Social 30 Martie 2009 13:53
Calatoriile gratuite si salariile ce pot ajunge la 3.000 de euro, incluse in ofertele de joburi sezoniere in strainatate, atrag tot mai multi studenti romani, in ciuda conditiilor grele de munca si a neajunsurilor colaborarii cu agentii care nu-si respecta obligatiile contractuale

In Romania sunt inregistrate aproximativ 1.500 de agentii de plasare, mai mari sau mai mici, specializate pe oferte pentru locuri de munca in strainatate, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Una dintre aceste agentii, American Experience, a raportat, anul trecut, peste 2.000 de studenti recrutati pentru a munci, pe timpul verii, in SUA, relateaza NewsIn.

Interesul pentru slujbele sezoniere pentru studenti inregistreaza o crestere semnificativa in 2009, numarul ofertelor in primele doua luni ale anului fiind de 2,4 ori mai mare fata de cel din aceeasi perioada din 2008, potrivit site-ului de recrutare BestJobs. Cresterea numarului de oferte pentru locuri de munca in strainatate este sustinuta si de datele adunate de portalul eJobs. „Numarul anunturilor de joburi in strainatate era, in primele doua luni ale anului, de aproape 800. Primavara, insa, numarul acestora creste cu mult mai mult”, spune consultantul eJobs, Laura Chilom.

Numarul de aplicari pentru fiecare anunt in parte se situeaza intre 100 si 600, aproximativ 10% dintre aplicanti fiind studenti. Pe langa ofertele postate pe site-urile de specialitate, cele mai multe agentii fac recrutare direct in universitati, astfel ca numarul celor care pleaca anual la munca nu se poate stabili cu exactitate. Mai mult, pe langa seminariile de tip "Work and Travel USA", populare in universitati de mai bine de sapte ani, sutele de agentii de recrutare ii bombardeaza pe studenti, mai nou, cu programe de munca in Europa "Slave and Travel". Lucrand ca ajutor de bucatari, barmani, ospatari, receptioniste, cameriste, instructori de sport sau animatori in Cipru, Grecia, Spania sau Anglia, studentii romani "au sansa de a incerca ceva nou in viata, de a castiga experienta de munca internationala, de a-si imbogati cunostiintele de limba engleza si de a se bucura de soare si mare", se arata pe unul dintre site-urile agentiilor de recrutare. Desi prezentarile ofertelor sunt dintre cele mai atractive, de cele mai multe ori tinerii stiu ca exista tot felul de riscuri intr-un astfel de demers, cum ar fi munca fizica grea, conditii de cazare proaste la anumite destinatii si comisioane mari din partea agentiilor care nu ii sustin pe studenti pe durata calatoriei.

In Europa, insa, surprizele pot depasi orice asteptari. "Am fost cu <<Slave and Travel>> in Creta. Am aplicat pentru un job de chelnerita la un hotel de patru stele in Creta, cu un salariu de 350 de euro plus bacsisuri, spuneau cei de la agentie. Cand am ajuns acolo, am aflat ca, de fapt, voi lucra undeva la tara, intr-un loc unde singura atractie era hotelul, in care nu aveam acces, pentru ca eram angajat. Mai mult, hotelul era <<All inclusive>>, deci, fara bacsis. Ne munceau ca pe scalvi, nu ne dadeau zilele libere si eram tratate foarte urat, ne spuneau "putana" sau "malakismeni" ( invective in limba italiana si, respectiv, greaca) si alte apelative pe care nu le intelegeam. Si nu este doar experienta mea. Am aflat, ulterior, ca toti care au fost in Grecia au patit acelasi lucru. Si ce este mai rau e ca reprezentantii agentiei ne-au mintit cu nerusinare", spune o studenta, care a relatat o parte din experientele neplacute din vara 2008, petrecuta la munca pe plajele elene.

"Nu ni s-a spus ca angajatorii s-ar purta urat, dar in privinta bacsisurilor, este adevarat, la hotelurile All inclusive nu se dau bacsisuri. Insa candidatii romani isi pot alege dinainte hotelurile unde vor lucra si pot opta pentru cele care nu au astfel de facilitati", spune un reprezentant al firmei Zip Travel.

