Actrita romana face parte din distributia unei piese grecesti adaptate in asa fel de regizorul Sotiris Hadzakis incat sa poata fi jucata in cinci limbi si vazuta peste tot in Balcani.
Actrita va juca in piesa regizata de Sotiris Hadzakis, “Cantecul fratelui mort”, spectacol inspirat de un cantec intalnit in majoritatea tarilor din Balcani. Hadzakis, care nu e la prima experienta cu astfel de recuperari din zona vechilor cantece populare bizantine, s-a oprit la aceasta varianta pentru ca aici a gasit un continut puternic, impartasit de culturile tarilor din aceasta zona si care poate transcende astfel specificul national al fiecareia.

“Am gasit cam 300 de variante ale «Cantecului fratelui mort» (cel mai vechi epos grec - n.r.) in toate cele cinci limbi. Unele de nunta, altele de inmormantare, dar toate variante ale acestui cantec popular. In piesa se canta cate un pic din fiecare” , a explicat regizorul. Tot el a specificat ca scopul acestei piese nu e sa aduca la viata folclorul vechi, ci sa incurajeze coexistenta pasnica dintre tarile vecine din Balcani. De altfel, actori distribuiti provin din mai multe tari ale acestei zone: nu doar din Grecia, ci si din Serbia, Albania, Bulgaria si Romania, prin prezenta Maiei Morgenstern.

“Nu e nimic negativ sa fii din Balcani”
, a spus Maia Morgenstern, comentand formula inedita a acestei piese, “dimpotriva, e nemaipomenit si incitant. Noi facem arta si nu judecam pe nimeni, dumneavoastra sunteti cei care ne vor judeca”. “Arta uneste oamenii”, crede si regizorul, care, atent la conflictele din zona, considera orice act de comunicare interculturala o reusita: “Faptul ca albanezii si sarbii muncesc impreuna si nu se omoara in Kosovo inseamna foarte mult” .


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.