Perla Carpatilor. Asa i se spunea odata Castelului Peles, construit de Regele Carol I acum mai bine de un secol. In prezent, cel mai vizitat muzeu din Romania se degradeaza din cauza lipsei fondurilor necesare refacerii exteriorului. Din 2001, anul in care Complexul Peles a fost revendicat de fostul suveran Mihai I, statului nu i-a mai pasat de intretinerea celui mai cautat obiectiv turistic din tara.

Construit la sfirsitul secolului al XIX-lea, Castelul Peles a fost folosit ca resedinta de vara de catre Regele Carol I pina la moartea sa, in anul 1914, cind a devenit muzeu. Acum aproape 100 de ani, constructia beneficia de cele mai moderne utilitati din lume din acea perioada (sistem centralizat de incalzire, bai cu apa curenta) si decorata cu adevarate opere de arta.

Bijuteria de pe Valea Prahovei

Sculpturile in bronz, vasele de Florenta ori cele de Boemia, vitraliile, picturile si tesaturile sint doar citeva dintre ornamentele ce se gasesc in cele 160 de camere si 30 de sali de baie de care dispune castelul. Interioarele sint mobilate in stil german, englez, italian, francez sau hispano-maur. Poate cea mai admirata colectie este cea a armurilor si armelor de razboi si de vinatoare. Aceasta bijuterie arhitectonica se degradeaza de la un anotimp la altul. Daca angajatii muzeului au reusit sa intretina interiorul cu bani putini, in exterior lucrurile stau altfel.
Statuile au fost "mutilate" de intemperii sau de turisti.

Terasele s-au deteriorat mai ales ca urmare a fenomenului de dezghet-inghet din ultimele ierni atit de capricioase. La unul dintre balcoanele castelului conducerea muzeului a fost obligata sa recurga la "bandajarea" acestuia cu o plasa din sirma pentru a proteja turistii. Parcul din jurul castelului se degradeaza, iar ceea ce specialistii numesc "pietraraia" se transforma incet, incet in ruina.

Revendicarea a stopat orice investitie

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Acum patru ani, in baza Legii 10/2001, Complexul Peles a fost revendicat de fostul suveran Mihai I. Acesta a fost motivul pentru care toate incercarile conducerii muzeului de a obtine fondurile necesare reparatiilor exterioare au esuat. In timpul guvernarii PSD, ministerul de resort a alocat fonduri total insuficiente, majoritatea banilor fiind folositi pentru plata utilitatilor si a salariilor.

"Am facut numeroase solicitari la Ministerul Culturii, sub tutela caruia se afla muzeul nostru, pentru a ni se aloca fondurile necesare stoparii acestui fenomen. Din pacate, banii pe care i-am primit nu au acoperit nici pe departe nevoile noastre. Avem acum semnale din partea doamnei ministru Mona Musca de a primi ceva bani dintr-un fond de urgenta care s-ar putea constitui la nivelul ministerului", ne-a declarat Gabriela Popa, directorul Muzeului National Peles.

Restaurat din ordinul lui Ceausescu

Ultima lucrare de restaurare semnificativa a muzeului s-a facut in perioada 1975-1980. Atunci, Ceausescu dorea sa transforme acest obiectiv intr-unul cu circuit inchis si isi stabilise deja resedinta la Foisor. In cei cinci ani, au fost efectuate si lucrari complexe de refacere a exterioarelor, cheltuindu-se sume exorbitante pentru acele vremuri. Ipohondru din fire, Ceausescu a renuntat la planurile sale dupa ce a aflat ca o ciuperca a atacat lemnaria din interiorul castelului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.