Traian Basescu a vorbit aseara o ora si jumatate despre rapirea jurnalistilor romani in Irak.

"S-a dat ceva la schimb pentru eliberare, dar nu se va face public ce anume, intrucit este implicat si un alt stat"

Rapitorii au cerut "20 de militari romani" in schimbul celor trei ziaristi, altfel "se va recurge la decapitarea "baiatului inalt"", adica a lui Sorin Miscoci

Din discursul lui Basescu rezulta ca, timp de 55 de zile, principala preocupare a sefului statului a fost "actiunea Bagdad", intr-o perioada de maxima incordare pentru o Romanie aflata in virtejul integrarii europene

Operatiunile intreprinse de statul roman in acest caz au costat, probabil, multe milioane de euro

Presedintele tarii a dat ca sigura implicarea lui Omar Hayssam in organizare, iar a lui Mohammad Munaf in aplicarea planului de rapire la Bagdad

"Cei trei ziaristi pot fi acuzati de neglijenta, dar nu exista declaratii ca ar fi stiut anterior despre rapire"

Traian Basescu i-a avertizat pe medici "sa nu il scoatabolnav pe Omar Hayssam"
Operatiunea "Rapirea si eliberarea"

Traian Basescu a dat ca un fapt cert implicarea lui Hayssam si Munaf in rapire; A avut loc un schimb pentru eliberare, dar nu va fi facut public
Dupa doua saptamini de tacere, Traian Basescu a povestit ce s-a intimplat in cele aproape doua luni, cit a durat criza ostaticilor. El a dat ca fapt cert vinovatia lui Hayssam si Munaf si a spus ca a avut loc un schimb pentru eliberarea ostaticilor. Basescu a relatat pe larg actiunile autoritatilor din primele zile de dupa rapire si cum s-a ajuns la "pista" Omar Hayssam. Dupa ce acesta s-a oferit negociator, serviciile secrete i-au interceptat o convorbire cu rapitorii din Bagdad, iar mesajul era "aventura costa 4 milioane de dolari".

"Suspiciunile noastre la adresa lui Omar au prins contur" inca din 29 martie, a spus Basescu, care a adaugat: "Hayssam voia sa aiba doar motivatia sa plece din Romania, fara a se intoarce vreodata".
Hayssam si Munaf. El a spus ca Munaf incercase sa-i cazeze pe ziaristi la un fost student in Romania care-i datora 5.000 de dolari, "pentru a tine 5-7 zile trei romani si un americano-irakian. Este refuzat.
Hayssam decide ca, prin cunostinte si rude, "sa duca la indeplinire programul de simulare a rapirii si crearea alibiului sa plece in Irak sa aduca ziaristii". De altfel, in cele trei intilniri, intre presedinte si Hayssam, sirianul i-a cerut sa ii permita sa plece in Irak pentru ca "ar fi singurul care ii putea aduce inapoi".

Numai ca Omar avea interdictie sa iasa din tara, iar Basescu nu a fost de acord ca acesta sa obtina derogarea. Atunci, omul de afaceri arab l-a trimis pe unul dintre fratii sai la Bagdad. "Acesta a fost interogat de la sosire de politia irakiana si a spus cu cine il instruise Hayssam sa ia legatura", a declarat presedinte, care a precizat ca aceste este "momentul cind se demonteaza prima grupare" despre care "aveam informatii ca nu mai controleaza situatia". Este momentul 4 aprilie la Bagdad, cind se fac mai multe arestari.

"De la primele declaratii am aflat cu certitudine ca Omar nu mai poate influenta soarta jurnalistilor, dar s-a confirmat ca a fost initiatorul actiunii", a mai spus seful statului. Acela a fost momentul cind s-a considerat ca este necesara arestarea lui Hayssam iar Basescu a spus ca "era posibil ca acesta sa fii decis lichidarea jurnalistilor ca sa nu se afle ca este initiatorul".

Au loc mai multe negocieri, crize de comunicare, vin noi amenintari cu decapitarea. Totul culmineaza cu ultimatumul de patru zile dat in 22 aprilie. "Caseta insa era o proba de viata ceruta", a precizat Basescu. Apoi rapitorii au declansat "o campanie extraordinara de creare a tensiunii". A urmat o sedinta a CSAT, dar a sosit si o informatie ca "totusi, am beneficiat de o informatie ca nu vor trece la executare".

