Social 18 Martie 2009 00:52
Pentru prima data, o instanta judecatoreasca constata ca generalul Ioan Sarbu, comandant al Spitalului Militar Central din Bucuresti, nu a intrat in mod corect la facultate si a obtinut gradele didactice printr-o greseala de interpretare a actelor depuse.

Intr-un interval de doar 19 ani, plutonierul Ioan Sarbu, asistent sanitar, a facut Facultatea de Stomatologie si a avansat rapid pana la gradul de general de brigada si la functiile didactice de profesor universitar doctor, cercetator principal gradul I si comandant al Spitalului Militar Central. Un coleg al sau, colonelul Aurelian Raneti, a depistat o serie de nereguli in documentele sale universitare, i-a facut o plangere penala la Parchetul Militar si a trimis cateva memorii ministrului Apararii de pe vremea aceea, Teodor Melescanu, prin care demonstra ca titlurile comandantului SMC au la baza o serie de acte si informatii false.

Generalul Sarbu a ripostat prin mustrari administrative indreptate impotriva lui Raneti, argumentate de faptul ca prezentase rapoarte individuale, neconforme cu realitatea. Daca procurorii militari au considerat ca nu este vorba de nici o fapta penala in activitatea lui Sarbu, iar ministrul Melescanu nu a vazut nici el vreo problema in ascensiunea suspect de fulgeratoare, Curtea de Apel Bucuresti (CAB), instanta la care Raneti a contestat pedepsele administrative ale comandantului SMC, a decis definitiv si irevocabil ca acuzatiile aduse lui Sarbu si care au stat la baza plangerilor sunt perfect reale, fiind probate cu acte.

In Sentinta civila nr. 1520, ramasa definitiva si irevocabila pe 16 decembrie 2008, CAB a constatat ca, desi nu analizeaza legalitatea sau nelegalitatea inmatricularii lui Sarbu la Stomatologie in 1990, nefiind sesizata in acest sens, ea nu s-a facut in mod corect. Oficial, Sarbu sustine ca a intrat la facultate in urma unei cereri prin care pretindea ca pe baza rezultatelor obtinute la admiterea din 1985, unde luase nota 6,48, sa primeasca un loc in anul universitar 1990, deoarece a fost primul dintre candidatii baieti care au picat examenul din 1985, fiind victima unui abuz al regimului comunist. Curtea de Apel precizeaza insa ca Sarbu nu a fost primul picat, iar inmatricularea sa ar fi trebuit sa aiba la baza un ordin de ministru si nu un simplu aviz al ministrului pe o hartie adresata Directiei Invatamantului Superior.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.