Avocatul Catalin Dancu a declarat, miercuri, dupa sedinta Comisiei pentru abuzuri din Senat, in care s-a discutat cazul Gigi Becali, ca va fi depusa saptamana viitoare o plangere la CEDO impotriva neregulilor din dosarul finantatorului Stelei.
Dancu a precizat ca va cere Curtii de la Strasbourg sa analizeze dosarul lui Becali in regim de urgenta si ca era normal sa se prezinte in fata Comisiei din Senat inainte de depunerea plangerii la CEDO.

"Am anuntat comisia ca saptamana viitoare, in lumina tuturor documentelor, vom depune in regim de urgenta o plangere la CEDO impotriva Romaniei si vom solicita presedintelui Curtii Europene de la Strasburg ca aceasta sa dezbata in regim de urgenta si procedura imediata, in camera, problema drepturilor incalcate pentru dosarul George Becali", a spus Dancu, potrivit NewsIn.

Avocatul a mai afirmat ca a prezentat, in sedinta, "incalcari flagrante ale legii si mai ales abuzuri pe care autoritatile le-au exercitat in urmarirea penala fata de Gerorge Becali".

Senatorii din Comisia pentru abuzuri ar fi fost de acord sa intocmeasca un raport in cazul Becali, care sa fie trimis Consiliului Superior al Magistraturii.

"Ni s-a parut corect ca, inainte de a face aceasta plangere, comisia din Senat sa analizeze inainte aceste abuzuri si sa formuleze un raport pe care sa-l inainteze CMS, consiliu care sa ia act de plangerea noastra, de recomandarile comisiei senatoriale si sa pronunte, in urma verificarii si analizarii activitatii judecatorilor, daca s-au incalcat sau nu preocedurile si drepturile lui George Becali si Curtea Europeana sa poata sa aiba un raport complet atat din partea CSM, cat si din partea consiliului si comisiei senatoriale de la Bucuresti", a mai spus avocatul.

Avocatii lui Becali au trimis, vineri, 10 aprilie, o cerere la Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat, prin care solicita sa "ia masurile care se impun" in urma incalcarii unor prevederi legale de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si de catre Judecatoria Sectorului 1, respectiv Tribunalul Bucuresti, instante care au admis arestarea preventiva a finantatorului clubului de fotbal Steaua.

Avocatii lui Gigi Becali noteaza, in document, ca omul de afaceri nu a fost ascultat de catre procurori, incalcandu-i-se, de asemenea, dreptul la aparare pentru ca acesta a spus ca va da declaratii numai in prezenta avocatului ales.

Mai mult, potrivit plangerii depuse de avocati la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, "incheierea Judecatoriei Sectorului 1, prin care s-a dispus admiterea cererii formulate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti privind luarea masurii arestarii preventive, a fost data cu incalcarea prevederilor legale".

Totodata, avocatii finantatorului Clubului de fotbal Steaua arata ca lui Becali i-a fost incalcat dreptul la asistenta juridica.

In plangere se mai arata ca "au fost incalcate si dispozitiile legale referitoare la asistenta juridica a invinuitului sau inculpatului cu incalcarea art 140 indice 3 alineat 2, care prevede ca invinuitul sau inculpatul arestat va fi adus in fata instantei de recurs si va fi ascultat in prezenta aparatorului sau". Prin aceasta, avocatii lui Becali critica instanta de recurs, si anume Tribunalul Bucuresti, pentru ca nu l-a mai audiat pe Gigi Becali.

De asemenea, potrivit documentului obtinut de NewsIn, procurorii nu au indicat nici macar o singura proba din care sa rezulte ca lasarea in libertate a inculpatului Becali George ar fi un pericol pentru ordinea publica.

Pe de alta parte, avocatii arata ca instanta care a admis cererea de arestare preventiva a considerat in motivare ca Becali e o persoana publica recunoscuta in unele medii ca formator de opinie, insa nu a luat in considerare faptul ca "reactiile opiniei publice nu numai ca nu sustin luarea unei asemenea masuri, ci sunt favorabile mentinerii inculpatului in stare de libertate".

Aparatorii omului de afaceri invoca, in aceeasi plangere, doua decizii ale CEDO in cazuri asemanatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.