Seful DIICOT, Codrut Olaru, a cerut, miercuri, la bilantul activitatii pe 2008 a institutiei, un ragaz de minimum doua luni si jumatate pentru a studia actele din dosarul Mineriadei din 1990, o parte din acesta ajungand la Directie la sfarsitul anului trecut.

Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a aratat, miercuri, ca o parte a dosarul Mineriadei din 1990 se afla in cercetarea procurorilor din subordine de la sfarsitul anului trecut, potrivit NewsIn.

"Dosarul are 249 de volume. Lasati-ne macar doua luni si jumatate pentru a citi toate actele. Este un dosar complex (...) Au trecut totusi 20 de ani de la producerea faptelor", a completat Olaru.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, a declarat ca va solicita Inspectiei Judiciare stabilirea cauzelor nesolutionarii cu celeritate a cercetarilor penale in dosarele Revolutiei si Mineriadei din 1990, potrivit unui comunicat al CSM din 10 februarie.

Declaratia a fost facuta intr-o intalnire cu o delegatie a reprezentantilor societatii civile, formata dinTeodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Sorin Iliesiu, vicepresedintele Alianta Civica, si avocatul Antonie Popescu – senior al Ligii studentilor din 1990.

Scopul intrevederii a fost solicitarea reprezentantilor societatii civile, adresata autoritatilor judiciare romanesti, de solutionare cu celeritate a cercetarilor penale in dosarele cunoscute opiniei publice sub numele „Revolutia din Decembrie 1989” si „Mineriadele din 1990”. In acest context, arata comunicatul, s-a subliniat "necesitatea istorica a aflarii adevarului in legatura cu aceste evenimente".

Participantii la aceasta intrevedere au propus organizarea unei dezbateri, la care sa participe factorii reprezentativi ai sistemului judiciar romanesc, care pot responsabiliza si initia masuri concrete pentru aflarea adevarului juridic.

In opinia presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, „independenta si inamovibilitatea judecatorilor, precum si independenta procurorilor in ceea ce priveste solutia dispusa constituie garantii esentiale ale functionarii statului de drept, iar acceptarea unor limitari sau atenuari ale acestor principii, indiferent cum ar fi justificata, nu ar putea sa conduca decat la consecinte negative, cu un efect greu de estimat asupra ordinii constitutionale democratice“, mai arata comunicatul.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, i-a trimis, pe 27 octombrie 2008, ministrului justitiei, Catalin Predoiu, cererea de revocare a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, cel care s-a ocupat de dosarele Revolutiei si Mineriadei. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Robert Cazanciuc, a declarat ca solicitarea este insotita de o expunere de motive, document in care au fost preluate principalele constatari ale raportului de control al CSM la Sectia Parchetelor Militare.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, pe 23 octombrie 2008, ca ii va cere ministrului justitiei, Catalin Predoiu, revocarea din functie a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea. Kovesi a explicat ca, desi au fost multe delegari ale unor procurori din teritoriu la structura centrala, Sectia Parchetelor Militare a rezolvat anul trecut doar trei rechizitorii. Dosarele au fost lucrate de peste 10 procurori.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.