Social 7 Martie 2009 11:26
Parchetul General va face verificari, vineri, cu privire la publicarea in Monitorul Oficial a sentintelor definitive in cazul magistratilor care au colaborat cu Securitatea ca politiei politica si va decide daca se va autosesiza in vederea inceperii urmaririi penale fata de acestia.

Procurorii se pot autosesiza in cazul magistratilor care au primit sentinte definitive de colaborare cu Securitatea ca politie politica in masura in care Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sau Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu au sesizat deja autoritatile pentru a incepe urmarirea penala, a declarat joi, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Parchetului General, Robert Cazanciuc. "Parchetul General se poate autosesiza in cazul in care au fost publicate in Monitorul Oficial deciziile definitive si irevocabile si incepe cercetarile fata de cei in cauza sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii", a spus Cazanciuc.

CSM a precizat ca exista hotarari irevocabile ale instantei de judecata prin care s-a stabilit ca un procuror si un judecator in functie in acest moment au avut calitatea de colaboratori ai Securitatii.

Potrivit unui comunicat al CSM, calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia se constata prin hotarare judecatoreasca irevocabila, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, si se pune la dispozitia mijloacelor de informare in masa de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Conform dispozitiilor legale, constatarea acestei stari de fapt nu determina pierderea calitatii de magistrat.

Tot potrivit dispozitiilor legale in vigoare, magistratii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea nu pot detine functii de conducere, iar declaratia autentica data de magistrati se face pe propria raspundere, potrivit legii penale.

Legea arata ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa dea o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica declaratiile si exercita actiune in constatarea calitatii de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia se introduce la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti.

Conform legii de functionare a CNSAS, procedura prin care o persoana primeste verdictul de colaborator al Securitatii ca politie politica se considera incheiata abia dupa ce decizia definitiva si irevocabila data de instanta apare in Monitorul Oficial.

Doi magistrati, colaboratori ai Securitatii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.