Jocul negocierilor. Traian Basescu a dezvaluit ca au fost si alte revendicari decit cele stiute - retragerea trupelor. Astfel, rapitorii mai cerusera, ca variante, eliberarea unor irakieni arestati sau un schimb cu 20 de militari romani din Irak. El a spus ca, la un moment dat, Romania oferea la schimb "un volum ridicat de ajutoare" pentru irakienii din zona Armatei romane.

In perioada 27 aprilie-14 mai au fost intrerupte negocierile pe canalul oficial. Iar apoi au continuat. Au fost date mai multe puncte de intilnire insa schimbul nu a avut loc decit in 22 mai. Preluarea ostaticilor. Patru militari din grupul antitero al unui serviciu de informatii au stat de dimineata pina seara intr-o casa din Bagdad, dar s-a decis parasirea casei. Aceasta s-a intimplat pe 3 mai. Basescu a prezentat o prima tentativa de preluare a ostaticilor, pe unul dintre cele doua canale - privat si religios. Aceasta dupa intreruperea contactelor dintre grupul de rapitori si canalul oficial.

A avut loc un schimb. "Pe 22 mai ne sint predati intr-o operatiune pasnica, dar periculoasa. Intr-un punct dinainte desemnat, din Bagdad". A implicat un numar mare de oameni. Basescu a spus ca nu va face cunoscute conditiile in care s-a facut "schimbul", adica ce s-a dat pentru eliberarea ostaticilor. Motivatia? "Nu implica doar statul roman. Nu sint autorizat sa vorbesc despre ele". In mai multe ocazii, grupul de rapitori da loc de intilnire autoritatilor romane, fara sa se produca schimbul. Cei care au fost prezenti au fost cei din grupul anti-tero al SIE.
Schizofrenia sirianului. "Dau un avertisment public catre medicii care constata bolile lui Omar. A fost o expertiza medicala dupa arestare care certifica ca e un "om normal". Cei care vor incerca sa-l scape nu vor fi decit complici".

Militari romani raniti. Ieri, masinile Ambasadei Romaniei au fost atacate in Bagdad, iar doi militari din sectorul de protectie a misiunii diplomatice au fost raniti, a anuntat Basescu. El a declarat ca spre Irak se indreapta doi ziaristi de la National TV. Din Amann, cei doi ziaristi au decis totusi sa se indrepte catre Bagdad "in mod iresponsabil", cu taxiul.

Ostaticii s-au baricadat

Doi dintre cei trei jurnalisti "s-au baricadat". Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci nu mai vor sa vorbeasca cu presa. Ovidiu Ohanesian, jurnalistul de la "Romania libera", este singurul care mai da interviuri, fara a spune insa prea multe. Marie-Jeanne Ion, jurnalista Prima TV, a decis sa nu mai faca nici un fel de declaratii presei pina dupa audierile la care va fi chemata de Parchet, relateaza un apropiat al acesteia de la Prima.

Conform aceleiasi surse, fiica senatorului Vasile Ion a luat decizia din cauza scepticismului presei in privinta rolului pe care l-a avut in timpul crizei ostaticilor. Dan Dumitru, directorul Departamentului de stiri al Prima TV, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca nici jurnalista, nici operatorul Sorin Miscoci nu au revenit la serviciu si ca Marie-Jeanne Ion se afla in aceste zile la Buzau, acasa la parinti.

Sorin Miscoci, cameramanul Prima TV, are de citeva zile un alt numar de telefon mobil, pe care nu il stiu decit cei din familie si autoritatile guvernamentale. Familia lui Sorin nu mai ofera de citeva zile nici o informatie presei, telefonul fix de la locuinta din Sibiu raminind inchis pentru cei care nu sint apropiati sau rude. Motivul supararii este acela ca mass-media s-ar fi lansat in atacuri nejustificate asupra fiului lor.

Ovidiu Ohanesian a vorbit ieri la Radio Romania Actualitati despre intentia sa de a porni o ancheta pe cont propriu in elucidarea cauzelor care au dus la rapirea din Irak. "Nu pot spune ca am suferit o trauma. Am ramas cu foarte putine semne", a declarat ziaristul. El a repetat afirmatia de la conferinta de presa ca, la un moment dat, va putea sa spuna mai multe, adaugind ca "nu tot ce s-a vazut la televizor este asa cum s-a vazut in realitate".

Despre rapitorii sai, Ovidiu Ohanesian a afirmat ca acestia au parut sa resimta un fel de usurare la momentul eliberarii, fapt care poate sa explice cadourile primite de ostatici. Perioada pe care presa a numit-o carantina a fost denumita de jurnalist "o invitatie din partea presedintelui", invitatie pe care nu a putut s-o refuze.

