Personalul auxiliar din Justitie organizeaza, luni, un miting in fata Ministerului Justitiei deoarece nu le sunt acordate drepturile castigate in instanta, miting la care vor participa peste 600 de grefieri, arhivari si soferi din intreaga tara si care va dura de la ora 10.00 pana la ora 13.00.

"Avem autorizatie pentru 600 de persoane, insa avem semnale ca vom fi mai multi pentru ca vor veni oameni din toata tara, avand in vedere ca problema noastra e si problema grefierilor din celelalte orase. Protestam pentru a ni se acorda drepturile pe care le-am castigat in instanta", a precizat, duminica, pentru NewsIn, Stefania Teleman, grefiera la Curtea de Apel Bucuresti.

Teleman a mai spus ca este posibil ca, luni, instantele de judecata sa nu solutioneze decat urgentele, avand in vedere ca si judecatorii sunt in aceeasi situatie cu grefierii, in urma emiterii unui ordin de catre ministrul Catalin Predoiu, in data de 9 aprilie.

Judecatorul Cristi Danilet, vicepresedinte al SoJust, a confirmat, de asemenea, pentru NewsIn, ca judecatorii de la mai multe instante din tara intentioneaza sa suspende sedintele de judecata si in cursul zilei de luni, cand grefierii din mai multe orase vor picheta sediul Ministerului Justitiei, incepand cu ora 10.00. "Colegii sunt dispusi sa nu mai intra in sala", a spus Cristi Danilet.

De asemenea, reprezentantii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Asociatiei Magistratilor din Romania si Projust intentioneaza, luni, 13 aprilie, sa discute cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Judecatorii din cadrul mai multor instante din tara cer ministrului Catalin Predoiu anularea ordinului din 9 aprilie, prin care doar o parte a personalului auxiliar primeste sporul de 50% pentru risc si suprasolicitare, sub sanctiunea contestarii, in contencios administrativ, a ordinului.

Judecatorii din cadrul mai multor instante din tara intentioneaza sa conteste, in contencios administrativ, ordinul ministrului Justitiei din 9 aprilie, prin care personalul auxiliar primeste sporul de 50% numai in baza unei hotarari defintive, care prevede sintagma "si pentru viitor", potrivit unui protest, semnat, vineri, de adunarile generale ale judecatorilor din mai multe instante din tara.

"Solicitam ministrului Justitiei, in spiritul celor declarate public in mod repetat, cu privire la eliminarea de indata, dupa adoptarea bugetului pe 2009, a discriminarilor salariale intre magistrati, anularea imediata a ordinelor din 9 aprilie. (...) In cazul in care raspunsul Minsterului Justitiei, transmis, pana, cel tarziu, luni, 13 martie, ora 10.00, nu va fi in concordanta cu declaratiile si angajamentele publice ale ministrului Justitiei, judecatorii isi rezerva dreptul de a actiona in consecinta", se precizeaza in protest.

Judecatorii din peste 40 de instante din tara s-au solidarizat, vineri, cu personalul auxiliar din justitie, care protesteaza de trei zile fata de neexecutarea, de catre Ministerul Justitiei, a hotararilor judecatoresti definitive privind plata drepturilor salariale restante.

Astfel, pana la ora 12.00, adunarile generale ale judecatorilor din peste 40 de instante, incluzand curti de apel, tribunale si judecatorii, au decis sa suspende sedintele de judecata in intervalele orale 9.00-10-00, respectiv 9.00-11.00, a confirmat, pentru NewsIn, judecatorul Cristi Danilet, vicepresedinte al SoJust.

Judecatorii nu s-au opus protestelor grefierilor, care au continuat si vineri, si au semnat un protest fata de "modul in care Ministerul Justitiei si al Libertatilor Cetatenesti intelege sa isi exercite atributiile de ordonator principal de credite".

Protestele personalului auxiliar, dar si actiunile solidare ale judecatorilor continua in Bucuresti, Suceava, Cluj, Oradea, Mehedinti, Braila, Galati, Vrancea, Neamt, Vaslui, Craiova, Brasov etc.

O parte din personalul auxiliar din justitie a protestat vineri, pentru a treia zi consecutiv in fata Curtii de Apel Bucuresti.
Protestul, la care participa cateva zeci de angajati, nu este organizat, iar protestatarii spun ca vor sa stea pana la sfarsitul programului, adica pana la ora 16.00.

Stefania Teleman, grefier la Curtea de Apel Bucuresti, a declarat joi, 9 aprilie, pentru NewsIn, ca personalul auxiliar din justitie este hotarat sa continue protestele, in ciuda discutiilor cu ministrul Catalin Predoiu, acesta afirmand ca salariile din justitie vor include si sporul neuropsihic de 50%.

Ministrul Justitiei le-ar fi comunicat reprezentantilor personalului auxiliar, joi, ca salariul aferent lunii martie, care va fi platit vineri, include si sporul de 50%, dar numai pentru cei care au obtinut in instanta o hotarare definitiva. "Va dati seama ca situatia va fi ciudata pentru cei care au procese pe rol, deoarece, in cadrul aceluiasi birou, unul va lua salariu mai mare, iar altul mai mic", a declarat Teleman pentru NewsIn.
In ceea ce priveste situatia in ansamblu a drepturilor salariale restante, acest aspect va fi discutat in Guvern, cel mai probabil, la sfarsitul anului, din cauza ca "tara este saraca", desi o prima transa trebuia virata inca din 10 martie, a precizat Stefania Teleman, dupa discutia cu Predoiu.

Tot in cadrul discutiilor de joi, protestatarii au aflat ca, in continuare, nu li se vor plati orele suplimentare, situatie care dureaza de sase luni.

Ministrul Catalin Predoiu ar fi revenit asupra afirmatiilor din comunicatul remis in data de 8 martie, cu precizarea ca protestele nu sunt nejustificate, dar ca sunt fara finalitate, a mai afirmat grefierul Stefania Teleman pentru NewsIn.

Aflat la sedinta CSM din 9 aprilie, ministrul Catalin Predoiu a afirmat ca vor fi platite salariile din justitie cu tot cu fondul de 50%. "Zvonurile potrivit carora salariile nu vor fi platite sunt neintemeiate. Salariile vor fi platite, inclusiv sporul neuropsihic obtinut prin hotarare definitva. Nu exista un proiect de lege privind salarizarea in sistemul judiciar. In momentul in care va exista un proiect, va fi pus pe site-ul Ministerului Justitiei. Discutiile pe marginea ordonantei OUG 75 si OUG 225 au fost prorogate de Guvern pentru saptamana viitoare, dupa semnarea acordului cu FMI", a declarat ministrul.

Predoiu a precizat ca rectificarea bugetara pentru sistemul justitiei inseamna mai putine fonduri, inclusiv pentru capitolul bunuri si servicii. "Am discutat cu reprezentantii personalului auxiliar, formulele de protest si tensiunea sunt neproductive. Trebuie sa facem un efort sa intelegem ca Romania evolueaza altfel decat in ceilalti ani. Suntem in discutii cu federatiile salariatilor auxiliari din justitie, ii chemam la dialog. Salariile vor fi platite.", a incheiat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.