Pretul record obtinut de lucrarea "Madame LR" a lui Brancusi la licitatia colectiei Yves Saint Laurent, nu este o surpriza pentru oamenii de arta romani consultati de NewsIn, potrivit carora acesta confirma, o data in plus, valoarea operei celebrului artist roman.
"Pretul obtinut, de aproape 30 milioane de euro, este unul normal! Brancusi este cel mai scump sculptor din secolul XX. Pe de alta parte, pentru tablouri de Van Gogh, Monet, s-au obtinut sume de 50-60 milioane de euro, un tablou de Matisse a fost vandut cu 36 milioane de euro. Motivul pentru care a obtinut un pret atat de mare pe piesa "Madame L.R." a lui Brancusi este ca sculptura se gasea la locul potrivit, in momentul potrivit", spune expertul de arta roman Petru Romosan.

Si istoricul de arta Adriana Sotropa sustine ca, desi a reprezentat un record, suma de aproape 30 de milioane de euro pe care a obtinut-o lucrarea lui Brancusi este justificata.

"Personal, consider ca pretul cu care a fost vanduta lucrarea lui Brancusi este justificat, daca tinem seama in primul rand de raritatea acestui tip de lucrare din lemn de stejar –lucrarile sale executate in bronz sau piatra sunt mult mai numeroase fata de cele din lemn; numarul total al lucrarilor (sau fragmentelor) din lemn este estimat la aproximativ 30 de bucati-, de data la care a fost executata –intre 1914-1917 -, si de faimoasa ei provenienta (pana a ajunge in colectia YSL-Bergé, in anii 1970, "Doamna L.R." a apartinut pictorului Fernand Léger si familiei sale)…fara sa mai luam in calcul valoarea acestei lucrari in istoria artei mondiale, care este inestimabila", a declarat Adriana Sotropa.

Pretul obtinut de lucrarea "Madame LR" reafirma valoarea operei lui Brancusi, considera Ana Zoe Pop, muzeograf la Galeria Nationala din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei.

"Pretul obtinut de sculptura "Madame L.R." nu poate decat sa ne bucure. Brancusi este parintele sculpturii moderne, e normal sa fie atat de bine cotat. Mai ales in contextul expozitiei de la Tate Gallery, unde pretul lucrarilor lui Brancusi scazuse foarte mult, ca urmare a unei campanii destul de neplacute desfasurate in presa britanica acum cativa ani. Criticii britanici se intrebau atunci de ce operele acestui sculptor ating un pret atat de mare", a declarat pentru NewsIn, Ana Zoe Pop.

Sculptura este importanta si pentru ca este din lemn, acest lucru certificand faptul ca este unicat, originalul. "Domnisoara Pogany, fiind turnata in bronz, a fost realizata de Brancusi insusi in patru exemplare, inca de la inceput, pe care le-a numit si patinat diferit. Tehnica moderna permite realizarea unor copii perfecte, foarte greu de identificat, pentru operele din bronz", a precizat muzeograful.

Piesa "Madame LR" (Leonie Ricou) apartine perioadei zise "cubiste" a lui Constantin Brancusi si a pornit de la un pret estimativ de 20 milioane euro. "Interesant este ca tabloul lui Picasso, care este tot cubist, nu s-a vandut. Pierre Bergé, unul dintre proprietarii colectiei, glumea aseara, spunand ca a obtinut rezultate exceptionale din prima seara, si ca a ramas si cu un tablou pe care il iubeste. Pierre Bergé a pus bazele unei case de licitatii foarte bine organizate. In acest an, el si asumat un risc colosal prin punerea la vanzare a unei colectii de o asemenea valoare, intr-un moment de debandada economica", a adaugat Romosan.

Referindu-se la preturile obtinute de lucrarile de arta in cadrul "licitatiei secolului", expertul roman considera ca in vremuri de criza, arta ramane o valoare-refugiu si ca preturile operelor de arta vor continua sa creasca. "Concluzia care se trage din aceasta licitatie este ca in aceste vremuri de severa criza mondiala, arta ramane o valoare-refugiu, fenomen intalnit si in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand operele de arta se vindeau foarte scump. Licitatia de aseara, organizata de casele de licitatii Christie's si Pierre Bergé & Associés este ca o locomotiva pentru urmatoarele evenimente similare. Preturile operelor de arta vor continua sa creasca", a adaugat Romosan.

Recordul obtinut luni seara de sculptura lui Brancusi aduce si Romaniei o imagine pozitiva, spun criticii de arta consultati de NewsIn. "Important pentru Romania este ca pe fluxurile tuturor agentiilor de presa si in articolele din presa internationala care scriu despre acest subiect, se mentioneaza faptul ca Brancusi este un sculptor roman", a mai declarat Petru Romosan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.