Social 2 Aprilie 2009 16:19
Cu ocazia Zilei Internationale de Constientiezare a Autismului, joi, 2 aprilie, Autism Romania - Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism - si Teatrul Ion Creanga va invita in Parcul Cismigiu sa sarbatoriti alaturi de copiii cu autism si invitatii lor, in lumea "Povestilor minunate, frumos colorate”

Peste 30000 de copii din Romania au o tulburare din spectrul autismului.

Copiii cu autism sunt, inainte de toate, copii, si merita si au dreptul sa beneficieze de toate oportunitatile de care beneficiaza ceilalti oameni din societatea noastra, sa fie intelesi si respectati si, totodata, sa traiasca fericiti. Tinerilor si adultilor cu autism li se cuvin de asemenea toate aceste drepturi.

Cu ocazia Zilei Internationale de Constientiezare a Autismului, joi, 2 aprilie, ora 16:00, in Cismigiu, AUTISM ROMANIA- Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism si Teatrul Ion Creanga organizeaza un eveniment interactiv dedicat copiilor cu autism si invitatilor lor: prieteni, colegi, profesori, copii din parc, dar si parinti si bunici ai acestora.

Ce se va intimpla in cadrul evenimentului

  • Va putea fi vizionat spectacolul „Povesti minunate, frumos colorate”, dar si alte surprize pe care actorii Teatrului Ion Creanga le vor oferi minunatilor nostri copii si tuturor celor care le sunt ALATURI;
  • Vor putea fi vazute desene si alte creatii ale copiilor cu autism adunate intr-o miniexpozitie
  • Copiii cu autism, impreuna cu toti ceilalti copii prezenti, vor putea participa la un atelier de creatie (desen) in aer liber - un exercitiu de interactiune, prilej cu care se vor cunoaste mai bine intre ei, vor putea fi ALATURI, asa cum este si firesc sa fie in viata de zi cu zi .
In decembrie 2007 Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat ziua de 2 Aprilie drept Zi Internationala de Constientizare a Autismului. Aceasta zi este sarbatorita in intreaga lume, prilej cu care vocile a milioane de oameni afectati de autism si ale familiilor lor sunt auzite. Doar in Europa se estimeaza a fi cinci milioane de persoane afectate.

In Romania nu exista nici o statistica oficiala in ceea ce ii priveste numarul de copii afectati, cu atat mai putin cel al adultilor, intrucat, dupa 18 ani, acestia primesc alte diagnostice, neadecvate, in general de boala psihica: psihoza-schizofrenie.

Dupa ratele internationale de prevalenta, putem estima ca ar fi peste 30.000 de copii afectati de o Tulburare din Spectrul Autismului. Numarul copiilor afectati de TSA este mai mare decit al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica, tulburare centrala dintr-un intreg spectru de tulburari de dezvoltare. Tulburarile din Spectrul Autismului-TSA cuprind autismul, sindromul Asperger si tulburarile prevazive de dezvoltare-nespecificate. TSA prezinta o larga varietate de manifestari clinice, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalitati de dezvoltare multifactoriale ale sistemului nervos central sau genetice, posibil in combinatie cu anumiti factori de mediu.

Autismul este o dizabilitate complexa foarte serioasa, ce afecteaza persoana pe toata durata vietii.

Principalele caracteristici sunt afectarea capacitatii de comunicare sociala verbala si neverbala, afectarea capacitatii de relationare sociala, interesele limitate si comportamentul repetitiv. In cazul multor persoane persoane apar si tulburari de natura senzoriala. Combinatia acestor trei caracteristici este diferita de la individ la individ, gradul de afectare este diferit, de aceea presoanele cu autism nu seamana intre ele.

Autismul nu este o boala psihica si nu este un handicap intelectual, chiar daca in multe cazuri, de aproximativ 50%, poate fi insotit si de diverse grade retard. Persoanele cu autism pot avea insa si intelect normal sau chiar peste medie, dar si capacitati deosebite in unele domenii precum arta, calcul matematic, memorie exceptionala.

Este a treia tulburare in rindul celor mai comune tulburari de dezvoltare, dupa retardul intelectual si paralizia cerebrala, si nicidecum o tulburare rara, asa cum s-a crezut pina nu demult. TSA afecteaza intre 26/ 1000 de persoane, potrivit dupa National Institute of Mental Health.

Potrivit unui studiu recent al Universitati Cambridge, 1 din 58 de copii este afectat de TSA in Marea Britanie. Autismul nu este conditionat geografic, de rasa, etnie, conditie sociala sau nivel cultural al familiei.

Copiii cu autism intampina dificultati pe mai multe planuri. Principalele caracteristicile ale autismului sunt:

• alterarea globala a capacitatilor de comunicare

• perturbari in relatiile cu ceilalti

• activitati restranse, stereotipe

Le regasim sub diferite denumiri, fie autism infantil, autism atipic, sindrom Asperger sau tulburare pervaziva de dezvoltare. Chiar daca exista caracteristici comune, realitatea arata o mare diversitate de situatii: copilul care nu cauta contact vizual, evita privirea, nu vorbeste sau cuvintele nu sunt coerente, are reactii bizare, ciudatenii, comportamente repetitive sau stereotipe, atractie sau teama fata de anumite zgomote, gusturi, mirosuri, obiecte, miscari lipsite de sens, inversiune a pronumelui, evitarea jocului cu copiii, crize de furie, angoasa, expresivitate mimica absenta, redusa sau inadecvata contextului.

AUTISM ROMANIA este o organizatie care apara si promoveaza drepturile si interesele persoanelor cu autism, copii, tineri, adulti, dar si ale familiilor acestora. Prin actiunile organizatiei se urmareste ca aceste persoane sa beneficieze de servicii de calitate si adecvate nevoilor lor, precum si schimbarea societatii romanesti, astfel incat sa ofere conditii demne de viata, sanse legale la o viata buna si semnificativa persoanelor cu dizabilitati, inclusiv persoanelor cu tulburari din spectrul autismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.