. Judecatorul Horatiu Dumbrava, membru al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), ne-a explicat de ce magistratii contesta consultarile de la Ministerul Muncii: "Intelegem necesitatea adoptarii legii unice de salarizare a bugetarilor, tinand cont de criza financiara, iar principiile ei ni se par generoase. Noi am cerut sa fim prezenti la discutii. Este normal sa nu se discute in lipsa noastra, asa cum s-a intamplat marti, cand s-a discutat de justitie". Judecatorii se plang, in acelasi timp, de faptul ca Ministerul Muncii nu le-a furnizat materiale informative pe tema legii unice, astfel incat sa se poata documenta asupra ei, sa vada cui i se adreseaza si sa vina cu sugestii. "Ar fi normal ca intreg spectrul bugetar, respectiv parlamentarii, membrii Guvernului, presedintele Romaniei, judecatorii, ca si celelalte categorii bugetare sa intre in sfera de reglementare salariala a acestui proiect de lege", a apreciat Horatiu Dumbrava.

Sindicalistii spun ca temerile judecatorilor nu se justifica atata vreme cat inca nu s-a discutat pe domenii, iar noua lege se va aplica tuturor bugetarilor, inclusiv politicienilor. "Deocamdata am discutat doar despre criteriile dupa care se va face evaluarea functiilor publice. Nu a avut loc nici o discutie pe Justitie. Mai mult, noi am facut un protest comun pentru ca a existat o lipsa de transparenta din partea ministerelor Justitiei, Internelor, Apararii si Externelor, care au respins ideea unei salarizari unice care sa se aplice si angajatilor lor, solicitand mentinerea grilelor proprii", ne-a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Sindicalistul mai spune ca in legea unica (prin care se vor anula toate cele 14 legi speciale de salarizare, inclusiv legea pentru Justitie) vor fi cuprinsi nu numai magistratii, ci si demnitarii, parlamentarii, functionarii cu regim special, deci toti bugetarii. "Aceasta a fost conditia noastra initiala: sa fie cuprinsa toata lumea, toti cei platiti din banul public. Fara respectarea acestei conditii, nici nu am fi inceput discutiile", explica Hossu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.