Social 3 Aprilie 2009 14:44
Studentii din toata tara au protestat ieri impotriva ministerului Educatiei, nemultumiti de bursele mici si de posibila majorare a taxelor la Facultate.

Studentii din 11 centre universitare din tara au iesit joi in strada pentru a protesta impotriva neregularitatilor aplicate la nivelul invatamantului universitar.

Organizatiile studentesti au prezentat o lista cu 13 revendicari, dintre care cele mai importante se refera la statului studentului, bursa studenteasca si fondurile pentru transportul in comun.

"Cerem ca statutul studentului sa intre ca si componenta a invatamantului superior. Iar in privinta burselor trebuie sa se afle ca sunt studenti romani in afara care nu si-au mai primit bursa de 4 luni", a declarat Dragos Costachescu, membru al Organizatiei Studentesi din Bsabes Bolyai, din Cluj.

Studentii s-au plasn plang si de cuantumul bursei. "Ni s-a primis o crestere cu 15% de la 1 ianuarie si cu inca 15% din octombrie. Intr-adevar, bursa a crescut cu 15% de la 1 aprilie, dar tinand cont de cota de impozitate de 11%, cresterea este practic de doar 4%", a mai adaugat Costachescu.

Pe langa problema bursei, o revenidicare foarte importanta a studentilor se refera la pactul semnat in 2008, unde Ministerul Educatiei se angaja sa atribuie 8% din PIB pentru invatamntul superior. In lipsa alocarii acestor fonduri, taxele facultatilor vor creste, ceea ce ii nemultumeste pe studenti.

In replica, ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu considera ca protestul studentilor este lipsit de sens, intrucat principala revendicare, respectiv cresterea burselor cu 15% este prevazuta in buget si a fost deja aplicata. Aceasta dezminte si zvonul cum ca fondurile pentru transportul in comun gratuit al studentilor ar urma sa fie taiate.

"In legatura cu cresterea taxelor in universitatile din Romania, precizam ca deciziile referitoare la acest lucru sunt luate exclusiv de senatele universitatilor, din care fac parte si reprezentantii studentilor. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii nu poate, conform legii sa stabileasca taxe de scolarizare sau alte taxe", transmite Ministrul Educatiei.

Cel mai mare numar de studenti iesiti joi in strada s-a inregistrat in Timisoara, unde in jur de 2.000 de studenti au protestat impotriva ministerului Educatiei.

Studentii timisoreni au purtat pe tot parcursul marsului bannere inscriptionate cu „Mici sunt bursele scolare, n-avem bani nici de mancare”, „Nu fac greva foamei, sunt student in Romania”, sau „Ministerul sa traiasca dintr-o bursa studenteasca”.

Din actuala bursa nu ne raman decat cate sase lei pe zi pentru hrana si cazare”, au spus studentii care participau la mars. Ei cer majorarea burselor cu 25% si ca taxele de scolarizare sa nu fie marite pana la 3.000 de lei pentru anul de studiu.

In celelalte centre universitare din tara numarul studentilor protestatari a fost mai redus. Astfel, in Cluj-Napoca numarul protestatarilor a fost in jur de 150 - 200 de studenti, la Iasi au protestat 200 de studenti, iar la Constanta in jur de 100.

"Am venit aici pentru a ne proteja drepturile care incearca sa ne fie luate. Vrem o reducere la abonamente si pentru conditiile din camine, care sunt cum sunt. Vom trece la greva daca nu obtinem. Nu vom mai veni la cursuri", a declarat Razvan Capinaru, reprezentant al Ligii Studentilor din UMC, citat de NewsIn.

In Bucuresti, protestul studentesc nu a fost unul reusit deoarece studentii din capitala nu au primit aprobarea pentru a putea organiza protestul.

"Problemele noastre au inceput inca de aseara cand cativa studenti care lipeau cateva afise de informare in privinta protestului au fost ridicati de politie si dusi la sectie pentru interogare", a declarat Cezar Mihai Haj, presedintele ANOSR (Asociatis Nationala a Studentilor din Romania).

Studentii bucuresteni au participat in numar de 300 la protestul de joi. Acestia s-au deplasat la biserica de langa Politehnica din Bucuresti unde au aprins lumanari, au cantat si au mancat paine cu mustar.

"Am mancat pane cu mustar deoarece din bursa studentului care, calculata la zi, vine cam 6 lei pe zi, nu ne permitem altceva", a mai declarat Haj.

In intreaga tara protestul studentilor a avut o durata de aproximativ o ora. In cazul in care revendicarile studentilor nu se vor solutiona, acestia ameninta cu un nou protest in 6 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.