Social 18 Martie 2009 02:47
Falsificarea diplomelor de studii a fost posibila din cauza sistemului de examinare reglementat pentru universitatile in curs de acreditare, care prevede ca studentii acestora sa sustina examenul la o institutie acreditata partenera, sustin surse universitare.

Potrivit surselor citate, doritorii de diplome universitare false se inscriau la universitati in curs de autorizare sau, dupa ce autorizarea le-a fost refuzata, in curs de lichidare, respectiv la Universitatea "Alexandru Ghica" din Alexandria sau la Europa ECOR din Bucuresti. Aceste institutii emiteau, contra unei sume de peste 3.000 de euro, certificatele necesare sustinerii examenului de licenta la o universitate acreditata cu acelasi profil.

Daca un candidat se simteau pregatit, sustineau el insusi examenul, iar in caz contrar, contra unei noi sume de bani, o alta persoana mergea la examen in locul lui, cu un dosar ce includea chiar si acte de identitate false. "Dupa aceea, Ministerul Educatiei, poate chiar in necunostinta de cauza, emitea diploma, iar falsificatorii adaugau, in cazul celor care nici nu sustineau examenul, fotografia licentiatului impostor, cu sampila ministerului si timbrul sec", explica, pentru NewsIn, sursele citate.

Conform legii, studentii universitatilor particulare in curs de acreditare, autorizate provizoriu sau aflate in lichidare trebuie sa sustina examenele de licenta la o universitate de stat sau particulara acreditata, cu acelasi profil.

Asfel, Universitatea "Hyperion" din Bucuresti, Universitatea Petrol si Gaze din Ploiesti, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea "Gheorghe Cristea" din Bucuresti si Universitatea "Valahia" din Targoviste sunt cateva dintre institutiile care au emis diplome false, cu sau fara stirea lor.

Rectorul Universitatii de Petrol si Gaze Ploiesti, Vlad Ulmanu, spune ca institutia pe care o conduce nu a facut subiectul niciunei anchete a Politiei sau a Ministerului Educatiei, motiv pentru care considera incorecta vehicularea numelui universitatii sale intr-un astfel de caz. "Noi am respectat legea. Am avut un protocol cu Universitatea <<Alexandru Ghica>>, prin care studentii lor erau examinati aici. Veneau cu dosarele complete si sustineau examenele, iar noi nu aveam cum sa ne dam seama ca veneau cu buletine, diplome si certificate false. Despre diplomele false am aflat, si noi, din presa", a precizat Ulmanu.

In cazul Universitatii "Valahia" din Targoviste, rectorul Ion Cucui spune ca diplomele emise de institutia pe care o conduce nu pot fi falsificate. "Avem sisteme de siguranta pentru diplomele universitare, care nu pot fi contrafacute", sustine Cucui.

Pe de alta parte, Universitatea "Valahia" din Targoviste, care are si o filiala neacreditata in Alexandria, a mai fost implicata intr-un scandal, nesolutionat pana astazi, in care unul dintre profesorii institutiei i-a chemat in instanta doi dintre colegii sai, pentru completarea cataloagelor in mod ilegal. "Au luat bani de la studenti si au trecut note in catalog celor care au platit. Avem procese verbale de la Politie, declaratii ale studentilor si avem si copii dupa cataloagele in care au fost trecute notele. Este vorba despre 214 studenti care, la vremea respectiva, in 2001, si-au luat diplomele pe nedrept. Desi i-am dat in judecata si s-a descoperit ca notele sunt puse in mod ilegal, nimeni nu a suportat consecintele, iar procesul s-a terminat, acum doua saptamani, ambiguu. Ni s-a spus sa ne adresam instantelor civile, iar noi depusesem dosarele pentru fapte penale", a declarat, pentru NewsIn, profesorul din Targoviste.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni ca masurile de siguranta contra falsificarii de diplome sunt destul de riguroase, iar cei care au incalcat legile in domeniu trebuie pedepsiti aspru, in cazul cadrelor didactice sanctiunile incluzand si excluderea din invatamant.

Politia Capitalei a anuntat, luni, rezultatele unei anchete potrivit careia cinci persoane, intre care doi fosti profesori universitari, ofereau amatorilor diplome de absolvire a facultatii. Pretul varia intre 3.000 si 3.500 de euro. La perchezitiile efectuate la domiciliul celor cinci au fost gasite 80 de carti de identitate falsificate si sute de diplome de bacalaureat, foi matricole si diplome care atestau absolvirea facultatii. De asemenea, au fost gasite stampile cu insemnele Ministerului Educatiei.

Numarul persoanelor care au cumparat diferite diplome de absolvire prin filiera cercetata de politisti nu s-a putut stabili, insa, in urma perchezitiei, anchetatorii au stabilit ca e vorba de 15.000 de persoane care au incercat sa obtina sau au obtinut astfel de acte, sustin surse judiciare.

In urma unei perchezitii domiciliare, procurorii si politistii au descoperit 60 de stampile contrafacute ale unor licee si facultati, aproximativ 200 de certificate de absolvire a unor licee, doua mecanisme de aplicare a timbrului sec avand inscriptionate datele Ministerului Educatiei si Invatamantului, doua topuri de hartie speciala folosita pentru diplomele de bacalaureat si 10.000 de lei noi. Falsificatorii de diplome confectionau si carti de identitate, astfel incat s-a descoperit ca o persoana avea fotografia pe cinci documente de acest tip, sustin aceleasi surse.

In cadrul anchetei pe aceasta tema, cinci persoane sunt cercetate pentru fals, dupa ce politistii bucuresteni au strans probe care arata ca acestia vindeau diplome de bacalaureat, de absolvire a facultatii si aranjau examenele de licenta, potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan. Cele cinci persoane, intre care si un barbat care sustine ca este membru fondator al universitatilor "Alexandru Ghica" si Europa ECOR, ofereau amatorilor diplome de absolvire a facultatii. Pretul varia intre 3.000 si 3.500 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.