Social 26 Martie 2009 12:18
Cornel Serban, fostul sef DGIPI, Petru Pitcovici, de la DGA, si omul de afaceri Gabriel Popoviciu nu au primit mandate de arestare preventiva, joi dimineata, de la Curtea de Apel Bucuresti. Au insa interdictia de a parasi tara pentru o perioada de 29 de zile.

Procurorii au declarat recurs in sala de judecata.

Popoviciu a declarat, la iesirea de la Curtea de Apel, ca a fost un "eveniment neplacut" si ca este obosit.

Sedinta de judecata in care DNA a cerut emiterea de mandate de arestare pentru Cornel Serban, fostul sef DGIPI, Petru Pitcovici, de la DGA, si omul de afaceri Gabriel Popoviciu a inceput, miercuri seara, la Curtea de Apel Bucuresti, in jurul orei 22.10.

Fostul rector al Universitatii Agronomice, Ioan Alecu, a facut o intelegere cu procurorii anticoruptie si a dat declaratii despre ceilalti acuzati din dosar, astfel incat el nu a fost dus ieri la instanta pentru mandat de arestare, au declarat surse judiciare pentru NewsIn.

Dosarul de la DNA in care sunt cercetati omul de afaceri Puiu Popoviciu si Ioan Alecu, fost rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Baneasa, se refera la terenuri ale Universitatii pe care Popoviciu ar fi construit un complex rezidential. Alecu este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, iar Puiu Popoviciu pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, adauga aceleasi surse, cei doi fiind acuzati de "asociere in participatiune".

Potrivit surselor, DNA il cerceteaza pe Alecu pentru vanzarea unor terenuri ale Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Baneasa catre Popoviciu, pe care omul de afaceri a ridicat un complex rezidential.

Becali a facut plangere in 2000 pe numele lui Alecu si Popoviciu, pentru terenurile Agronomiei

DNA l-a retinut marti noapte, pentru 24 de ore, pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, in acelasi dosar in care au fost retinuti seful DGIPI, Cornel Serban, seful diviziei de Operatiuni a DGA, Petre Pitcovici si rectorul Universitatii de Agronomie, Ioan Alecu.

Potrivit unor surse judiciare citate de NewsIn, retinerile de marti au originile intr-un dosar mai vechi, din 2007, in care era cercetat omul de afaceri Puiu Popoviciu si Ion Alecu in legatura cu o asociere imobiliara dubioasa. La instrumentarea respectivului dosar lucrau ofiterii Cornel Serban si Petre Pitcovici, impreuna cu un alt ofiter judiciar din cadrul DNA. Potrivit acelorasi surse, pentru a primi o solutie de neincepere a urmaririi penale, Popoviciu ar fi incercat influentarea anchetatorilor. Serban si Pitcovici ar fi facut presiuni asupra ofiterului judiciar de la DNA pentru a obtine solutia favorabila pentru Popoviciu. Politistul de la DNA s-a autodenuntat, lucru ce a permis retinerea celor implicati.

Aurelian Badulescu, avocatul lui Cornel Serban, a declarat ieri, la intrarea in sediul DNA, ca acuzatia de divulgare de informatii adusa clientului sau, se refera la faptul ca un italian i-ar fi cerut sa divulge identitatea unui detinator al unui numar de telefon.

Informatii secrete pentru un ministru amenintat cu moartea

Fostul sef al serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor Cornel Serban i-ar fi dat consulului Romaniei din Milano, Tiberiu Dinu, listingurile telefonice cu datele referitoare la convorbirile unui politician roman. Aceasta este, potrivit Romania Libera, fapta aflata in spatele uneia dintre acuzatiile pe care i le aduce DNA: "Folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase". Avocatul lui Cornel serban, Aurelian Badulescu, a declarat pentru "Romania libera" ca Serban ar fi vrut de fapt sa-l ajute pe Dinu deoarece o ruda a acestuia, membru al actualului Guvern, fusese amenintata cu moartea si vroia sa-l identifice pe autor. Surse judiciare sustin ca oficialul ajutat de consulul Dinu ar fi Ion Bazac, ministrul Sanatatii.

Potrivit Cotidianul, Alexandra Mirela Dinu, fiica consulului Tiberiu Dinu, este asociata cu Ion Bazac si cu sotia acestuia, Camelia, in firma Forza Rossa Store SRL. Conform datelor de la Registrul Comertului, in firma Forza Rossa Store SRL ministrul Sanatatii, Ion Bazac, detine 50% din actiuni, sotia acestuia, Camelia Genoveva, are 5,027% din actiuni, Alexandra Mirela Dinu detine 4,973 % din actiuni, iar diferenta, 40%, este trecuta in contul firmei SC.


Basescu, Tariceanu, Videanu au pus umarul la afacerea Baneasa, titreaza Gandul

Numele lui Popoviciu se incruciseaza si cu numele catorva politicieni: Traian Basescu (cel care a semnat proiectul de tragere a retelei de apa si canal chiar pentru cartierul rezidential din Baneasa), Adriean Videanu (in mandatul caruia municipalitatea a pus umarul la crearea infrastructurii din acelasi cartier) si Calin Popescu Tariceanu (care si-a construit un nou sediu pentru compania sa de automobile pe terenul aceluiasi cartier).

Un fost judecator de carte funciara e implicat in cazul Popoviciu, dar si in scandalul Posta Romana

Gheorghe Cuzuc, un fost judecator de carte funciara, si alte persoane sunt cercetate in acelasi dosar cu fostul rector al Universitatii Agronomice, Ioan Alecu, si Puiu Popoviciu, dosar in urma caruia a fost retinut Cornel Serban, seful DGIPI, potrivit unor surse judiciare citate de NewsIn. Potrivit acelorasi surse, in total in acest dosar sunt invinuite cel putin sapte persoane. Numele lui Cuzuc a aparut si in dosarul Posta Romana, ca fiind una dintre persoanele invinuite in acest caz. Gheorghe Cuzuc ar fi plecat din magistratura in 2005.


Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania

Potrivit NewsIn, de numele lui Gabriel Popoviciu, zis si "Puiu" se leaga intr-un fel sau altul firme ca Baneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, Comaliment, Pizza Hut, KFC si IKEA, singura pozitie publica pe care si-o asuma public, conform articolelor aparute in presa.

Dupa ’90, a fost in vizite de lucru alaturi de echipa prezidentiala a lui Ion Iliescu, in India sau Indonezia si s-a aflat in spatele „tunului“ de 320 de milioane de euro in cazul „Strandul Tineretului“, se mai relateaza in presa.

In 2003, singurul an in care a fost inclus in „Top 300 Capital“, avea o avere estimata la cel putin 100 de milioane de dolari.

Mama sa, Ligia, la aproape 80 de ani, este actionara in majoritatea firmelor controlate de fiul sau. Tatal, Eugen Aurel Popoviciu, a facut si el parte din patronatul unor foste societati de stat, privatizate sub auspiciile fiului sau, dar a fost si profesor la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti, se mai arata in presa.

Relatia juniorului cu Agronomia s-a sedimentat cu mult inainte de 2000, anul cand s-a asociat cu universitatea in proiectul „Baneasa Rezidential“, cel mai mare proiect imobiliar dezvoltat in Romania, conform presei scrise.

Revolutia din 1989 l-a prins pe Puiu, la varsta de 30 de ani abia impliniti, angajat al unui service auto.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.