Social 1 Aprilie 2009 12:34
Scolile din Bucuresti sunt obligate sa primeasca, pana pe 1 mai, toate cererile de inscriere pentru clasa I, urmand ca ulterior sa aiba prioritate copiii care locuiesc in apropierea unitatilor de invatamant, a precizat, pentru NewsIn, inspectorul scolar Marian Banu.

Cererile de inscriere si actele aferente pot fi depuse la secretariat chiar daca o scoala a anuntat deja ca nu mai are locuri disponibile pentru clasa I. Din aceasta categorie fac parte, in principal, asa-numitele scoli cu popularitate, care, in majoritate, refuza sa mai primeasca solicitari dupa ce si-au ocupat locurile.
De pilda, Scoala nr. 17 "Pia Bratianu", una dintre cele mai solicitate din sectorul 1. "In fiecare an, stabilim programul inscrierilor in decembrie. Ar fi bine sa sunati sau sa veniti atunci pentru a va interesa cum puteti face pentru inscriere, mai ales ca au prioritate parintii care locuiesc sau lucreaza in apropierea scolii. Oricum, pentru 2009-2010 s-au terminat inscrierile la noi la scoala, pentru cele patru clase I", se explica de la secretariatul scolii.

Acelasi raspuns vine de la Scoala nr. 11 "I. H. Radulescu", tot din sectorul 1, unde cele 75 de locuri la clasa I s-au ocupat deja. "Trebuia sa veniti din ianuarie, acum nu mai avem locuri", anunta secretariatul institutiei.

Alte unitati de invatamant care nu mai fac inscrieri sunt Scoala nr. 56 "Josse Marti", Scoala nr. 74 "Enachita Vacarescu" si scolile 79, 97 si 197. Alte scoli anunta ca mai au doar cateva locuri disponibile. "Mai avem unul-doua locuri la clasa I, dar trebuie sa veniti repede sa va depuneti actele. Cel mai bine sunati maine pana in 12", spun cei de la secretariatul Scolii nr. 45 "Titu Maiorescu", tot din sectorul 1.

Cele mai multe scoli anunta, insa, ca mai au locuri disponibile pentru clasa I si ca inscrierile se fac pana pe 1 mai. La fel sustin si reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), care ii sfatuiesc pe parinti sa insiste la scoli si sa invoce regulamentul impus de inspectorat.

"Inscrierile la clasa I se fac, in principiu, pana la 1 mai. Nicio scoala, oricate cereri de inscriere ar avea, nu poate spune parintilor ca nu mai are locuri. Pana la 1 mai, se primesc toate cererile de inscriere, fara concursuri de admitere, taxe sau favoritisme. Toate scolile trebuie sa anunte cate locuri disponibile au si care este stadiul inscrierilor. Dupa data de 1 mai, se organizeaza sedinte in care sunt analizate cererile, urmand sa aiba prioritate la inscriere copiii care locuiesc in apropierea scolii, cum este si normal. Tot atunci, se suplimenteaza numarul de locuri, daca este nevoie. Oricum, nici data de 1 mai nu este o limita batuta in cuie", explica purtatorul de cuvant al ISMB, Marian Banu.

Potrivit lui Banu, inscrierile pentru clasa I se vor putea face pana in septembrie si nu va exista posibilitatea ca un copil sa ramana pe dinafara.

Pentru anul scolar 2009-2010 au fost pregatite 524 de clase cu 13.100 de locuri pentru inscrierile la clasa I, conform ISMB. "Oricum, numarul este flexibil, putem suplimenta cu zece clase, daca este nevoie, sau putem organiza mai putin de 524 de clase", mai spune inspectorul Banu.

Surse din invatamantul bucurestean spun ca popularitatea scolilor care isi epuizeaza cel mai repede locurile la clasa I este una fabricata artificial. "Marea majoritate a scolilor din centru nu isi merita popularitatea mai mult decat altele de la periferie. Mai degraba decat calitatea invatamantului primar, aceste scoli sunt celebre din cauza zvonurilor imprastiate an de an. Sunt zeci de scoli in Drumul Taberei care au invatatori exceptionali, dar nu sunt cunoscuti", spun sursele citate.

Potrivit specialistilor in educatie, la inscrierea copiilor in clasa I, principalele criterii ce trebuie luate in calcul de catre parinti ar trebui sa fie un invatator bun si o distanta cat mai mica intre scoala si casa: "Este absurd sa iti inscrii copilul la o scoala departe de casa, oricat ar fi ea de celebra. La varsta de 7 ani, este mai important ca scolarul sa fie odihnit, decat sa faca, zilnic, doua ore pe drum spre si de la scoala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.