Social 30 Martie 2009 18:46
Procurorii au sustinut in instanta ca, in acest moment, se fac verficari pentru a se constata daca informatiile de la Floricel Achim catre cetateanul bulgar Marinov Zikolov sunt secrete se stat, de natura sa "pericliteze siguranta statului", potrivit motivarii Curtii de Apel Bucuresti.

Astfel, potrivit procurorilor, o echipa de specialisti din cadrul Institutului pentru Tehnologii Avansate face o "ampla constatare tehnico-stiintifica", al carei obiectiv principal il constituie identificarea si recuperarea tuturor documentelor ce contin informatii cu caracter militar si care au fost gasite la perchezitiile efectuate la domiciliile celor doi inculpati, se arata in motivarea Curtiii de Apel Bucuresti de prelungire a mandatelor de arestare pentru Achim si Marinov.

"Dupa identificarea, recuperarea si analizarea acestor documente urmeaza a fi declansata, prin institutiile competente, o verificare a informatiilor regasite pentru a se aprecia, in cazul in care sunt informatii clasificate ca "secrete de stat" sau nesecrete, daca au fost de natura, prin importanta si caracter, sa pericliteze siguranta statului", se arata in motivarea instantei, care face referire la un document atasat de procurori la dosar.

De asemenea, potrivit procurorilor, se efectueza un amplu control si la nivelul unitatilor Ministerului Apararii pentru a se stabili "daca exista responsbilitati ale unor persoane in gestionarea informatiilor clasificate si daca medii de stocare tip memory-stick gasite la inculpati ( Floricel Achim, Marinov Zikolov) sau ale caror urme informatice au fost identificate in calculatoarele in calculatoarele inculpatilor s-au folosit si pentru copierea de date din calculatoare ale Ministerului Apararii".

Desi procurorii arata ca se fac ample verificari pentru a se constata daca este vorba de informatii a caror instrainare ar pune in pericol siguranta statului, anchetatorii il acuza pe Floricel Achim ca a sustras din unitate documente cu caracter secret de stat, dar si "documente si date a caror importanta si caracter fac ca divulgarea lor sa pericliteze siguranta statului".

Procurorii arata ca Floricel Achim a sustras "sisteme de comunicatii militare, frecvente radar, harti standard NATO, scheme si harti ale subunitatilor si tehnici militare, indicative ale unitatilor militare, planuri de aparare".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, sambata, recursul impotriva deciziei de prelungire a mandatelor de arestare pe numele lui Floricel Achim, subofiterul MApN acuzat de tradare prin transmitere de secrete, si al bulgarului Marinov Zikolov, acuzat de spionaj.

Decizia de sambata este definitiva.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, miercuri, 25 martie, prelungirea mandatelor de arestare preventiva pana pe 27 aprilie, dar decizia a fost atacata cu recurs.

Subofiterul MApN Floricel Achim a recunoscut, in fata Curtii de Apel Bucuresti, care i-a dat mandat de arestare pe 28 februarie, acuzatiile de tradare, el spunandu-le judecatorilor ca regreta fapta si ca a savarsit infractiunile pentru ca avea o situatie materiala precara.

Potrivit motivarii deciziei de pe 28 februarie, si cetateanul strain Marinov Zikolov si-ar fi recunoscut fapta de care este acuzat, respectiv de spionaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.