Social 13 Martie 2009 01:02
Statul a conceput un Program national de oncologie in care lipsesc banii, aparatura, coerenta si sansele de supravietuire * In Romania exista 400.000 de bolnavi de cancer

Si in cel de-al treilea an de "guvernare europeana" pacientii romani au parte tot de ramasite bugetare, in conditiile in care bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru 2009 are alocata cea mai mica suma din PIB din ultimii cinci ani, respectiv 3,2%. "Suntem in pragul unui dezastru", avertizeaza Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice - COPAC - care anunta ca va monitoriza cu mare atentie procesul de distribuire a fondurilor pentru Sanatate. "Constatam cu regret ca actuala politica guvernamentala are la baza conceptul "supravietuieste cel mai puternic", spun reprezentantii Asociatiei

"Programul national de oncologie este sublim, dar lipseste cu desavarsire. Cu toate <<pilele>> din lume nu am reusit sa aflam pana la acest moment cat s-a alocat tratamentului acestei afectiuni, pentru 2009, pentru ca, <<inca se lucreaza>>", ne-a explicat Cezar Irimia, presedinte al Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania. De altfel, proiectul de HG pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in anul 2009 este inca in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, in conditiile in care acestea ar trebui sa intre in vigoare la 1 aprilie 2009, data la care expira si contractul - cadru pe 2008, urmand sa intre in vigoare cel pe anul curent. Insa nici in acest caz, Normele de aplicare nu sunt gata. Iar aceste Norme nu fac altceva decat sa stabileasca la ce servicii medicale de baza sau minimale, gratuite sau decontate partial, au dreptul asiguratii, dar si neasiguratii din sistemul sanitar, ce sume sunt decontate de CNAS pentru aceste servicii si cum se organizeaza cheltuielile in sistem.

Rectificare pentru muribunzi

Revenind la oncologie, chiar daca sumele exacte nu sunt cunoscute, experienta anilor trecuti conduce la concluzia ca este vorba oricum de fonduri insuficiente. Spre exemplu, la 1 iulie 2008, oncologia a ramas fara bani, fiind nevoie de o "rectificare" pentru ca bolnavii sa poata continua tratamentele si sa nu moara.
Toti oficialii care s-au perindat pe la Sanatate au promis, de-a lungul anilor, un Plan national pentru cancer. Un program coerent, pentru dotarea necesara in radioterapie. Un Registru national pentru cancer. Mai multe centre pentru oncopediatrie. Un screening national bine facut. Nimic nu s-a schimbat! S-a incercat un program de "vaccinare obligatorie" impotriva infectarii HPV la fetitele de clasa a IV-a, program care a esuat lamentabil in lipsa unei informarii corecte a publicului. Banii sunt insa tot mai putini, iar aparatura tot mai veche. In plus, specialistii in oncologie pleaca din tara pentru a lucra pe alte meleaguri. Toate acestea, in conditiile in care statisticile privind cancerul in Romania sunt dintre cele mai alarmante - circa 400.000 de bolnavi, primul loc in Europa ca rata de mortalitate in urma cancerului de col uterin, locul intai (la barbati) si locul trei (la femei) pentru cancer gastric si mamar, peste 10.000 de cazuri noi anual de cancer pulmonar. Si toate aceste date sunt stranse de diferite organizatii, pentru ca, asa cum aratam mai sus, nu exista un Registru national de cancer, document care ar ajuta la o monitorizare corecta a pacientilor si a fondurilor. "Bugetarea cancerului se face pe istoric, nicidecum pe statistica. Pentru 2008, Comisia consultativa de oncologie de la nivelul Ministerului Sanatatii (MS) a recomandat un buget ideal de 1,4 miliarde de lei si un minim de buget de 750 de milioane de lei. S-au alocat 360 de milioane de lei, iar dupa mijlocul anului s-a mai suplimentat cu 294 de milioane de lei. Ministerul a estimat 72.000 de tratamente noi si a facut bugetarea pentru acestea. Dar s-a trezit cu 85.000 de tratamente noi", a declarat Cezar Irimia.

Pentru 2008, Comisia consultativa de oncologie de la nivelul Ministerului Sanatatii a recomandat un buget ideal de 1,4 miliarde de lei si un minim de 750 de milioane de lei. S-au alocat 360 de milioane de lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.