Comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, avertizeaza ca Romania ar putea ajunge sa plateasca penalitati de 200.000 de euro pe zi din cauza ca nu va avea toate depozitele de deseuri, mentionate in Tratatul de Aderare, conforme cu cerintele UE, transmite corespondentul NewsIn.

In afara de 10 judete, restul consiliilor judetene trebuie sa realizeze depozitele pana la finele lui 2009.

„E un mare pericol pentru Romania. Urmeaza sa vina la scadenta, in cursul anului 2009, majoritatea termenelor de conformare la depozitele municipale ecologice de deseuri. Ele sunt in anexa 22 in Tratatul de Aderare. /.../ Este evident ca vom fi pasuiti o luna, doua, trei, probabil, prin natura birocratiei CE, dupa termenul de conformare, dar, la un moment dat, in cursul acestui an vor veni intrebarie de la comisie privind stadiul realizarii depozitelor. Pe o socoteala, la momentul actul, penalitatile Romaniei sunt de 200.000 de euro numai in domeniul acesta, daca situatia ar ramane neschimbata.”, a declarat Ionescu in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a mai spus ca prin Tratatul de Aderare Romania se obliga sa finalizeze pana la sfarsitul anului - cateva depozite de deseuri au termene de finalizare anul viitor - 96 de depozite municipale (n.red. - inclusiv depozitele de transfer) si 8 incineratoare pentru deseuri menajere cu o capacitate mai mare de 3 t/h. Din aceste depozite, 12 sunt deja confirme la nivel national.

„Romania a optat, in negocierile cu Comisia, 96 de asemenea depozite ecologice municipale si 8 incineratoare, si aici va avea Garda de Mediu destul de mult de munca pentru ca cele 8 incineratoare sunt pe hartie si nu functioneaza la capacitatea ceruta, investitiile au fost uitate”, a mai afirmat comisarul sef, mentionand ca, pana in prezent, nu functioneaza in Romania niciunul care sa arda mai mult de 1.500 de tone de deseuri menajere pe an.

Acesta si-a exprimat insa speranta ca pasii rapizi care se fac in acest domeniu pot garanta faptul ca exista sanse ca autoritatile locale si cele judetene sa poata realiza depozitele in termenul stabilit. Ionescu a spus ca toate master-planurile privind depozitele de deseuri au fost retrimise catre judete, ele urmand doar sa fie puse in aplicare.

„Deocamdata nu am facut o inventariere a situatie, dar vom face, in primul rand pentru informarea Ministerului Mediului si a Guvernului. Situatia va fi prezentata la zi, pentru fiecare judet in parte. Master-planurile tuturor judetelor au fost trimise inapoi, la ora asta ele sunt operative la judete”,
a mai spus seful Garzii de Nationale de Mediu.

Acesta a spus ca in urma cu trei saptamani a dat dispozitie tuturor comisarilor de mediu sa atentioneze toti primarii din tara ca anul acesta expira termenele de conformare la Directiva Europeana privind deseurile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.