Social 26 Martie 2009 12:22
Subcomisia pentru Codul Penal a votat, miercuri, varianta propusa de Tudor Chiuariu pentru legitima aparare, astfel incat o persoana va fi prezumata a fi in legitima aparare nu numai daca se apara de cineva care i-a intrat fara drept in locuinta, ci si in incapere sau dependinta.

De asemenea, membrii subcomisiei au observat ca textul propus de Ministerul Justitiei reglementa situatia in care legitima aparare se prezuma numai in timpul noptii sau zilei, pe cand varianta lui Chiuariu acopera inclusiv dimineata si seara, potrivit NewsIn.

Astfel, potrivit proiectului noului Cod Penal, articolul 19, alineatul 3 prevede ca "se prezuma a fi in legitima aparare, in conditiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge patrunderea unei persoane intr-o locuinta, fara drept, in timpul noptii, prin violenta, viclenie, efractie sau alte asemenea mijloace". Argumentul Ministerului Justitiei a fost ca patrunderea trebuie sa fie intotdeauna in timpul noptii, fara drept, prin violenta, deoarece "este important sa se inteleaga ca persoana isi apara viata, nu proprietatea".

Varianta propusa de Tudor Chiuariu a fost "se prezuma a fi in legitima aparare, in conditiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge patrunderea unei persoane intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acesta, fara drept, prin violenta, viclenie, efractie sau alte asemenea modalitati ori in timpul noptii".

Subcomisia a votat in unanimitatea varianta lui Chiuariu, dupa care, presedintele subcomisiei, Victor Ponta, e exclamat: "Cred ca suntem tara din Europa care protejeaza cel mai puternic locuinta!"
De asemenea, parlamentarii au suspus la vot si definirea trasaturilor esentiale ale infractiunii, alegand varianta comisiei, potrivit careia "infractiunea este fapta prevazuta de legea penala, savarsita cu vinovatie, nejustificata si imputabila persoanei care a savarsit-o"
.

Reamintim ca subcomisia pentru Codul Penal a a decis, in 24 martie, sa amane pentru miercuri dimineata discutiile privind definirea trasaturilor esentiale ale infractiunii, o decizie finala urmand a fi luata prin vot.

Tot miercuri, parlamentarii au pastrat propunerea din 24 martie, de eliminarea a articolului 16, care prevede savarsirea infractiunii comisive prin omisiune, urmand ca articolul 17, care reglementeaza vinovatia, sa devina, prin renumerotare, articolul 16. Tot la articolul care prevede vinovatia, parlamentarii au decis ca primul alineat, potrivit caruia "fapta nu este prevazuta de legea penala daca nu a fost savarsita cu forma de vinovatie ceruta de lege" sa se modifice, astfel incat "fapta constituie infractiune numai daca a fost savarsita cu forma de vinovatie ceruta de legea penala".

In cazul articolului 38, care reglementeaza pedeapsa principala in caz de concurs de infractiuni, parlamentarii au decis sa modifice textul, astfel incat, la pedeapsa cea mai grea, sa se adauge un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, si nu un spor de jumatate, asa cum prevede proiectul noului Cod Penal. Rationamentul parlamentarilor a constat in "mai bine pedepse mai mici, dar care sa se aplice".

Subcomisia a decis, de asemenea, sa cumuleze articolele 45 si 46, care definesc autorul, respectiv coautorii unei fapte penale. Astfel, noul articol se va numi "Autorul si coautorii", iar textele contopite vor deveni alineatele 1 si 2.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.