„Romanii au fost eliberati la schimb cu patru mujahedini (luptatori in numele lui Allah - n.r.). Nu se stie insa daca sint afgani sau irakieni”, dezvaluie, in editia din 6 iunie, cotidianul rusesc „Rossiskaia Gazeta”.

Articolul intitulat "Afacerea eliberatorilor. Rapirea jurnalistilor a fost organizata la Bucuresti", semnat de Fedor Lukianov, corespondentul publicatiei pentru Bucuresti si Budapesta, contine si o alta informatie necunoscuta opiniei publice din Romania.
Potrivit "Rossiskaia Gazeta", Omar Hayssam era dat in urmarire internationala de CIA pentru finantarea organizatiilor teroriste. "Nu cu mult inainte de a aparea banuiala ca Omar Hayssam a participat la rapire, CIA l-a dat in umarire internationala sub acuzatia de finantare a organizatiilor teroriste internationale". Feodor Lukianov relateaza in articol povestea implicarii lui Omar Hayssam in rapirea celor trei jurnalisti romani.

"Scenariul de rapire gindit de Hayssam avea in vedere ca, dupa solicitarea de rascumparare a ostaticilor, sa se deplaseze in Irak, sa convina cu rapitorii si sa se reintoarca in tara ca eliberator al ostaticilor. Concomitent, el urmarea sa scape de invinuirile aduse in privinta finantarii teroristilor. Unul dintre motivele rapitorilor l-a constituit presupunerea ca, prin reusita acestei actiuni de eliberare, se va imbunatati statutul musulmanilor din Romania".

Precedentul "Zavtra"

Feodor Lukianov nu dezvaluie sursele pentru cele doua informatii in premiera, dar nu este prima data cind presa de la Moscova publica un articol pe surse si care stirneste scandal in Romania. In 2000, cotidianul "Zavtra" dezvaluia ca administratia Iliescu negociase cu Rusia crearea unui sistem de telecomunicatii speciale care urma sa lege printr-un asa-numit "fir rosu" toate institutiile din Romania de cele de la Moscova, inclusiv Palatul Cotroceni de Kremlin.

Nu trebuie ignorat contextul geopolitic. Articolul din "Rossiskaia Gazeta" vine la scurt timp dupa ce Traian Basescu si-a exprimat public interesul pentru democratizarea spatiului fost sovietic si dorinta ca Romania sa fie implicata in procesul de stabilizare a Moldovei, impreuna cu partenerii americani. Plan pe care i l-a impartasit si presedintelui Bush in Biroul Oval, dupa vizita la Kremlin. Ideea ca Romania a participat la eliberarea unor mujahedini poate afecta grav relatiile Romaniei cu Statele Unite.

Timofte: "Varianta "Mujahedinii", o prostie"

Directorul SRI, Radu Timofte, neaga vehement varianta prezentata de publicatia ruseasca potrivit careia s-ar fi dat patru mujahedini in schimbul ostaticilor. "Nu va pot confirma nimic. E... e o prostie", a declarat Timofte. Seful SRI a evitat sa dea detalii despre modul cum au fost eliberati cei trei jurnalisti, spunind ca ar trebui intrebati acestia.

Ce s-a dat pentru eliberare?

Informatii contradictorii privind modul in care au fost eliberati ziaristii circula in continuare, seful statului nelamurind, in discursul sau, aceasta problema. La momentul eliberarii, Basescu a spus ca nu s-a platit nici o rascumparare. Ulterior, in faimosul "film" prezentat la inceputul acestei saptamini, a evocat "un schimb care nu implica numai statul roman".
Varianta unui schimb de persoane a fost evocata de mai multe surse. Majoritatea au fost neoficiale sau personaje care au dat aceasta interpretare cursului evenimentelor.

Banditi la schimb?

Conform marturiei scrise facute pentru EVZ de un om de afaceri implicat in discutii, una dintre persoanele arestate in aprilie a fost eliberata cu trei zile inainte ca jurnalistii sa intre in "custodia" autoritatilor de la Bucuresti. Cel eliberat a fost Hakan Ziab, unul dintre adjunctii bandei care i-a rapit pe cei trei. El a propus autoritatilor irakiene sa fie eliberat punind ca garantie pe mama si tatal sau si promitind ca-i va aduce pe jurnalisti. In schimbul pe care l-a propus, Ziab a cerut si eliberarea a doi veri care se aflau in inchisoare, precum si o suma de bani din partea autoritatilor irakiene.

Zvonurile despre plata unei rascumparari au circulat cu insistenta in Bagdad dupa eliberarea celor patru ostatici. Suma vehiculata era de 1,5 milioane de dolari. La un moment dat, in timpul crizei, vicepresedintele Uniunii Arabilor, Mohammad Yassim, a spus ca rapitorii au cerut plata unei rascumparari. Aceasta declaratie a fost privita ca oricare alta la acel moment. Ceea ce-i da greutate acum este faptul ca Basescu a admis ca i-a acordat lui Yassim mandat in aceasta problema.

Surse diplomatice romane de la Bagdad au confirmat faptul ca, in timpul crizei, arabii din Romania au strins bani "pentru a facilita niste canale pe linia masurilor de cunoastere a situatiei ziaristilor".

Este o informatie care se leaga cu aceea ca arabii ar fi predat 200.000 de dolari, trimisi de Hayssam, ambasadorului Mihai Stuparu, dar un oficial din ambasada a negat ca banii ar fi ajuns la misiunea diplomatica a Romaniei. Aceeasi sursa din Bagdad sustine ca politistii irakieni asteapta o "prima" de la autoritatile de la Bucuresti. Asta datorita descinderilor repetate pe care le-au facut la Bagdad si in suburbiile capitalei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.