Social 10 Martie 2009 02:02
In Romania sunt in vigoare o droaie de legi adoptate cu dedicatie pentru bugetari cu roba si/sau epoleti * Guvernul Boc pregateste un act normativ prin care sa reglementeze cumulul pensiilor speciale si salariilor bugetare

Conform Constitutiei, in Romania toti oamenii sunt egali. Din pacate, unii sunt mai egali decat altii. Astfel, toata lumea in tara roma­neasca plateste 9,5% din salariu pentru pensie. Sau aproape toata lumea, pentru ca unii platesc mult mai putin, circa 5%. In plus, toata lumea primeste pensie dupa un punctaj obtinut dupa nivelul contributiei de-a lungul vietii. Aceiasi angajati care platesc contri­butii mici, in "contrapar­tida" primesc pensii mari, chiar de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de lei vechi pe luna.
Guvernul pregateste un nou act normativ, prin care sa interzica cumulul pensiilor speciale cu salariul de bugetar, o ordonanta strict pentru pensionarii beneficiari ai legilor speciale.

Toti cei care au platit taxe si impozite anul trecut au sustinut plata pensiilor de zeci sau chiar sute de milioane de lei vechi special calculate pentru 630 de membri ai personalului diplomatic si consular, 1.319 aviatori, 473 de parlamentari, 322 de functionari publici parlamentari, 2.070 procurori si judecatori plus 1.818 persoane de specialitate din instante. Acestora li se adauga zecile de mii de fosti angajati din Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, cei din serviciile secrete etc. Pentru aceste categorii de pensionari, pensia este alcatuita dintr-o parte calculata pe baza contributiei la sistemul de asigurari sociale, iar partea cea mai importanta a pensiei este primita de la bugetul statului, prin ministerele unde au activat. Contribuabilii sustin pensiile speciale deoarece "grosul" acestora este platit din bugetul statului, adica din buzunarul fiecarei persoane care plateste taxe si impozite. In ciuda acestui fapt, nu am putut obtine o cifra exacta a sumelor platite de contribuabili pentru achitarea tuturor pensiilor speciale aflate in plata, deoarece chiar Ministerul Finantelor Publice ne-a transmis ca nu se stie cu precizie cat reprezinta valoarea pensiilor speciale platite de la bugetul statului.

Legi cu duiumul

Legile speciale, in baza carora sunt calculate pensiile nesimtite si discriminatorii sunt Legea 36/2003 care stabileste pensionarea membrilor personalului diplomatic si consular, Legea 96/2006 - pentru parlamentari, Legea 7/2006 pentru functionarii publici, Legea 303/2004 privind statutul procu­rorilor si judecatorilor, Legea 567/2004 privind statutul personalului de specialitate din instante, Legea 164/2001 privind pensiile militare de stat, Legea 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, Legea 223/2007 privind statutul perso­nalului aeronautic. Prin toate aceste legi, se calculeaza pensii ce au ca baza de calcul ultimul salariu obtinut inainte de pensionare, fie o medie a ultimelor trei salarii. Apoi pensiile sunt stabilite in procent de 60% sau chiar 80% din baza de calcul. Si asta nu-i totul. Varsta de pensionare este de cele mai multe ori mai mica decat cea stabilita de Legea 19/2000 (60 pentru femei si 65 pentru barbati) si, in functie de vechimea in aceste meserii privilegiate, se mai aduga sporuri la pensie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.