Numeroasele nemultumiri de acest fel au ajuns, firesc, si la autoritatile romane. In cazul ofertelor de munca in Cipru, de exemplu, la ANOFM sunt inregistrate numeroase sesizari si petitii privind nerespectarea drepturilor de munca si a prevederilor contractuale, atat din partea angajatorilor si intermediarilor ciprioti, cat si din cea a agentiilor romanesti. Astfel, potrivit ANOFM, romanii se plang ca, odata ajunsi in strainatate, ajung sa lucreze in alt domeniu decat fusese stabilit in tara, conditiile de munca sunt mult mai proaste in comparatie cu promisiunile facute de agentiile de recrutare, sunt mutati de la un angajator la altul, pe salarii mai mici sau lucreaza "la negru".

Munca grea pe campurile englezesti Pintre companiile care exagereaza in promovarea joburilor si nu ofera sprijin sutentilor care se afla la munca in strainatate se numara Hops Labour Solutions, firma britanica ce recruteaza, de mai bine de zece ani, studenti din universitatile romanesti de agronomie pentru munca grea pe canpurile englezesti. Potrivit studentilor de la Agronomie, reprezentantii Hops anunta castiguri care ar ajunge si la 13.000 de lire sterline, pentru ca salariile se dau in functie de munca depusa. La fata locului lucrurile nu stau intotdeauna asa. "Cand am vazut rulotele in care trebuia sa stam, m-a luat durerea de cap, erau in cea mai jalnica stare posibila, fara apa, curent sau incalzire. L-am sunat pe Barbacaru (agentul Hops) si ne-a zis ca nu are ce sa ne faca, sa ramanem acolo. A doua zi am plecat acasa. Eu am avut ghinion, ca multi altii care s-au intors acasa pentru ca munceau pe rupte pentru prea putini bani. Dar am auzit de la prieteni mai norocosi ca poti sa nimeresti la ferme bune unde daca muncesti bine, bine, faci si 100 de lire pe zi", marturiseste un forumist pe forum.softpedia.

Cei care au experimentat neplacerile muncii in strainatate avertizeaza, in special, in privinta faptului ca sprijinul pe care agentiile de recrutare ar trebui sa il ofere pe toata durata deplasarii in strainatate lasa de dorit. In ceea ce priveste ajutorul pe care il ofera Hops Recruitement, in contractul care se semneaza cu agentia se precizeaza si in ce consta acesta: "Trebuie sa se scoata in evidenta ca interesul fermierului este sa-si culeaga recolta. Din acest motiv, se asteapta ca dumneavoastra sa participati pe toata perioada specificata in Cardul de munca, sa munciti mult si sa fiti pregatiti sa munciti cand si unde este de lucru. Daca aveti vreo problema la ferma, in special cu conditiile de munca, cazare sau plata, va rugam sa o discutati, mai intai cu managerul fermei. Daca acesta nu va poate ajuta, atunci, sunati la biroul Hops pentru indrumari. Sederea dumneavoastra la ferma nu trebuie vazuta ca o forma de vacanta. Este o experienta de munca si, in majoritatea cazurilor, este valoroasa pentru studiile dumneavoastra universitare. Daca munca dumneavoastra nu se ridica la nivelul cerut, dupa ce ati fost pregatit, mai ales, daca nu lucrati indeajuns de repede pentru a castiga salariul minim, slujba dumneavoastra poate inceta si vi se poate cere sa va intoarceti acasa. Hops isi exprima regretul ca nu poate garanta munca integrala. In orice caz, Hops se va stradui sa va gaseasca un lat loc de munca, in cazul unei recolte esuate", se arata in documentul citat.

Punctul de vedere al reprezentantilor agentiei difera, in mare parte, de cel al nemultumitilor. "Cred ca cei care spun ca au avut probleme si nu s-au rezolvat ori sunt rau intentionati, ori nu s-au obisnuit cu munca grea, la tara. Noi oferim toate detaliile despre munca din Anglia si trimitem studentii si la documente emise de ministere britanice. Castigurile sunt de 5,73 de lire pe ora si se poate intampla si ca din cauza vremii sa se strice recolta si sa nu mai fie de lucru. Dar se poate intampla si sa se castige 10.000 de lire in sase luni. Eu am fost in studentie cu un astfel de program si mi-a placut, iar o treime din cei care au aplicat anul acesta merg a doua oara in Marea Britanie prin acest program, de obicei la fermele unde au mai fost deja", spune reprezentantul Hops Labour Solutions, Alexandru Barbacaru.

