Social 19 Martie 2009 01:07
Ambasadorul Tarilor de Jos la Bucuresti spune ca frumusetea arhitecturala aparte a Romaniei este uratita de lipsa de grija fata de mediu pe care o dovedesc cetatenii. Jaap Werner este de parere ca in Romania lipsesc modelele si efortul decidentilor de a creste responsabilitatea cetatenilor fata de mediu.

Adevarul: Ce crede un strain cand vede campurile pline de gunoaie de la noi?

Jaap Werner: E o intrebare usoara, dar cu greu pot sa gasesc cuvinte potrivite pentru un raspuns... Orice olandez venit in Romania observa imediat ca oamenii de aici nu respecta natura. Orasele si satele au o frumusete arhitecturala aparte, dar sunt uratite de lipsa de grija a locuitorilor.

Acelasi lucru e valabil si in afara oraselor. Romania este, fara indoiala, o tara frumoasa, cu peisaje superbe, dar dupa ce oamenii merg si savureaza mititei la gratar, in urma lor raman foarte multe gunoaie. Daca ar dori sa mearga din nou la iarba verde, chiar ei insisi ar fi deranjati de mizeria pe care ar gasi-o. Lipsa de respect fata de natura nu e o atitudine prea inteleapta.

Deci avem ce invata de la olandezi?

Da, mai ales din greselile noastre. De pilda, Romania este confruntata adesea cu inundatii. Cum Tarile de Jos au avut adesea probleme legate de revarsarea apelor, am vrea sa impartasim experienta pe care am dobandit-o. Ar fi pacat ca si alte tari sa faca greselile pe care le-am facut noi, de-a lungul timpului. Cred ca tot ceea ce am descoperit in privinta managementului zonelor costiere inundabile e foarte util astazi, in contextul nevoii de adaptare la fenomenul de incalzire globala.

Evitati problema gunoaielor?

Nu. In mod cert autoritatile ar trebui sa organizeze si sa promoveze operatiuni ample de curatire. Exemplul personal si alocarea de fonduri catre aceasta directie ar putea rezolva multe.

Acum 30 de ani reciclam sticlele si hartia. Acum ce ne lipseste: o legislatie buna sau vointa de a o aplica?

Sincer, nu cunosc in detaliu legislatia de mediu pe care o aveti. Poate ca e buna... Observ doar ca lipsesc modelele si efortul liderilor de a creste responsabilitatea cetatenilor fata de mediu. Problemele legate de natura trebuie sa devina subiecte importante in agenda tuturor.

Din cate am auzit vorbindu-se despre izolarea termica a locuintelor, as putea spune ca politicienii fac deja primii pasi in acest sens. Dar implicatiile sunt in ambele sensuri. Romanii trebuie sa le pretinda liderilor masuri de protajare a mediului. Daca oamenii le vor cere, pentru a obtine voturi, politicienii se vor conforma.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.