Peste 20.000 de functionari publici vor intrerupe lucrul luni timp de 2 ore, intre 8.30-10.30, si ameninta cu declansarea grevei generale incepand cu 9 martie, fiind nemultumiti de anularea anumitor sporuri ale bugetarilor si neplata orelor suplimentare si atrag atentia asupra cresterii coruptiei.

"Reducerea sau anularea unor sporuri si stimulente acordate functionarilor publici va duce la diminuarea semnificativa a salariilor si va face ca venitul mediu al angajatilor din administratia publica sa scada la 900-1.000 lei de la 1.700 lei in 2008. Bugetarii vor intra luni in greva de avertisment si vor declansa greva generala daca guvernul nu va gasi solutii pentru plata orelor suplimentare si daca va elimina sporul pentru conditii de lucru vatamatoare si sporul de limbi straine acordat angajatilor MAE", a declarat presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici(SNFP), Sebastian Oprescu, conform NewsIn.

Liderul sindical avertizeaza ca odata cu diminuarea veniturilor bugetarilor exista riscul cresterii coruptiei la nivelul administratiei publice.

"Consideram ca toate deciziile luate arata rautatea cu care a venit la guvernare actualul executiv si razbunarea acestuia pe functionarii publici si personalul contractual"
, a mai spus Oprescu.

Presedintele SNFP a precizat ca reprezentantii functionarilor publici se vor intalni vineri la ora 12.00 cu presedintele Traian Basescu, pentru a incerca o mediere a conflictului, insa a adaugat ca rezultatul discutiilor nu va duce la suspendarea grevei de avertisment si a grevei generale.

Astfel, luni va fi intrerupta activitatea timp de doua ore la Casele Judetene de Pensii, Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca, Garda Financiare, Inspectiile Muncii, ANAF, Directiile de Sanatate Publica, Garda de Mediu, Protectia Consumatorului, Directiile de Munca si Incluziune Sociala si Inspectorate Teritoriiale de Munca.

Guvernul propune reducerea cheltuielilor bugetare in acest an cu 1,62 miliarde lei prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare si eliminarea a 18 sporuri si indemnizatii, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta.

Reprezentantii guvernului propun, totodata, "neacordarea salariului de merit in cursul anului anului 2009, neacordarea de premii pentru toate categoriile de personal din autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare a acestora si de data consituirii fondurilor de premiere si compensarea orelor suplimentare efectuate in cursul anului 2009 cu ore libere platite care se pot acorda in tot cuprinsul anului calendaristic".
Proiectul mai prevede neacordarea sporului pentru "conditii vatamatoare", de pana la 10% din salariul de baza, de care beneficiaza personalul bugetar care isi desfasoara activitatea in unitati care in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice.

In nota de fundamentare a ordonantei de urgenta, semnata de ministrul Muncii Marian Sarbu, se solicita eliminarea sporurilor acordate consilierilor pentru afaceri europene, cu exceptia sporului de vechime, si instituirea "unor limite maxime pana la care conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice pot acorda indemnizatii de conducere pentru personalul bugetar, ramanand in sarcina ordonatorilor de credite sa determine nivelurile individuale".

Proiectul de de ordonanta mai prevede reducerea indemnizatiei de sedinta acordata membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern la 1% din nivelul echivalent salariului brut al secretarilor de stat si eliminarea prevederilor legale care instituiau "acordarea unui spor de 10% pentru membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei care lucrau in centrala Ministerului Afacerilor Externe care cunosteau doua sau mai multe limbi straine".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.