Social 6 Aprilie 2009 18:51
Muzeul National de Arta al Romaniei va pastra bunurile culturale mobile din patrimoniul fostei manastiri Cotroceni, in urma unei decizii obtinute de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), in instanta, pentru numirea ca administrator de sechestru provizoriu a lui Dragos Eduard Neamu.
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania a obtinut in instanta decizia de numire provizorie ca administrator sechestru a presedintelui RNMR, Dragos Eduard Neamu, asupra bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul fostei manastiri Cotroceni, aflate in prezent la Muzeul National de Arta al Romaniei. Aceasta decizie este irevocabila si are valoare pana la solutionarea cererii avand ca obiect sechestrul judiciar.

Aplicarea acestei hotarari judecatoresti anuleaza orice masura de predare-primire a bunurilor culturale vizate ce s-ar putea realiza intre Muzeul National de Arta al Romaniei si Administratia Prezidentiala, fara instiintarea si acordul administratorului judiciar.

RNMR a deschis o serie de actiuni in instanta pentru anularea hotararii de guvern de la nceputul lunii martie prin care s-a dispus transferul a 108 bunuri culturale mobile din custodia Muzeului National de Arta al Romaniei in administrarea Administratiei Prezidentiale. Aceste obiecte provin de la biserica fostei manastiri Cotroceni si au intrat in custodia muzeului in urma cutremurului dion 1977 cand biserica a suferit grave avarii.

Bunurile urmau sa fie returnate Muzeului Cotroceni in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii de guvern privind trecerea la Administratia Prezidentiala a unor bunuri cultural mobile, proprietate privata a statului, aflate in custodia MNAR, hotarare publicata in Monitorul Oficial pe 10 martie.
In afara anularii acestei ordonante, considerata abuziva, RNMR a mai cerut in instanta si desemnarea unui expert care sa evalueze gradul de risc care poate interveni prin tranferarea unor bunuri culturale dintre cele vizate, numirea unui expert judiciar care sa preia administrarea bunurilor si punerea acestora sub sechestru pana la emiterea unei hotarari judecatpresti definitive si irevocabile.

Pe 20 martie, RNMR a lansat un apel public pentru salvarea iconostasului de la Cotroceni si a initiat o dezbatere la nivel national despre rolul muzeelor si valorificarea patromoniului acestora. Publicul care doreste sa contribuie la salvarea Iconostasului de la Cotroceni se poate documenta asupra situatiei si semneza petitia online, care poate fi accesata la adresa http://www.petitieonline.ro/petitie-p47413046.html .

"Obiectele de cult vor fi mutate in manastirea Cotroceni la trei luni dupa ce se vor finaliza lucrarile de construire a lacasului de cult. Catapeteasma va fi expusa la Muzeul Cotroceni timp de un an, pana ce vor fi indeplinite conditiile de conservare necesare pentru aceasta piesa valoroasa", au declarat reprezentantii muzeului Cotroceni, citati de NewsIn.

Potrivit biroului Comunicare si Educatie din MNAR, o mare parte dintre obiectele ce urmeaza sa fie returnate manastirii Cotroceni sunt expuse, in prezent, la Galeria de Arta Veche Romaneasca, in sala dedicata Artei in Tara Romaneasca in secolul al XVII-lea (sala V). Preluarea bunurilor de catre Administratia Prezidentiala ar putea determina inchiderea galeriei, pentru reamenajare.
Piesa cea mai importanta din acest ansamblu, de notorietate nationala si internationala, este catapeteasma fostei manastiri Cotroceni, datata 1682 si pastrata din epoca cantacuzina in colectii publice muzeale.

Dupa cutremurul din 1977, catapeteasma a fost deteriorata de gloante in cursul evenimentelor din decembrie 1989 si a mai fost demontata, in 2001, pentru expunerea permanenta, necesitand ulterior ample lucrari de restaurare.

In cei 32 de ani care au trecut de la preluarea obiectelor din patrimoniul manastirii, piesele au fost restaurate in laboratoarele MNAR si au fost puse in circuitul public, prin intermediul unor expozitii organizate de muzeu in Grecia, Belgia, Olanda, Italia, precum si la sediul propriu, prin diferite programe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.