Social 9 Aprilie 2009 10:23
Victime ale discriminarii si stereotipurilor, tot mai multi romi din Romania incearca sa-si afiseze identitatea, chiar cu pretul unei lupte zilnice, comenteaza AFP.

"A fi rom in Romania este o incercare permanenta, dar numai cei care isi asuma identitatea reusesc sa mearga mai departe", spune Daniel Ganga, "primul preot ortodox de origine roma".

Membru al unei familii care a incercat sa-si ascunda originea etnica, dar tratat ca "tigan" de catre camarazi, el a decis, la 15-16 ani, cine era de fapt, explica tanarul in virsta de 29 de ani. "Cand am inceput sa invat limba romani, mama mi-a spus sa nu o vorbesc in fata altora", isi aminteste el.

Potrivit unui sondaj Gallup din 2008, 33% dintre romani nu vor sa aiba romi printre vecini, in timp ce 67% resping ideea de a se casatori cu un membru al acestei minoritati, arata NewsIn, potrivit AFP.

Aproape trei romani din patru spun ca "majoritatea romilor incalca legile" si un sfert cred ca acestora ar trebui sa li se interzica sa calatoreasca, penmtru "a nu leza imaginea tarii in strainatate".

Cazurile de discriminare la scoala sau la munca sunt frecvente in ceea ce-i priveste pe membrii acestei minoritati, oficial cu 535.000 de membri, dar care de fapt are 1,5-2 milioane de membri. "Am prieteni care nu s-au putut angaja din cauza culorii pielii", spune Adina Corobuta, studenta la Iasi.

Pentru Aurelia Dulgeru, studenta in anul III la Facultatea de Medicina din Bucuresti, romii trebuie sa depaseasca "un handicap major" pentru a reusi. "Suntem prinsi intr-un cerc vicios. Totul pleaca de la lispa educatiei, ce ingradeste accesul la o slujba bine platita si deci la o locuinta cu conditii sanitare elementare, de unde stereotipurile gen 'tiganii miros urat' , spune ea.

In varsta de 21 de ani, Aurelia nu a ezitat cand a avut ocazia de a obtine o bursa oferita de fundatia Soros, cu conditia sa-si declare originea roma. "Pentru mine a fost o ocazie extraordinara, m-a motivat mult", explica ea.

In timp ce reticenta de a-si asuma identitatea este in continuare mare printre candidatii la aceste burse, sunt organizate cursuri pentru a-i ajuta sa-si depaseasca temerile. "De multe ori, adolescentii intreaba, cu jumatate de gura, daca pe diploma lor va figura cuvantul 'rom' ", spune sociologul Gelu Duminica, presedintele asociatiei Impreuna.

Chiar el membru al acestei minoritati, Gelu spune ca a inteles din copilarie ca trebuie sa se spele sau sa invete de doua ori mai mult decat copiii romani. Totusi, el declara ca perceptia fata de romi s-a ameliorat in ultimii ani, chiar daca o parte a presei alimenteaza stereotipurile.

"De multe ori, romii sunt aratati cu degetul cand se vorbeste de delincventa, dar se uita ca ei sunt produsul sistemului de educatie si al societatii romanesti", explica el.

Parintele Danuiel este de parere ca va trece multa vreme pana cand lupta va fi castigata. "De fiecare data cand un rom face o prostie, se pune ' un tigan va ramane tigan', ca si cum romanii nu ar gresi niciodata", adauga el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.