Social 7 Martie 2009 17:26
Primarul comunei Gostinu, judetul Giurgiu, Dumitru Vacaru, a declarat, vineri, ca Dunarea a ajuns la circa 43 de metri de digul de protectie al comunei pe care o administreaza, in conditiile in care, atunci cand a fost ridicat digul respectiv, fluviul era la o distanta de 300 de metri.
Potrivit lui Dumitru Vacaru, autoritatile giurgiuvene si cele bulgare lucreaza la un proiect care vizeaza consolidarea malului Dunarii de pe raza comunei Gostinu.

"Stiti, comuna Gostinu este protejata de un dig. Atunci cand a fost ridicat, Dunarea se afla la o distanta de 300 de metri. Acum, fluviul se afla la 43 metri distanta de dig. In circa 10-12 ani, teoretic, Dunarea va ajunge la dig si atunci nu va mai putea fi facut nimic. Ieri, ( joi, n.r.) reprezentantii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare(ANIF, n.r.), s-au deplasat pe malul Dunarii, la Gostinu, impreuna cu firma din Bucuresti care asigura consultanta pentru proiect. Am stabilit ca luni vor reveni pentru lucrari de sondare, de testare a terenului, pentru a pune la punct studiul de prefezabilitate pentru un proiect de 6 milioane de euro”, a declarat Vacaru, in conferinta de presa.

Acesta a precizat ca autoritatilor giurgiuvene le-ar reveni circa 4 milioane de euro. "Costurile pentru proiect sunt foarte mari, iar banii acestia s-ar putea sa ajunga doar pentru 1,5 kilometri din malul Dunarii. Comuna Gostinu se afla la 500 de metri de dig, daca Dunarea ajunge acolo si se intampla ceva, Gostinu poate fi spulberat”, a spus primarul din Gostinu, precizand ca este necesara consolidarea a patru kilometri din mal.

Intrebat de jurnalisti de ce este afectat de eroziune doar malul romanesc al Dunarii, Dumitru Vacaru a precizat ca bulgarii si-au luat din timp masuri de precautie. "Daca malurile lor sunt stancoase, malurile noastre sunt nisipoase”, a incheiat primarul din Gostinu.

Pe de alta parte, vicepresedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Tudorel Tone, anunta recent, ca institutia pe care o reprezinta a demarat intalnirile cu autoritatile bulgare in vederea intocmirii unui proiect ce vizeaza consolidarea malurilor Dunarii.

Tone spunea ca in proiect sunt implicate autoritatile din Ruse, reprezentanti ai Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, precum si conducerea Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Imbunatatiri Funciare(ISPIF).

„Asistam la fenomenul de eroziune a malurilor Dunarii, iar fluviul se apropie periculos de repede de digul de protectie. Am vorbit cu bulgarii sa facem ceva urgent. Avem ca partener si Consiliul Local Gostinu, intrucat din primele discutii cu cei de la ISPIF, am stabilit ca in aceasta zona, la Gostinu, fenomenul eroziunii malului Dunarii este mult mai mare fata de alte zone ale judetului Giurgiu. Vreau neaparat sa implementam acest proiect la Giurgiu. Practic, ar fi un inceput si la nivel de tara, cred ca s-a mai facut ceva de genul acesta doar la Oltenita”, a declarat Tudorel Tone, precizand ca proiectul va fi depus prin Programul Operational Regional „Romania-Bulgaria”.

Comuna Gostinu se afla la circa 20 de kilometri distanta fata de municipiul Giurgiu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.