Potrivit anuntului facut saptamana trecuta, Parlamentul Romaniei va dezbate astazi avizele negative date de Comisiile de cultura din cele doua Camere asupra rapoartelor de activitate din SRTv si SRR. In cazul in care plenul va vota respingerea rapoartelor, cele doua institutii vor ramane fara Consiliul de Administratie si fara presedintele-director general. Dupa cum a anuntat duminica, Valentin Nicolau si-a depus ieri demisia la Senat si la Camera, inregistrata la Camera Deputatilor sub numarul 2.899/13 iunie 2005. Daca plenul Parlamentului respinge cele doua rapoarte, potrivit articolului 46 din Legea 41/1994, Consilile de Administratie vor fi demise si, probabil, se vor face propuneri pentru numirea sefilor interimari ai celor doua institutii.

Legea nu este precisa

Insa cadrul legislativ nu este foarte limpede in aceasta situatie. Potrivit Legii numarul 41/din 1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune (republicata), la capitolul "Organizare si functionare", articolul 21, alineatul 1, se prevede: "In situatia in care procedura de numire a Consiliului de Administratie nu este definitivata de catre Parlament in decursul legislaturii in care a fost declansata, dupa constituirea noului Parlament, aceasta se va relua".

Urmatorul alineat precizeaza ca, daca se ajunge la situatia data "daca (...) Consiliul de Administratie caruia ii expira mandatul nu poate fi inlocuit, acestuia i se prelungeste mandatul pana la numirea noului Consiliu de Administratie". Alineatul 3 stabileste, probabil, ce ar trebui sa se intample astazi in plenul Parlamentului: "Cand situatia prevazuta la alin. (1) intervine intr-un moment in care, din diferite motive, nu exista nici Consiliu de Administratie, nici presedinte legal numit, Parlamentul, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, numeste un director interimar, cu mandat bine definit". Durata interimatului sau prelungirea mandatului nu poate fi mai mare de 6 luni.

Potrivit articolului 26, al aceleiasi legi, la alineatul 3 se precizeaza ca, in cazul dizolvarii Consiliului de Administratie, "Parlamentul va numi in termen de 60 de zile noul Consiliu de Administratie", iar la urmatorul alineat "presedintele Consiliului de Administratie dizolvat ramane in functia de director general pana la numirea noului Consiliu de Administratie sau pana la numirea unui director general interimar". Insa, pana ieri, presedintele CA era Valentin Nicolau.

Bursa zvonurilor

Pana acum s-au vehiculat diverse zvonuri privind numele viitorilor directori-generali ai SRTv si SRR. Cea mai mare "batalie" se duce pentru functia din televiziune. S-a pornit de la Radu Calin Cristea, Stelian Tanase, Lucia Hossu-Longin, Cristian Mititelu - fost director al BBC, Cristina Vasiloiu - membru supleant in actualul Consiliu de Administratie, si s-a ajuns la Brandusa Armanca si Razvan Popescu, iar mai nou - dupa ce premierul Tariceanu a anuntat ca nu vrea ziaristi, ci adevarati manageri - la regizorul Tudor Giurgiu.

Probabil ca, dupa un dramaturg, ar trebui un nou regizor, insa Giurgiu nu are de gand sa-si schimbe planurile, spunandu-ne ca habar nu avea de o astfel de propunere si ca "o iau ca pe o posibila ipoteza de lucru". De asemenea, zvonistica i-a mai scos in peisaj pe Rodica Culcer - pentru sefia Stirilor, Carol Sebastian, pentru functia de director de programe, iar pentru sefia SRTv se mai discuta la nivel neoficial numele lui Alexandru Lazescu - patronul postului de radio Mix FM, Dan Lusan, fost director la Stiri, concediat de Nicolau pentru absenta nemotivata, si Raluca Stroe Brumariu, sotia lui Lusan. Reprezentantii partidelor nu mai vor sa faca comentarii pana nu se epuizeaza ziua de astazi.

Basescu nu este de acord cu schimbarea

Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Presedintiei, declara pe cont propriu, saptamana trecuta, ca schimbarea conducerilor de la Radio si Televiziune, fara ca in prealabil sa fie modificata si legea, nu garanteaza depolitizarea acestor institutii. Ieri, presedintele Traian Basescu a declarat ca schimbarile la Radio si la Televiziune sunt pripite si ca acestea ar trebui sa se petreaca abia la anul, in luna mai, atunci cand vor expira mandatele. "Nu facem decat sa cream premisele pentru ca, in 2008, daca se va schimba puterea politica, sa asistam din nou la abuzuri, prin asezarea consiliilor de administratie pe criterii clientelare", a mai explicat Basescu. "Aparent s-a gasit forma legala, dar moralmente, este un abuz", a spus presedintele. (Rador)

Sindicatele din TVR cer depolitizarea institutiei

Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV (SPUSTV) a adresat, ieri, o Scrisoare deschisa Parlamentului Romaniei pentru "depolitizarea si restaurarea normalitatii in TVR", se arata intr-un comunicat primit la redactie. Depolitizarea Televiziunii publice si a Radioului public a fost ceruta in nenumarate randuri de Clubul Roman de Presa, de membri ai societatii civile din tara. Scrisoarea deschisa se incheie cu o concluzie: "SPUSTV este ferm impotriva oricarui interimat la conducerea institutiei, in momentul de fata existand in derulare programe care implica o anume continuitate, si nu fracturi".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.