Social 26 Martie 2009 18:00
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar putea incheia, pana la sfarsitul anului, un parteneriat public-privat cu o companie autorizata sa ofere servicii de depozitare a sangelui plancentar, in vederea infiintarii unei banci publice de celule stem, a spus presedintele CNAS, dr. Irinel Popescu.

"Este posibil sa incheiem un astfel de parteneriat pentru a finanta costurile legate de prelevarea sangelui plancetar si depozitarea lui, in cazurile in care exista femei care doresc sa doneze aceste celule stem. Banca publica s-ar adresa doar acelor pacienti bolnavi care au nevoie de transplant de celule stem si, bineinteles, sunt compatibili cu unitatile de sange placentar aflate in stocurile bancii publice", a precizat, pentru NewsIn, prof. dr. Irinel Popescu.

Femeile care accepta sa doneze sangele plancetar bancii publice de celule stem nu vor avea dreptul sa foloseasca pentru copiii lor, ulterior, unitatile donate si pastrate in banca publica, costurile fiind suportate de stat. Prof. Irinel Popescu a adaugat ca pentru mamele care doresc sa pastreze sange placentar pentru copiii lor, exista bancile private, care ofera aceleasi servicii contra cost.

"In acest moment exista o banca publica la Cluj, unde sunt depozitate cateva zeci de unitati de sange placentar. Aceasta banca nu are statut jurdic, ci este in cadrul bancii private din Cluj, deschis de compania Cord Blood Center. Deocamdata, din punct de vedere financiar, compania nu poate sa sustina din surse proprii extinderea stocurilor bancii publice", a declarat, miercuri, managerul Cord Blood Center, medicul Sergiu Habago, la inaugurarea bancii private de celule stem din Bucuresti.

Femeile care doresc sa depoziteze, pentru copiii lor, in banca privata de celule stem, sange placentar prelevat la nastere, trebuie sa plateasca pentru recoltare in jur de 3.200 de lei si 90 de lei plus TVA pe an, taxa de depozitare. Unitatile de celule stem depozitate pot fi folosite dupa o perioada nedeterminata de timp.
"Cu aceste celule stem se pot trata, in prezent, diferite forme de boli maligne ale sangelui, cum ar fi leucemia. Sunt, evident benefice, fiind vorba de un tratament cu propriile celule ale pacientului. Celulele stem au intrat intr-un proces alert de cercetare si, peste cativa ani, cine stie ce alte boli ar putea fi tratate cu aceste celule", a explicat directorul Maternitatii "Panait Sarbu" din Capitala, dr. Bogdan Marinescu.

Din 2006, cand s-a efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania, s-au prelevat, in regim privat, peste 8.000 de unitati de sange placentar. Potrivit reprezentantilor Cord Blood Center, peste 80% dintre unitatile recoltate in Romania au suficiente celule stem necesare pentru a trata un pacient care are peste 45 de kg, restul unitatilor avand un numar de celule eficient pentru pacienti sub 45 kg.

"Numarul de celule stem dintr-o unitate de sange placentar depinde de la persoana la persoana, de aceea exista unitati care au acelasi volum dar mai putine celule stem", a mai spus dr. Sergiu Habago.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.