Numarul donatorilor de sange din Romania a scazut dramatic in ultimii zece ani. Daca inainte erau 500 de donatori zilnic numai in Bucuresti, acum abia mai sunt o suta. Medicii spun ca o criza acuta de sange se inregistreaza mai ales la grupele negative, precum AB-4. Inainte de 1989, romanii erau obligati sa doneze sange. Se facea plan pentru donare la nivelul fiecarei intreprinderi, impus de puterea comunista. Asa se asigura tot necesarul de sange pentru spitale.

Donatorul primea in schimb doua zile libere. Legislatia de dupa 1990 prevede ca un donator poate primi la cerere doua zile libere, un abonament gratuit de o luna si jumatate in transportul public si un bon valoric de 300.000 de lei. Toate acestea se primesc de fiecare data cand cineva doneaza cantitatea standard, insemnand 400 de mililitri de sange. Un om poate sa doneze sange o data la 70 de zile.

Doar cei saraci

Problema e ca in Uniunea Europeana nu se plateste nimic pentru cei care doneaza sange. Acest gest al cetatenilor este benevol. Asta inseamna ca in momentul in care tara noastra va deveni membru al UE, plata donatorilor de la noi va disparea. In acest caz este posibil sa dispara si majoritatea donatorilor, avand in vedere ca la ora actuala cei mai multi dintre ei sunt oameni saraci, interesati sa primeasca anumite avantaje materiale pentru gestul lor.

"Daca occidentalii doneaza sange benevol, o fac pentru ca au o anumita educatie in acest sens. La noi nu exista asa ceva. Si nimeni nu se implica inca, la nivelul autoritatilor, pentru schimbarea mentalitatilor", ne-a spus presedintele Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, Antoaneta Bugner. Aceasta ne-a spus ca a incercat o colaborare cu Biserica Ortodoxa Romana si cu Crucea Rosie pentru convingerea oamenilor sa doneze sangele necesar semenilor lor, dar pana acum nu s-a facut nimic.

Situatii disperate

Daca donatorii sunt tot mai putini, atunci cadrele medicale de la Institutul National de Hematologie au decis sa doneze chiar ei sange. Majoritatea oamenilor de aici fac asa ceva de multi ani, dupa cum am aflat de la Doina Gosa, medic-sef la Compartimentul colecta sange total. Mai doneaza sange si rudele celor internati in spital. Ieri, de Ziua donatorului, culoarele institutului erau goale.

Am intalnit acolo un om disperat. Copilul lui in varsta de 9 ani este internat la Spitalul Fundeni si are nevoie urgenta de o transfuzie de sange pentru grupa zero negativ. Dar nu sunt donatori si din aceasta cauza viata micutului este in pericol. Numai doi oameni din 50 au declarat ca ar dona sange benevol. Acesta e un mic sondaj facut in randul "clientilor" de la Hematologie. La ora actuala, se poate asigura numai jumatate din necesarul de sange pentru spitalele din Capitala.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.