Social 11 Martie 2009 13:48
Fondurile pentru acordarea sporului de risc si suprasolicitare de 50% pentru toti magistratii din sistem au fost alocate prin Legea bugetului de stat, banii necesari pentru plata acestui spor fiind de 25.000.000 de lei pe luna, precizeaza Ministerul Justitiei pentru NewsIn.

Efortul financiar pe care Ministerul trebuie sa il suporte in acest an ar fi, astfel, de 300.000.000 de lei, in conditiile in care bugetul MJ pe acest an este de 1.882.574.000 de lei.

Potrivit Ministerului Justitiei, in data de 4 martie 2009 a fost emis ordinul ministrului Justitiei privind acordarea sporului de 50% de risc si suprasolicitare pentru magistrati. Ordinul se aplica incepand cu data de 1 martie, astfel incat sa se elimine inechitatile din sistem, tinand cont de faptul ca o parte dintre acestia (Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitiei, care au bugete distincte) beneficiau inca de anul trecut de acest spor, obtinut prin hotarari judecatoresti definitive, precizeaza MJ, pentru NewsIn.

Precizarile au fost cerute in contextul in care premierul Emil Boc a anuntat, in 8 martie, la Prima TV, ca cele mai multe sporuri, inclusiv sporul "antistres" de care beneficiaza magistratii, vor fi eliminate prin legea salarizarii unice, care va fi finalizata pana la inceputul lunii mai.

Primul-ministru a declarat ca majoritatea sporurilor din actuala legislatie sunt "imorale", dar ca problema se poate rezolva numai prin adoptarea Legii salarizarii unice. Intrebat daca va fi eliminat sporul antistres al magistratilor, Emil Boc a tinut sa precizeze ca nu doreste sa blameze justitia si ca are incredere in capacitatea acesteia de a face dreptate, insa a subliniat ca nu vor mai exista demnitari care sa beneficieze de legi speciale, iar toate sporurile de acest tip vor fi eliminate odata cu adoptarea proiectului legii salarizarii unice. Premierul a mentionat ca vor exista discutii cu sindicatele pe tema acestui proiect de lege, ce se doreste finalizat pana in mai.

"Proiectul va intra apoi in Parlament si va rezolva o problema importanta, astfel ca nu vom mai avea o utilizare abuziva a banului public. Nu vreau sa blamez in bloc, insa fiecare sa ia salariu pe masura muncii sale", a declarat Boc.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, pe 4 februarie, ca bugetul propus pentru justitie este insuficifient pentru rezolvarea problemelor curente si a pasivelor din sistem, precizand ca este nevoie de rectificari pe parcursul anului.

"Bugetul propus de Ministerul Finantelor Publice pentru Justitie este de 1.882.574 mii lei, reprezentand 0,34% din PIB, cu 781.448 mii lei decat bugetul initial agreat de Ministerul Finantelor Publice la solicitarea ministerului pe care il conduc", a declarat Predoiu, intr-o conferinta de presa.

"Acest buget este insuficient pentru rezolvarea problemelor curente ale justitiei si a pasivelor din sistem. Bugetul include, insa, sumele necesare pentru trecerea imediata la eliminarea inechitatilor dintre magistratii de la CSM, ICCJ, Ministerul Public si instantele din subordinea Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti", a afirmat ministrul.

Potrivit lui Predoiu, este "absolut necesar" ca diferenta necesara bunei functionari a sistemului sa fie alocata pe parcursul anului prin rectificari in primavara si in toamna. "Avem asigurarea ministrului Finantelor si a premierului ca acest lucru se va face, sigur, tinand cont si de conditiile respective", a precizat Predoiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.