Social 30 Martie 2009 22:28
Q Magazine a obtinut in exclusivitate un punct de vedere oficial din partea companiei Baneasa Investments, care arunca scandalul intr-o lumina noua.

Mai precis, de pe urma controversatelor afaceri din nordul Capitalei ale lui Popoviciu nu a castigat, pana acum, decat Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, fiind vorba de citeva milioane de euro, in timp ce restul actionarilor au contabilizat doar pierderi. In plus, compania sustine ca terenul a fost obtinut absolut legal, iar evaluarea sa a fost opera unui grup de experti atestati oficial de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.

220 ha, teren proprietate privata

Desi, potrivit unor surse judiciare, prejudiciul creat statului ar fi fost evaluat la 336 milioane de euro, in realitate, terenul nu apartinea statului si, deci, acuzatia este fara obiect.

"Terenul asupra caruia Universitatea a incheiat cu Baneasa Investments un contract de asociere in participatiune si pe care, ulterior, l-a aportat la capitalul social al companiei era un teren aflat in proprietatea privata a Universitatii, care a fost dobandit, consolidat, confirmat si inregistrat de Universitate conform tuturor prevederilor legale aplicabile. Terenul respectiv nu se afla in proprietate publica la data realizarii respectivelor operatiuni, nefiindu-i aplicabile prevederile legii numarul 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Fata de acesta situatie, nu putem vorbi in nici un mod despre un drept de proprietate al Statului Roman asupra respectivului teren si prin urmare despre nici un prejudiciu cauzat Statului Roman prin operatiunile realizate intre Universitate si Baneasa Investments", se arata in comunicatul firmei.

Aport la capitalul social

DNA spune ca societatea controlata de Puiu Popoviciu a subevaluat terenul, acuzatie contrazisa de firma: "Operatiunile realizate intre Universitate si Baneasa Investments nu au presupus in niciun moment si nu au avut ca rezultat o vanzare a terenului si implicit plata unui pret pentru teren. Aceste operatiuni au reprezentat, in prima faza, o asociere in participatiune cu tot ceea ce presupune o astfel de asociere din punct de vedere legal. Ulterior, terenul a fost aportat la capitalul social al Baneasa Investments, iar Universitatea a dobandit in schimbul acestuia calitatea de actionar, precum o participatie de 49,88% din capitalul social al Baneasa Investments. Evaluarea terenului la momentul aportului a fost realizata de catre 5 experti atestati ANEVAR, conform cerintelor legale. Valoarea acestuia a fost stabilita la aproximativ 950 miliarde lei, pentru care Universitatea a primit actiuni in capitalul social al Baneasa Investments.

La vremea aceea, terenul nu era viabilizat, fiind un teren agricol de diverse categorii. Toate costurile aferente pentru aducerea terenului din stadiul existent in momementul asocierii (teren agricol) in stadiul actual au fost suportate de catre Baneasa Investments".


Despre autor:

Q Magazine

Sursa: Q Magazine


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.