Social 25 Martie 2009 17:08
Organizatia internationala Reporteri fara Frontiere condamna restrictiile asupra dreptului de informare din noile proiecte de Cod civil si Cod penal din Romania si recomanda Parlamentului sa le respinga si sa organizeze o dezbatere, deoarece subiectele in cauza sunt prea importante.

In comunicatul de presa lansat ieri de Reporteri fara Frontiere, reprezentantii acestei organizatii considera ca articolele din titlul II, sectiunea 3 a proiectului de Cod civil si articolul 225 din Codul penal, cu privire la dreptul la viata privata, restrictioneaza semnificativ procesele de documentare si de investigare si dreptul legitim la informare. "Cu totii suntem de acord ca viata privata trebuie protejata, insa termenii si limitele din reforma propusa dau frau liber unor interpretari prea restrictive", se arata in comunicatul citat de NewsIn.

Organizatia internationala este de acord ca sunt necesare amendamente la codul civil si penal pentru ca Romania sa se conformeze standardelor presei europene, dar considera ca acestea nu pot fi adoptate fara consultarea tuturor actorilor implicati. "Incurajam toate masurile posibile care pot ajuta la combaterea coruptiei, care submineaza abilitatea statului de a functiona cum trebuie, dar este absurd sa incerci sa ataci coruptia prin restrangerea libertatii jurnalistilor de investigatii", a declarat secretarul general al organizatiei Reporteri Fara Frontiere, Jean-François Julliard.

Reporteri fara Frontiere considera ca, in forma actuala, proiectul de cod civil ar reduce munca presei doar la publicarea de informatii si declaratii care au fost explicit aprobate de persoanele la care se refera. Reforma propusa cu privire la protectia datelor personale ar putea, de asemenea, anula dreptul la protectia surselor, care reprezinta baza jurnalismului de investigatie.

"La fel ca toate tarile membre ale Uniunii Europene, Romania are datoria de a fi un exemplu cand adopta legi care afecteaza stirile si informatia, atat in ceea ce priveste substanta acestor legi cat si modul in care sunt formulate. Natura interventionista a acestei reforme se aseamana cu propunerea unei legi in iunie 2008 prin care posturile de radio si TV ar fi fost fortate sa difuzeze stiti pozitive si negative in proportii egale", sustin reprezentantii Reporteri fara Frontiere.

Organizatia care apara libertatea presei a adaugat ca folosirea ca scuza a cerintelor Comisiei Europene pentru a justifica graba s metodele procedurale folosite este inacceptabila. "Recomandam Parlamentului sa respinga aceste proiecte de lege si sa ceara o dezbatere cu toti actorii implicati. Subiectele in cauza sunt prea importante pentru a ajunge la o astfel de decizie pripita", au adaugat reprezentantii Reporteri fara Frontiere.

In urma cu o saptamana, organizatiile jurnalistilor romani au cerut Ministerului Justitiei sa elimine de urgenta prevederile din proiectul de Cod Civil care afecteaza libertatea presei, considerand ca modul in care sunt formulate unele dintre acestea limiteaza libertatea de expresie si pun in pericol buna functionare a presei.

Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media sunt nemultumite de prevederile privind viata privata, protectia datelor cu caracter personal, protectia demnitatii umane, respectul datorat persoanei decedate si dreptul la replica si rectificare.

Organizatiile jurnalistilor considera ca introducerea posibilitatii de a fi dat in judecata pentru "atingerea memoriei persoanei decedate" este o prevedere excesiva, care are rolul de a impiedica dezbaterea libera a unor chestiuni de interes public. De asemenea, prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal sunt inutile, regasindu-se deja mult mai bine dezvoltate in legislatia din domeniul protectiei acestor date. In forma din proiectul de Cod Civil, ele nu au alt rol decat sa impiedice jurnalistii sa-si desfasoare activitatea de documentare.

"Toate acestea fac din proiectul Codului Civil un document inacceptabil, care afecteaza dreptul la libertatea de exprimare. Consideram ca se cere revizuirea lui de urgenta, inainte de intrarea in dezbaterile Parlamentare. De aceea, solicitam Parlamentului Romaniei sa retrimita Codul Civil catre Guvern pentru ca acesta sa realizeze o reala consultare publica, cu respectarea stricta a Legii transparentei decizionale nr. 52/2003", se arata in comunicatul Agentiei de Monitorizare a Presei, semnat impreuna cu Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.