Social 9 Martie 2009 12:41
"Aceasta zi in istorie", noul proiect curatorial propus de Centrul de Introspectie vizuala din Bucuresti, devine o alta modalitate de a investiga socialul, politicul si emotiile care compun interactiunile dintre oameni, prin intermediul lucrarilor a doi artisti Ahmet Ogut, din Istanbul si Jakup Ferri din Kosovo.
Politicul devine astfel un stimulent puternic pentru creatie, iar prezenta celor doi artisti in acelasi cadru nu pare a fi intamplatoare, pentru ca trecute prin filtrul creatiei, relatarile celor doi se inspira din viata tensionata a Orientului mijlociu si a sud-estului European, atat de diferita de paradigma Occidentului.

"Dar si aici, la Bucuresti, se simte aceeasi energie", imi spune artistul turc Ahmet Ogut, aflat pentru prima data in Romania.

Exista in acelasi timp anumite similitudini intre pozitia artistului pe scena artei din Istanbul si ceea ce se vede in sud-estul europei, acest punct de trecere spre Orient, unde tensiunile traite in Comunism sunt inca vizibile. Vorbeste despre lipsa finantarilor in zona artei, dar despre energia imensa pe care o investesc oamenii pasionati.

"Aceasta zi in istorie"
, curatoriata de Alina Serban, porneste de la observarea atenta a faptului cotidian si a aspectelor sale anecdotice, poetice si pe alocuri conflictuale. Propunand o inventare sau o reconstructie a evenimentului, Ahmet Ogut si Jakup Ferri intrerup linearitatea temporala a vietii de zi cu zi pentru a recupera fragmentele unei realitati devenite deja istorie. Astfel, fiecare situatie pe care cei doi artisti o suprind sau in care se implica capata potential critic. Strategiile si tacticile vizuale ale productiei lor artistice pun in valoare structuri sociale informale care au capacitatea de creiona o noua perspectiva asupra conditiei prezentului.

O scurta discutie cu artistul Ahmet Ogut inseamna conceptualizarea verbala a proiectului de la Bucuresti si in acelasi timp o evaluare a statutului artistului din Orientul-mijlociu, pe scena artei contemporane mondiale.

"A fost ideea curatoarei Alina Serban de a ne aduce impreuna pe mine si pe Jakup Ferri, dar ne cunosteam din Amsterdam. Denumirea expozitiei, <Aceasta zi in istorie>, este de fapt titlul uneia dintre cartile de autor pe care le-am creat in 2007 si unde m-am concentrate asupra unor evenimente pentrecute dupa anii ’60 in Turcia. Sunt interest de structurile sociale informale, care se creaza atunci cand o societate este dezorganizata. Arta mea este conectata la viata de zi cu zi si normal ca acesata implica si politicul si felul cum oamenii isi construiesc realitatea", spune Ahmet Ogut.

"Arta este de asemenea, subiect politic", accentueaza Ahmet, si tocmai de aceea nu ar trebui sa ne mire faptul ca in ultima perioada, artistii contemporani a caror arta este influentata de un regim politic tensionat , de razboi, sau conflictul interetnic, sunt foarte apreciati pe scena artei contemporane.

"Sunt multe subiecte care te pun pe ganduri atunci cand te afli in mijlocul unui conflict, este acel gen de informatie cu care te confrunti mereu, iar conflictul devine parte a vietii de zi cu zi…", explica Ahmet Ogut. Dar artistii trebuie sa aiba grija asupra felului cum se vor pozitiona. Nu ar trebuie sa se centreze in jurul unui interes fata de problematica orientala. Nu este aceasta reteta succesului…
Jakup Ferri|Don't Tell Anybody |2003 |DVD 12' |cadru film

"Este foarte interesant pentru mine ca ma aflu aici. Am observant ca si in Romania, artistii creaza autonom, fara sa dispuna de fonduri sau sprijin de la institute de stat, ceea ce ii determina pe ei este un fel de energie care este similara cu ceea ce gasim in Istanbul. Scena artei din Turcia , mai ales in Istanbul este foarte interesata de arta contemporana, exista o anumita energie acolo"
.

Lucrarile lui Ahmet Ogut si ale lui Jakup Ferri, prezente in proiectul bucurestean constituie explorari ale habitusurilor contemporane, lasand insa suficient loc imaginatiei. Aflate la granita cu sociologia si/sau performanta, desenele, filmele si cartile de artist, prezentate in expozitie, proiecteaza o imagine subiectiva asupra conditiei curente a spatiului public si a celui privat. Fiecare lucrare se transforma intr-un punct de negociere si de analiza a realitatii institutionale prezente, unde lucrul cu memoria colectiva, cu economia politicului si identitatea sunt punctele cheie.

Expozitia "Aceasta zi in istorie", deschisa in perioada 5 martie- 15 aprilie 2009, va deveni astfel un fel de investigatie meditativa asupra spatiilor sociale care ne marcheaza in orice clipa existenta, contemporaneitatea.

Ahmet Ögüt este nascut in 1981 la Diyarbakir, Turcia si in prezent traieste si lucreaza in Amsterdam, Olanda. A studiat la Universitatea Hacettepe Ankara si Universitatea Yildiz Teknik Istanbul, iar intre 2007-2008 a fost bursier al Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Dintre proiectele sale recente amintim: 2009 Things we count, Kuenstlerhaus Bremen (solo); The Generational: Younger than Jesus, New Museum, New York. Ahmet Ogut va fi prezent in Pavilionul Turciei cu ocazia celei de-a 53-a editii a Bienalei de la Venetia.

Jakup Ferri este nascut in 1981 la Pristina, Kosovo si in prezent traieste si lucreaza in Amsterdam, Olanda si Pristina, Kosovo. A studiat la Academia de Arte din Pristina si intre 2007-2008 a fost bursier al Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Dintre proiectele sale recente amintim: 2009 Galerie De Expeditie, Amsterdam (solo); Coalesce: Happenstance, Smart Project Space, Amsterdam; Standard of living – Ressources – Solidarity, < rotor >, Graz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.