Social 12 Martie 2009 10:47
Probabil din cauza multitudinii si varietatii produselor, cat si din cauza cresterii factorilor stresanti, a aparut in randul oamenilor un alt sindrom, specific acestui secol: sindromul cumparaturilor compulsive.

Acesta se alatura tipului de boli ce includ tulburari comportamentale cum ar fi bulimia, tot o boala compulsiva. Stresul si in special frustrarile sunt cauzele principale ale acestui sindrom.

Cum se manifesta sindromul cumparaturilor compulsive?

In general acest sindrom se manifesta prin cumparaturi repetate care sunt precedate de o tulburare a starii de bine, spre exemplu anxietate, frustrare, depresie, suparare. Persoana respectiva gaseste alinare in cumparaturi, astfel achizitioneaza multe obiecte de care nu are neaparat nevoie, adesea in mai multe exemplare. Femeile sunt mai afectate de acest sindrom, iar cand sunt depresive, isi pierd increderea de sine, nu se mai simt frumoase sau pur si simplu incearca inconstient sa scape de anumite responsabilitati pentru care nu se simt pregatite (casatoria, cresterea si educarea copilului) sidau fuga in magazine. Acestea cumpara obiecte casnice, decorative, haine, cosmetice si alimente. Nici barbatii nu sunt ocoliti de acest sindrom, ei cumparand mai mult haine, alimente, obiecte tehnice sau accesorii de masina.

Simptomele de baza ale acestui sindrom, sintetizate, sunt:

- Este precedat de o stare depresiva, anxietate, stres
- Cumparaturile incep cu euforie, insa se finalizeaza cu autoculpabilitate
- Persoana respectiva manifesta dorinta de a semana cu altcineva, de a copia
- Aceasta dorinta apare des, saptamanal sau chiar mai des, iar obiectele cumparate nu sunt de un real folos.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.