Primul targ Slow Food organizat la Brasov a adunat joi, pe platoul de langa Biblioteca Judeteana, sute de brasoveni dornici sa-si cumpere produse naturale specifice sarbatorilor de Pasti, relateaza NewsIn

Vizitatorii au fost imbiati de cei circa 20 de producatori cu bunatati de toate felurile, de la branzeturi specifice zonei Branului si pana la uriasii cozonaci facuti in casa de mainile gospodinelor. Cel mai mare succes l-au avut carnatii afumati de casa (al caror pret incepea de la 13 lei/kg), drobul de miel, (care costa 30 de lei/kg), cozonacii (cu preturi incepand de la 15 lei) dar si muschiul afumat (24,5 lei/kg), sau pastrama ( 22 lei/kg), toate acestea disparand de pe tarabe in mai putin de o jumatate de ora de la deschiderea targului.

Chiar si comerciantii au fost luati prin surprindere de afluenta mare de cumparatori, multi dintre ei plecand acasa pentru a mai aduce din delicioasele lor preparate. Acestia au fost foarte multumiti de faptul ca oamenii incep sa aprecieze din ce in ce mai mult produsele traditionale, in dauna celor artificiale, dar si de vanzarea pe care au inregistrat-o.

La mare cautare au fost si branzeturile, mai ales cele aduse de la Bran: urda, casul si telemeaua de oaie, dar si branza de burduf in coaja de brad, traditionala zonei, toate la preturi intre 18 si 30 de lei pentru un kilogram. Si turta dulce s-a epuizat foarte repede de pe tarabe, iepurasii, oitele sau casutele din turta dulce costand 4 si 5 lei bucata.

Foarte apreciate au fost si siropurile sau gemurile naturale, la preturi de 8 si 15 lei, dar si zacusca traditionala (8 lei/borcan), ori produsele de lux, printre care branza de capra (care costa pana la 80 lei/kg).

Cei mai flamanzi au putut chiar servi un bulz, ori o galusca cu prune si sa bea un suc natural de mere, pe care comerciantii le ofereau din belsug. Un punct de atractie a targului l-a constituit prezenta a doua eleve de la Liceul Teologic Brasov, imbracate in straie traditionale vechi de peste un secol, care au facut demonstratii de incondeiere a oualor.

Targul va continua si vineri, cand brasovenii si turistii sunt asteptati, din nou, in numar mare. Producatorii au fost alesi cu mare rigurozitate dintr-o lista pusa la dispozitie de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, acestia fiind selectati doar daca au putut demonstra ca produsele lor sunt 100% naturale, fara adaosuri ori aditivi artificiali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.