Social 9 Aprilie 2009 13:22
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, va fi personajul principal negativ al unei piese care va fi pusa in scena de Teatrul LUNI, de la Green Hour, ce va pune in scena subiectul controversatului proiect Dambovita Center, aprobat de consilierii municipali pe 30 martie

Textul piesei va fi ales in urma unui concurs de dramaturgie, care se va incheia pe data de 5 mai, premiera spectacolului urmand sa fie programata cel mai tarziu pe 15 iunie.

Juriul competitiei este format din regizorii Gianina Carbunaru, Ana Margineanu si Radu Apostol. Castigatorul va primi 1.000 de euro si va beneficia de montarea gratuita a piesei. Durata spectacolului va fi de 15-30 de minute.

"Vreau o piesa pe care sa o jucam in curte la Green Hours si, de ce nu, in fata santierului Dambovita Center. Vreau ca la scenariu sa participe cat mai multi dramaturgi, in special tineri. Vreau ca ei, prietenii lor si toti spectatorii sa fie constienti ca proiectul nu le aduce nimic bun bucurestenilor, ci doar imbogateste cateva persoane", a declarat pentru NewsIn directorul teatrului, Voicu Radescu.

Potrivit temei concursului, alaturi de personajul principal "Sorin O. - primar general, semnatar, pe cand candida, al unui Pact pentru normalizarea orasului si legalitatea in constructiile urbane -", apare si "Gheorghe P. - arhitect-sef al orasului, cunoscut ca respectabil, dar care dupa 10 ani de minister, are prea multe obligatii". Singura replica sugerata pentru spectacol este: "Sorin O. (putin dupa ce a fost ales): Nu mai vreau PUZ-uri!". Tot in tema concursului se scrie ca personajul "cel mai secundar" este cetateanul.

Directorul Teatrului LUNI spune ca piesa va avea ca tema Dambovita Center datorita actualitatii sale, mai ales ca proiectul a primit votul consilierilor Capitalei, in ciuda numeroaselor constestari venite din directia arhitectilor si a societatii civile. "Este vorba despre mega-ilegalo-cretinatatea imobiliaro-financiara Dambovita Center... <<cel mai>>, <<cea mai>> etc…din Europa de Est", este parerea lui Radescu, cu privire la proiectul ce a primit aprobarea edililor.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, pe 30 martie, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind construirea complexului Dambovita Center, in cadrul unei sedinte cu proteste din partea societatii civile si acuze reciproce intre grupurile de consilieri. In sala de sedinte au fost prezenti si reprezentanti ai societatii civile, care s-au opus proiectului si au anuntat ca intentioneaza sa atace in instanta decizia CGMB.

Arhitectii din Bucuresti sunt de parere ca proiectul Dambovita Center, prin suprafata construita prea mare, va crea o presiune greu de tolerat asupra terenului si va perturba panza freatica. Proiectul va aduce si probleme mari legate de traficul in zona, mai cred arhitectii bucuresteni.

Alte critici la adresa Dambovita Center vizeaza regimul de inaltime al unor cladiri ce urmeaza sa fie construite, precum si numarul insuficient al locurilor de parcare prevazut in proiect.

Dambovita Center va fi realizat, in mai multe etape, pe o suprafata totala de peste 550.000 de metri patrati. Initial, vor fi realizate, pe 39.500 de metri patrati, spatii rezidentiale si destinate birourilor, urmand a fi construit un centru comercial de 132.000 de metri patrati, hotel si casino, toate pe 40.000 de metri patrati, iar in final un supermarket, pe o suprafata de 28.000 metri patrati, plus o parcare cu circa 3.000 de locuri.

Potrivit acestui proiect, cea mai inalta cladire din Bucuresti si din Romania, cu 34 de etaje si 155 metri inaltime, ar urma sa apara pe malul Dambovitei. Tot acolo vor fi construite alte doua turnuri, cu 26 si, respectiv, 30 etaje.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.