Conducerea PNL a avizat intrarea in procedurile parlamentare a propunerii legislative privind Legea lustratiei. Autorii proiectului sint Mona Musca, Adrian Cioroianu, Viorel Oancea si reprezentantii Societatii Timisoara.

Proiectul liberal impune o perioada de 10 ani de interdictie a dreptului de a candida sau de a fi numiti in diferite functii de demnitati pentru mai multe categorii considerate ca au servit regimul comunist. Interdictiile preluate din punctul opt al Proclamatiei de la Timisoara vizeaza activistii PCR si UTC din principalele institutii, securistii care au facut politie politica si anumiti magistrati, dar se "extinde" si la redactorii-sefi si redactorii-sefi adjuncti "din unitatile de presa si edituri ca organe de reprezentare a politicii PCR si UTC". Tinind cont de aceste ultime prevederi, este posibil ca o serie de jurnalisti antedecembristi de la "Scinteia", "Scinteia Tineretului" sa nu poata fi alesi in functii de demnitate publica. O soarta similara o vor avea si fostii activisti UASCR.

CNSAS da verdicte

Conform textului proiectului, persoanele care isi depun candidaturi pentru diverse demnitati - de la Presedintia Romaniei pina la cea de inspector general, inspector sau director in cadrul serviciilor deconcentrate ale statului la nivel local - trebuie sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere care sa ateste ca nu cade sub incidenta legii. CNSAS, prin Departamentul de aplicare al Legii lustratiei (departament ce urmeaza sa fie infiintat prin aceasta lege), va verifica respectivele declaratii.

Persoanele care detin functii de demnitati si nu depun in 30 de zile declaratia pe proprie raspundere sint considerate, automat, demise.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.