Social 11 Martie 2009 17:51
Romania si alte sase state, printre care Italia, Polonia si Marea Britanie, "ingrijoreaza" ONU, care a constatat intr-un raport recent ca aceste tari se prevaleaza tot mai des de caracterul "secretului de stat" pentru a ascunde acte ilegale si pentru a scuti statul de critici si blamare publica.
La capitolul referitor la abuzul statului in ceea ce priveste invocarea caracterului secretului de stat, raportul ONU recunoaste ca posibilitatea ca statele sa limiteze divulgarea catre publicul general a anumitor informatii este importanta pentru protectia securitatii nationale, ca de exemplu informatiile despre sursele, identitatea si metodele agentilor de informatii.

Pe de alta parte, documentul remarca cu ingrijorare faptul ca prevederile referitoare la secretul de stat si la imunitatile privind interesul public sunt utilizate tot mai frecvent in tari ca Romania, Germania, Italia, Polonia, Macedonia, Marea Britanie sau Statele Unite, "pentru a ascunde acte ilegale de institutiile de supraveghere si de autoritatile judiciare sau pentru a proteja statul de critici, blamare si - cel mai important - neincredere".

Organizatia Natiunilor Unite a cuprins aceste observatii intr-un raport privind promovarea si protectia drepturilor omului, drepturilor civile, politice, economice, sociale si culturale, inclusiv dreptul la dezvoltare, arata NewsIn.

Documentul a fost elaborat de Martin Scheinin, raportorul special pentru promovarea si protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in contextul luptei impotriva terorismului.

Raportul se refera la perioada decembrie 2007-decembrie 2008 si atrage atentia asupra problemelor determinate de rolul pe care serviciile de informatii si-l asuma in combaterea terorismului. Concluziile documentului evidentiaza, prin dovezi concrete, ca, din cauza lipsei de supraveghere si de responsabilitate legala si politica, au fost facilitate activitatile ilegale intreprinse de serviciile de informatii.

Mai mult, raportorul arata ca atunci cand acestea activitati ilegale se desfasoara, ar fi putut fi ordonate, in mod secret, de oficiali ai guvernului. In acest sens, se recomanda ca diferitii actori implicati - serviciile de informatii, forurile legislative, puterile executive si ONU - sa isi sporeasca gradul de responsabilizare in lupta antiterorism.

Si presedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering, a trimis luna trecuta o scrisoare presedintelui Senatului Romaniei in care intreaba daca recomandarile facute in 2007 de forul legislativ european pe tema inchisorilor CIA au avut vreo consecinta in Romania si daca legislatia nationala privind serviciile de informatii a fost revizuita in consecinta.

Parlamentul European a adoptat in 14 februarie 2007 raportul final al Comisiei Temporare pentru presupusa utilizare de catre CIA a statelor europene pentru transportul si detentia ilegala a prizonierilor (TDIP).

Raportul, intocmit de europarlamentarul socialist Claudio Fava arata ca "cel putin 1.245 de zboruri operate de CIA au utilizat spatiul aerian european" in perioada 2001-2005. Europarlamentarii au ajuns la concluzia ca unele tari europene "au inchis ochii" la unele zboruri operate de CIA care, "in cateva situatii, au fost utilizate pentru detinerea si transportarea ilegala de prizonieri". Pentru a contracara repetarea acestor situatii, PE recomanda tarilor membre sa-si modifice legislatia referitoare la serviciile de informatii, astfel incat activitatea acestora sa devina mai transparenta si sa fie plasata sub un mai bun control parlamentar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.