ZOE CEAUSESCU A ASCULTAT EXECUTIA PARINTILOR PRIN ZIDUL ARESTULUI

In noaptea de Craciun a lui decembrie 1989 milioane de romani au vazut la televizor procesul si executia cuplului Ceausescu. Din incaperea unde se afla in arest, Zoe Ceausescu a putut doar sa auda ce se intampla cu cei doi. Peste opt luni, la eliberare, avea sa si vada cum i-au fost executati parintii.
Avocatul Haralambie Voicilas a avut ocazia sa discute de multe ori cu Zoe (Zoia, cum apare in acte) Ceausescu despre viata ei de dupa decembrie 1989. El este reprezentantul oficial al fiicei fostilor conducatori ai Romaniei in procesul intentat de aceasta impotriva Ministerului Apararii Nationale si Administratiei Cimitirelor din Capitala, prin care solicita deshumarea mormintelor din cimitirul Ghencea, unde se presupune ca sunt ingropati sotii Ceausescu.

CRACIUNUL LUI 1989

"A aflat de executia parintilor chiar in noaptea in care a fost difuzata prima caseta cu executia lor", afirma Voicilas. Zoe Ceausescu, povesteste avocatul, era tinuta la 25 decembrie, in arest la o unitate militara din Antiaeriana. Seara cand a fost difuzata prima caseta cu executia cuplului Ceausescu, soldatii din unitate s-au strans intr-o sala alaturata incaperii unde se afla ea si au vizionat procesul si executia. "Sonorul a fost dat destul de tare si astfel, a putut sa auda procesul si executia parintilor sai", a spus Voicilas.

A VAZUT TOTUL DUPA OPT LUNI

Zoe Ceausescu a reusit sa vada procesul si executia, in luna august 1990. "In prima duminica de dupa 18 august, ziua in care i s-a dat drumul din arest, in programul de dupa amiaza al televiziunii, a fost reprogramata transmiterea executiei", a precizat avocatul. Din 24 decembrie 1989 si pana la 18 august, Zoe Ceausescu a fost tinuta in arest preventiv sub acuzatia de "subminare a economiei nationale". Fratele ei, Valentin Ceausescu, si sotul ei, Mircea Opran, au fost eliberati, tot in august 1990, in baza hotararii instantei de judecata care a respins solicitarea Parchetului de prelungire a arestarii preventive. Acuzatia pentru care si cei doi au fost retinuti a fost aceeasi ca in cazul Zoei Ceausescu.

A VRUT SA RAMANA IN AREST

Haralambie Voicilas a declarat ca in momentul in care i s-a comunicat ca va fi eliberata, fiica fostilor conducatori ai tarii a facut o cerere in scris la Parchet in care a solicitat mentinerea starii de arest in cazul ei, intrucat, daca va fi eliberata, nu avea unde sa locuiasca. "Locuinta si bunurile personale erau puse sub sechestru. Casa a fost oferita printr-un act semnat de Petre Roman si Ion Iliescu, asociatiei UNITER, condusa de Ion Caramitru. Bunurile personale au ramas in locuinta fiind sechestrate", a precizat Voicilas. El spune ca din discutiile cu clienta lui a inteles ca o parte din bunuri au fost sustrase de unii dintre actorii care s-au perindat pe la UNITER, iar alta parte a fost luata de cei care pazeau casa unde a locuit. "Doamna Ceausescu si sotul ei au reusit, in timp, sa redobandeasca o parte din cartile ramase la UNITER, insa bunurile cele mai valoroase, carti si tablouri, se gasesc in custodia Muzeului National de Arta", a adaugat Voicilas.

NU A TRECUT PE LA GHENCEA

Zoe Ceausescu nu a trecut niciodata pe la mormantul din Ghencea, unde se presupune ca se afla inmormantati parintii ei. Avocatul spune ca a ea refuzat sa faca acest lucru, intrucat nu are nici o dovada concreta ca Nicolae si Elena Ceausescu se gasesc in cele doua morminte de la Ghencea Civil. "Procesul pe care l-a intentat MApN si Administratiei Cimitirelor are ca scop aflarea adevarului despre locul unde sunt trupurile parinbtilor ei. Nu exista nici un document oficial care sa ateste ca sotii Ceausescu sunt ingropati in cele doua morminte. Din aceasta cauza, am solicitat efectuarea unui test ADN care sa dovedeasca faptul ca cele doua trupuri aflate la Ghencea sunt ale lui Nicolae si Elena Ceausescu", a mai spus avocatul.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.