Social 8 Aprilie 2009 14:52
Inspectia Muncii a finalizat ancheta in cazul exploziilor care au avut loc la mina Petrila in 15 noiembrie 2008, stabilind ca cinci persoane cu functii de conducere la exploatarea minera sunt responsabile pentru unele nereguli care au dus la producerea deflagratiilor.

Inspectorul general de la Inspectia Muncii, Mariana Basuc, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca persoanele responsabile in acest caz sunt directorul sucursalei E.M. Petrila, inginerul sef securitate miniera E.M. Petrila, inginerul sef productie E.M. Petrila, seful statiei de salvare miniera E.M. Petrila, seful sectorului I E.M. Petrila, informeaza NewsIn.

Pentru trei dintre acestea - directorul sucursalei E.M. Petrila, inginerul sef securitate miniera E.M. Petrila, seful statiei de salvare miniera E.M. Petrila - s-a propus continuarea cercetarilor sub aspect infractional.

De asemenea, Inspectia Muncii a aplicat 18 sanctiuni contraventionale, 14 la Exploatarea Miniera Petrila si patru la Compania Nationala a Huilei Petrosani, in valoare totala de 152.000 de lei. Comisia de ancheta a mai stabilit ca incalcarile legislatiei in domeniu au fost savarsite de 28 de persoane din cadrul unitatilor amintite.

Pentru remedierea deficientelor constatate si prevenirea altor evenimente similare, Comisia de cercetare a dispus zece masuri de natura tehnica si organizatorica, acestea urmand sa fie urmarite, la termenele scadente, de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara.

Expertiza tehnica efectuata a stabilit ca sursa de initiere pentru ambele explozii a fost focul endogen situat la subetajul III al abatajului nr. 431 situat in zona de pornire a abatajului.

In data de 15 noiembrie, in subteranul minei Petrila s-au produs, la interval de aproape patru ore, doua explozii in urma carora si-au pierdut viata 13 persoane, iar alte 15 au fost ranite. Prima explozie s-a soldat cu opt morti si noua raniti, iar in cea de-a doua si-au pierdut viata cinci salvatori minieri si sase persoane au fost ranite.

Prima explozie s-a produs din cauza refularii amestecului exploziv metan-aer, acumulat in golurile formate in spatiul exploatat ca urmare a operatiei de descarcare a carbunelui din banc. Apoi, in golurile existente in zona de manifestare a focului endogen de la nivelul subetajului III s-a format un amestec exploziv constituit din metan, monoxid de carbon si hidrogen (ultimele doua rezultand din procesele de ardere a carbunelui si din reactiile secundare care au avut loc la contactul apei cu focul endogen), care au dus la o noua deflagratie cu intensitate mai mare decat prima, propagata la nivelul abatajului si lucrarilor adiacente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.