Social 1 Aprilie 2009 16:43
Data de 1 aprilie aduce schimbari importante in Sanatate, printre care scumpirea cu 1% a medicamentelor romanesti si ieftinirea cu 10% a celor importate, obligatia spitalelor de a-si afisa cheltuielile pe site-ul ministerului si prescrierea medicamentelor prin denumirea comuna internationala.

Scumpirea si, respectiv, ieftinirea se refera la preturile de vanzare in farmacii ale medicamentelor eliberate pe baza de reteta. Modificarile de tarife care vor intra in vigoare miercuri sunt urmarea ajustarii preturilor practicate de producatorii de medicamente, relateaza NewsIn.

In baza ordinului de ministru, importatorii sunt obligati sa aduca in Romania produse la cel mai mic pret practicat in 12 tari europene, iar calculul preturilor medicamentelor se face la cursul valutar de 4 lei pentru un euro, curs stabilit de Ministerul Sanatatii si valabil pana la sfarsitul anului 2009.

Tot de miercuri, potrivit contractului-cadru pe 2009, medicamentele vor fi prescrise sub forma denumirii comune internationale, adica specificand substanta activa, in locul denumirii comerciale. Ministerul a luat aceasta hotarare pentru a facilita accesul pacientilor la medicamente, in functie de posibilitatile financiare. Altfel spus, se incearca, astfel, eliminarea situatiilor in care pacientilor li se prescriu cele mai scumpe medicamente dintre cele ce contin aceeasi substanta activa.

O alta prevedere a contractului-cadru obliga farmaciile aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate sa elibereze numai medicamentele care dau pretul de referinta in cadrul denumirii comune internationale prescrise de medic. Pretul de referinta reprezinta pretul medicamentului cel mai ieftin inregistrat la Ministerul Sanatatii din categoria celor cu aceeasi substanta activa. Ministerul a decis stabilirea pretului de referinta printr-o medie a celor mai mici preturi din 12 tari europene. Cu acordul asiguratului, insa, se pot elibera si alte medicamente cu aceasi substanta activa.

Tot de la 1 aprilie, potrivit noului contract-cadru, medicii de familie nou-veniti intr-un cabinet de medicina primara vor avea sase luni la dispozitie pentru a avea pe lista sa numarul minim de asigurati necesar, in loc de trei luni, cum este prevazut in prezent.

"Prin contractul-cadru pe 2009 vom imbunatati si accesul asiguratilor la servicii medicale si la medicamente gratuite si compensate in tratamentul ambulatoriu, in special pentru cei din mediul rural", a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Si tot de miercuri, medicii de familie vor utiliza un model unic de bilet de trimitere pentru serviciile medicale, pe care vor mentiona specialitatea clinica din ambulatoriu sau din spital unde se va prezenta pacientul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.