Suspectii

Omar Hayssam

• Om de afaceri sirian, este cel care a sponsorizat deplasarea celor trei jurnalisti in Irak. Mai multe surse sustin ca era agent al spionajului sirian.

• Principalul suspect, potrivit Parchetului General. Este acuzat ca a initiat, finantat si coordonat operatiunea de rapire.

• A fost "ridicat" la citeva zile dupa rapire, dar pentru infractiuni economice. Se afla in arest, in Romania.

• Conexiuni la virf in PSD, afaceri controversate. Monitorizat, de ani in sir, de serviciile secrete. Este, de asemenea, acuzat ca a finantat celule teroriste.

Mohammad Munaf

• Om de afaceri cu dubla-cetatenie, americana si irakiana. A pregatit plecarea in Irak si a fost ghidul celor trei ziaristi.

• Este al doilea suspect, conform Parchetului. Aceleasi acuzatii ca si lui Hayssam, partenerul sau de afaceri.

• A ramas in custodia fortelor americane din Irak, dupa ce a fost "eliberat" din captivitate, impreuna cu cei trei. Autoritatile romane au cerut extradarea lui.

• Le-a spus anchetatorilor din Irak ca Hayssam a pus la cale rapirea.

• Invinuit de evaziune fiscala in Romania.

Suspiciuni indepartate

• Conform marturiilor a doua dintre persoanele arestate la Bagdad, cel putin unul dintre jurnalisti ar fi stiut de scenariul rapirii. Basescu a negat aceasta varianta, sustinuta intr-o stire la Antena 1 de acum citeva zile.

• Conform lui Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne ar fi schimbat regia casetelor filmate in timpul detentiei. "Se certa cu ei, nu ii lasa sa vorbeasca", a spus el la un post de televiziune. Basescu a spus ca ziaristii "au fost nesabuiti", dar nu au fost implicati in operatiune.

• Stiau sau nu ceva despre scenariul rapirii serviciile secrete, care il monitorizau pe Hayssam de ani buni? Basescu a declarat ca Hayssam a fost monitorizat numai pina in octombrie 2004.

Tacere

Avertizati de serviciile secrete si de rapitori
Surse apropiate cameramanului Prima TV Sorin Miscoci au afirmat ca acesta a fost avertizat de serviciile secrete din Romania in privinta declaratiilor publice ale acestuia, oferite pina acum, dar si pe viitor. Cameramanul sibian de la Prima TV ar fi fost avertizat ca prin iesirile din presa se pot dezvalui secrete ce nu trebuie oferite presei. Acestea ar intra sub incidenta legislatiei privind divulgarea de informatii secrete. La conferinta de presa, seful statului a spus ca jurnalistii nu au interdictie sa vorbeasca, insa "au o restrictie de constiinta", sa nu puna in pericol vietile altor ostatici.

Harnagea: "Au fost amenintati de rapitori"

Fostul director al SIE, Catalin Harnagea, ne-a declarat ca, dupa opinia sa, jurnalistii romani rapiti ar fi fost amenintati de cei care i-au detinut timp de 55 zile sa nu faca nici un fel de declaratii despre ceea ce au vazut sau auzit in timpul detentiei deoarece "ii vor gasi oriunde". Fostul sef al SIE crede, totodata, ca referirile la "secretele de stat" detinute de cei trei sint niste "aiureli" si ca, de fapt, ar avea drept scop sa acopere amenintarile primite de acestia. "Dupa ce ai stat timp de 55 de zile inchis, amenintat si chiar batut, poti crede in astfel de amenintari", a mai spus el.

Ancheta la Bagdad

Grupul de lucru pentru ostatici ("Hostage Working Group"), care functioneaza sub autoritatea Coalitiei multinationale, efectueaza propria ancheta in cazul rapirii celor trei jurnalisti si a ghidului lor irakiano-american, au precizat pentru EVZ surse de la Bagdad. Conform acestora, HWG realizeaza anchete despre "absolut toate rapirile care au loc in Irak".
Un oficial al Ambasadei Romaniei la Bagdad contactat de EVZ a confirmat informatia, dar a refuzat sa dea mai multe amanunte.

De asemenea, acesta a confirmat si informatia privind cererea adresata de autoritatile de la Bucuresti pentru extradarea lui Mohammad Munaf, dar a precizat ca discutiile nu se poarta prin intermediul ambasadei. Sursele citate ne-au declarat ca acesta este primul cetatean american eliberat de rapitori in Irak.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.