Cadrele didactice ar putea sa nu mai primeasca cei 100 de euro de care beneficiau anual pentru achizitionarea materialelor didactice, decat daca au varsta sub 35 de ani, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta obtinut de NewsIn.

Sumele prevazute pentru cumpararea de carti si programe educationale s-au dat profesorilor indiferent de varsta din septembrie 2007. Guvernul ar putea decide pana joi daca va adopta sau nu aceasta noua ordonanta.

Sindicalistii din Educatie considera discriminitorie propunerea Executivului si ameninta ca o vor contesta in forumurile avizate, in cazul in care va fi adoptata. "Este o decizie complet anapoda. Pe de o parte vorbim de pregatirea continua pe tot parcursul vietii, confirma cu tendintele europene, pe de alta facem discriminari de genul acesta. Profesorii de peste 35 de ani trebuie si ei sa se documenteze si sa fie la curent cu cele mai recente politici educationale si cu noutatile din domeniul de care se ocupa. Vom contesta aceasta ordonanta discriminatorie", a precizat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Acesta subliniaza ca diferentele salariale intre profesorii debutanti si cei cu experienta sunt oricum mici si ambele categporii au nevoie de banii de carti. "Un profesor debutant castiga aproximativ 1.000 - 1.200 de lei, iar unul cu toate gradele si vechime poate sa ia 1.700-1.900 lei. Diferentele sunt foarte mici, mai ales ca totusi 20-30 de ani de munca si acumulare ar trebui sa insemne ceva", explica liderul FSLI.
In nota de fundamentare a Ordonantei, se precizeaza ca prevederile acesteia urmeaza sa fie discutate cu partenerii sociali, in cadrul Comisiilor pentru dialog social, constituite la nivelul fiecarui minister, urmand ca "eventualele concluzii si propuneri"
sa fie trimise Ministerului Muncii in termen de cinci zile, pentru a fi avute in vedere la finalizarea actului normativ.

Adoptarea ordonantei ar afecta si editurile de carte scolara, spun reprezentantii acestora. Ei atrag atentia atat asupra discriminarilor, cat si asupra faptului ca subventia pentru carti este necesara pentru dezvoltarea pietei de specialitate.

"Pe de o parte nu inteleg de ce profesorii de peste 35 de ani nu ar avea nevoie sa se pregateasca si sa se informeze, pe de alta parte nu stiu cum isi inchipuie guvernul ca vom mai scoate carti noi in domeniul educational, daca noi nu le vindem nici pe cele din librarii si depozite", spune presedintele executiv al Uniunii Editorilor din Romania, Claudiu Istrate.

In Romania sunt peste 105.000 de profesori cu varste sub 35 de ani, ceea ce inseamna aproximativ jumatate din totalul cadrelor didactice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.