"In Statele Unite ale Americii merita experienta". Cele mai vechi programe de tip Work and Travel sunt organizate cu sprijinul Ambasadei SUA, care faciliteaza obtinerea vizei, altfel dificil de primit. Avantajul pe care il au studentii, in cazul acestor programe, este stabilitatea in tara de provenienta, asigurata de faptul ca urmeaza cursuri universitare, diminuandu-se astfel posibilitatea imigrarii. Potrivit agentiilor de recrutare, din cateva mii de studenti care pleaca, anual, la munca prin Work and Travel, cel mult cinci prefera sa ramana in SUA peste termenul legal de trei luni. Un exemplu de program sprijinit de ambasada Statelor Unite este KAMP (Kitchen And Maintenance Programme / Program de Bucatarie si Menaj). Pe site-ul agentiei organizatoare, programul este prezentat ca unul "de schimb cultural", prin care tinerii romani se pot angaja, pe perioada verii, in Satele Unite ale Americii, ca bucatari, manajere sau soferi intr-o tabara de vacanta. Agentia garanteaza salariul minim net, cazarea si masa gratuite, cu mentiunea ca studentii pot ramane cu 2.000 de dolari dupa trei luni de munca.

Cu toate ca munca necalificata nu are nicio legatura cu educatia, iar conditiile de lucru sunt grele, studentii spun ca merita efortul.

"Eu am avut doua joburi in Statele Unite, ca vanzator de inghetata si ingrijitor de teren de golf. Am muncit intr-un ritm infernal, dar am facut bani pe care nu i-as fi castigat in Romania intr-o vara intreaga. Lucram de dimineata pana la 17.00 si, dupa o pauza de o ora, incepeam al doilea job, unde stateam pana seara la 23.00. Dormeam foarte putin, iar in zilele libere dadeam iama in mall-uri si faceam cumparaturi pana uitam de oboseala. Dupa trei luni de lucru, m-am intors in tara cu doua valize de haine, laptop, aparat foto si alte gadget-uri, am vizitat locuri ca New York, Miami si Florida, in care nu stiu cum as fi ajuns altfel. Mi-am platit toate cheltuielile, drum, comisioane, viza, cazare si celelalte, si am mai ramas cu vreo 1.500 de dolari, care ajung sa ma intretin cateva luni in Romania. Dar mai mult decat banii merita experienta in sine", povesteste un student bucurestean.

Si in cazul muncii in SUA, studentii se plang, insa, de relatia cu unele agentii de recrutare, care nu ofera sprijin. "Am fost si eu, anul acesta, in State si vreau sa-i asigur pe cei care vor sa plece ca merita. Chiar daca nu faci foarte multi bani, poti fi sigur ca iti scoti cheltuiala, merita experienta intr-o lume complet diferita. Trebuie insa sa fii foarte atent la anumite lucruri, care pot sa-ti faca vacanta mai putin placuta. In momentul in care veti merge la o firma sa semnati contractul, sa nu va jenati sa-i bombardati cu intrebari despre toate detaliile jobului, asigurare medicala, cazare, pentru ca, de multe ori, poti avea surprize neplacute dupa ce ajungi acolo. Eu, de exemplu, am mers intr-o statiune foarte
cautata, iar cand am ajuns, dupa 15 iunie, nu am mai gasit de lucru. Am sunat la reprezentantii firmei din America si m-au redirectionat, dar nu este o experienta cu care vreti sa va confruntati"
, avertizeaza o tanara pe forumul Softpedia.

Comisioane prea mari pentru locuri de munca necalificata

Studentii se plang si de nivelul comisioanelor percepute de agentii, respectiv 800 de dolari pentru pachetele prin care se asigura un loc de munca in SUA si sume pornind de la 250 de euro, pentru joburi in Europa. "Pentru niste simple hartii ni se cer o gramada de bani, iar cand este vorba de consultanta, trebuie sa faci un milion de demersuri. Eu am platit 800 de dolari la agentie ca sa trag la jug fara niciun sprijin in America. Sunt foarte multi bani, pe care am preferat sa-i dau, pentru ca voiam sa merg in State si sa am o oarecare siguranta. Cat despre a plati cateva sute de euro ca sa ti se gaseasca de lucru in bucatariile din Europa, mai ales cand este vorba de tarile din UE, unde restrictiile de munca sunt mult mai putine, mi se pare cel putin exagerat", spune o tanara.

Plata comisioanelor, dar si a celorlalte cheltuieli necesare pentru a ajunge la munca in strainatate, poate fi asigurata de creditele Work and Travel, rambursabile in 14 luni. Multe agentii colaboreaza cu bancile pentru facilitarea obtinerii acestor credite, mai precis a unor sume intre 250 si 3.000 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.